Прокуратурата подхваща Българската федерация по волейбол

14267
Прокуратурата подхваща Българската федерация по волейбол

Органите на Прокуратурата ще бъдат сезирани във връзка с установени нарушения на Българската федерация по волейбол. Ще бъде уведомено и Министерство на физическото възпитание и спорта. Това се посочва в резюме на доклада за извършена финансова инспекция на сдружение „Българска федерация по волейбол“ гр. София.

Докладът е предоставен на Агенция „Фокус” по закона за достъп до обществена информацията.

1.Проверката на приходите и разходите на Българската федерация по волейбол (БФВ) установи, че за постигнатите резултати от участието на Българския националния отбор мъже в мачовете от Световната лига – 2011 г. са отчетени приходи от 541 607 щ.д. в БФВ. Финансовата инспекция направи справка в официалната интернет страница на FIVВ за участието в междуконтиненталния и финални кръгове на Световна лига - 2011, съгласно която на Българския национален отбор се полага награден фонд от 1 116 000 щ.д. За получените по-малко 574 393 щ.д. бяха изискани обяснения. Според БФВ полагащият се приход би бил 1 116 000 щ.д., ако съгласно „регламент на FIVВ” БФВ е осигурила спонсор или спонсори, които да преведат на FIVВ сумата от 800 000 щ.д., като неосигуряването на спонсори е довело до редуцирането на полагащата се сума. Изложените твърдения не бяха подкрепени с никакви документи. Финансовата инспекция по безспорен начин установи несъответствие от 574 393 щ.д. между полагащия се приход от FIVВ за участие на Националния отбор по волейбол и действително получените средства. Не бяха предоставени документи, доказващи причината, поради която същите не са постъпили и отчетени във федерацията.

2. На 05 май 2011 г. е сключен договор между „Дворец на културата и спорта“ ЕАД гр. Варна и БФВ за наем от 126 570 лв. във връзка с провеждане на Световна лига и подготовка за Европейско първенство по волейбол. Със споразумение към договора от 31 август 2011 г. страните се споразумяват сумата, която дължи федерацията за наем, да бъде прихваната с приходите от продажба на билети. Финансовата инспекция установи, че не са налице документи, от които да е видно какви са действителните приходи от продажба на билети и дали те не надвишават договорения наем.

3. Финансовата инспекция установи, че не са провеждани обществени поръчки за общо 1 465 247 лв. без ДДС по реда на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. За нарушенията се съставиха 10 Акта за установяване на административно нарушение (АУАН) – 6 на председателя на Управителния съвет Данчо Лазаров и 4 на БФВ като юридическо лице. Сключените в нарушение на ЗОП договори и извършените разходи през 2011 г. - полугодието на 2012 г., без провеждане на обществени поръчки, не гарантират ефективен, ефикасен и икономичен начин на разходване на постъпилите в

Сдружение БФВ средства в условията на публичност, прозрачност и реална конкуренция.

Непроведените процедури за обществени поръчки са за:

1. Разходи за закупуване на самолетни билети от различни търговски дружества:

-за периода 03.01. – 13.12.2011 г. за 439 218 лв. без ДДС. За нарушението са съставени 2 АУАН - на председателя Данчо Лазаров и на юридическото лице БФВ.

-за периода 02.03.- 29.05.2012 г. за 95 115 лв. без ДДС. За нарушението са съставени 2 АУАН - на председателя Данчо Лазаров и на юридическото лице БФВ.

-Разходи за медикаменти, медицински консумативи и хранителни добавки за националните отбори по волейбол за периода 08.01. – 24.11.2011 г. за 109 374 лв. без ДДС. За установеното нарушение е съставен 1 АУАН на Данчо Лазаров.

-Разходи за хотелиерски и ресторантьорски услуги от ,,Парк Хотел Витоша” АД гр. София, ,,Гранд хотел Варна” АД гр. Варна и „Дито-М“ ООД гр. София за 382 416 лв. без ДДС за периода 10.01. – 07.11.2011 г. Съставени са 2 АУАН - на Данчо Лазаров и на БФВ като юридическото лице.

-Разходи за закупена спортна екипировка за 380 448 лв. без ДДС от „Кей Дифужън“ ООД, „Ереа Спорт Спа” Италия и други за периода 10.02.- 30.12.2011 г. За нарушенията са съставени 2 АУАН - на председателя Данчо Лазаров и на БФВ като юридическо лице.

-Разходи за ползване (наемане) на автомобили Mitsubishi от „Балкан Стар Мотърс“ ЕООД за 58 676 лв. без ДДС. За нарушението е съставен е 1 АУАН на председателя Данчо Лазаров.

Докладът е връчен на Сдружение „Българска федерация по волейбол” с протокол за завеждане на доклада в деловодството на сдружението. След връчването на доклада в срока, определен от Закона за държавна финансова инспекция, не е постъпило писмено становище. Предвид на това констатациите от доклада се потвърждават във вида, в който са съставени.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол