Тълковен речник за пояснение и просветление какво ти е казал Борисов

15510
Тълковен речник за пояснение и просветление какво ти е казал Борисов
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Това, което късният Борисов казва, все по-често ще се нуждае от обяснение и бележки под линия. По тази причина въвеждаме кратък тълковен речник за неговите думи. Речникът би могъл да бъде полезен на онези, които се нуждаят от някакъв ред в хаоса на нещата, които говори. 

1. "Румен Радева зима"

Румен Радевата зима, във фразеологията на Борисов, е смесица между три зими: Жан Виденовата, зимата на най-северните точки на скандинавския полуостров и зимата от "Игра на тронове". Тези три зими заваляват едновременно, защото Радев прави така, че в цял свят да има инфлация, в цял свят да има енергийна криза, цял свят да трепери от война и цял свят да продължава да страда от пандемията. Много малко антигерои са успявали да постигнат толкова зашеметяваща универсалност на злодеянието; повечето са били специализирани в някаква конкретна мизерия. Не и Радев. Президентът разполага с нещо като магически шалтер, който злобно дръпва от време на време и казва: "на ви инфлация", "на ви бензин 3 лева", "на ви война" и след това се смее с дълъг анимационен смях. Това, което може да спре президента да коли и беси, е кланът ГЕРБ. Той може да върне нещата в онова пролетно-тържествено състояние, което ни бе познато в последните 10 години и по което всички развиха много бърза и свирепа носталгия.  

2. "Народен съд" 

"Народен съд" означава същото като Народния съд, но без да има народен съд. ГЕРБ са тероризирани, преследвани, разбивани и изтезавани, тоест, Влади Горанов е затруднен да мине границата с автомобил, издирван от "Интерпол". Също, вдига се прекалено шум заради едни изчезнали милиони по магистрала "Хемус", сякаш не е ясно, че между властите трябва да има приемственост и всяка следваща, ако е талантлива и има мерак, трябва да направи така, че да изчезнат едни милиони и после да предаде щафетата на следващата: в същината си това е управлението. Тъй като Народният съд е станал през зимата, това е допълнителна закономерност, която упорито води към идеята за Румен Радевата зима. 

3. "Не искаме да влезем в управлението, но..."

Общият казан на проблемите ври, кипи и смърди; само ГЕРБ обаче го виждат, понеже ги изтикаха от казана и вече имат малко по-наблюдателна перспектива. Едно време от казана извираха златни кюлчета, сега извират неприятности. Затова Борисов сам казва, че "няма никаква амбиция да се връща в управлението" при това положение и с толкова кризи накуп. 

Обаче...Ако стане зор, според нас би могъл да се жертва. Щом навремето Николай Хаджигенов бе готов да се жертва за министър, едва ли пък не е по силите на Борисов да се жертва за министър-председател. Жертва се вече три пъти, а саможертвата е такова нещо, че ако тръгнеш да си избираш точния момент значи не си готов за нея. 

4. "Кирил Петков е извадил едни неща от Google"

Това е много смешно, понеже става дума за търсачка, която води до текстове, които нямат значение и горкият Петков не си е дал сметка за това обстоятелство. Тези текстове за дигитализирани, тоест ако за един олигарх се напише в дигитален формат, че е олигарх, това няма отношение към физическия свят, очевидно. Във физическия свят има вестници, те са от доброто старо предигугълово време. Там да пише нещо за олигарха? Не пише и това няма общо с това, че олигархът притежаваше въпросните вестници и информацията от тях се разпространяваше така, както се изплисква кал встрани, когато е натисната от ботуш. 

5. "Нямам нищо общо с къщата в Барселона, живея в Банкя"

Тук трябва онези, които имат известни подозрения, свързани с "Барселонагейт", да разберат едно просто обстоятелство: както е известно, не можеш да имаш друг имот, освен този, в който живееш. Навремето Цветан Цветанов доказа тъкмо това и макар и вече скарани, той и Борисов специално по този въпрос са на едно мнение. Ако въобще живееш в дома, в който си се родил, значи никога не си се разраснал в имуществено-криминален план и това могат охотно да потвърдят поне няколко души от района, с които си израснал. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com