Защо детска градина в Хамбург се отказа от коледната елха

9051
Защо детска градина в Хамбург се отказа от коледната елха
Снимка: iStock/Guliver

За много деца Коледа е най-хубавото време в годината - със снега, курабийките и празнично украсената елха. Хамбургската детска гардина "Моби" обаче решава да се откаже от коледното дърво - в името на религиозните свободи. До родителите било разпратено специално писмо, в което се казва "Решихме да не слагаме елха, тъй като не бихме искали да изключим нито едно дете с неговата вяра". Декорацията по празниците била съобразена с това.

Но не се натъкнала на разбирането на родителите. "В Германия елхата е част от Коледа. Според мен е тъжно, че децата в тази градина ще си останат без украсено дръвче", е цитирана да казва една баба пред вестник "Билд". Други намират случилото се за "много жалко" и говорят за прекомерна "култура на отричане". Баща е споделил пред "Хамбургер Цайтунг": "Всички сме толерантни, но този отказ от традиционния символ на мира, излизащ дори извън рамките на християнството, е труден за разбиране за много родители и деца."

Родителският съвет на детската градина от своя страна излиза с отворено писмо, в което се казва: "Становището на представителите на родителите е, че детската градина "Моби" се застъпва за културното многообразие, за диверситета и за надрелигиозната общност". От съвета не крият и неприятната си изненада от предизвиканите от решението негативни коментари.

Още: Взеха си естествената елха: Американско семейство се сдоби с коледен дух и богомолки

Как въпросът стана политически

Вълнението, предизвикано от елхата, т.е. от нейното отсъствие, се превърна и в политически въпрос, както отбелязва "Франкфуртер Рундшау". Решението бе коментирано на най-високо ниво, включително от баварския премиер Маркус Зьодер, а фондацията, която управлява детската градина, се принуди да разясни фактите на своя сайт.

В него се посочва, че след разпространението на информацията от медиите към нея били отправени "остри заплахи" - расистки, лични, обвинения и опити за изнудване. Казва се и, че в градината "Моби", която съществува от 10 години, досега само три пъти е имало коледна елха. Липсата ѝ през останалите години обаче изглежда не е притеснявала никого, посочва "Франкфуртер Рундшау".

От случая не закъсняха да се възползват от хамбургското представителство на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", откъдето отправиха към местните власти въпрос под заглавието "Детство без Коледа", в който се интересуват дали детската градина получава средства от държавата.

Още: Откраднаха украсата на коледната елха в Карнобат

Безплатна елха за детската градина

В крайна сметка детската градина получи безплатна елха като дарение. Дарителите - магазин за градински стоки - я донесли в двора, нарекли я "изненада" и подчертали, че "коледната елха е просто част от празника". Само че се натъкнали на отпор от страна на ръководството на детското заведение - то отстранило елхата и подало жалба срещу магазина за "нарушение на неприкосновеността на имота".

"Хамбургер Моргенпост" от своя страна припомня, че "Моби" не е първата детска градина от региона, която бива "разпъната на кръст" заради проявяваната в културен план деликатност. През 2019-а друго детско заведение от хамбургския квартал Отензен изпратило писмено предупреждение до родителите, че за карнавала костюмите на индианци и на шейхове не са желателни. Това писмо също предизвика възмущение навремето, както и призиви за прекратяване на държавната издръжка на детската градина.

"Моби" е към фондация, в чието разпореждане са 30 детски заведения. Всяко от тях има автономното право да решава как да бъде празнувана Коледа. А както посочва "Райнише Пост", за никого няма да е болезнено да се запознае с обичаите на другите, включително да поседи край елхата. Поради това изданието определя аргументация на детската градина като погрешна. Още повече, че фондацията управител изтъква как мисията на едно отворено към света детско заведение е и да дава представа за различните празници и култури.

Още: Коледните светлини на новата елха в София грейват на 1 декември (СНИМКИ)

 

Източник: Дойче веле

Падна коледната елха във Вашингтон (ВИДЕО)

Пристигна коледната елха, която ще украсят пред Ватикана (ВИДЕО)

Коледният дух е вече в Белия дом (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com