Израел и САЩ дружно срещу Ердоган

6462
Израел и САЩ дружно срещу Ердоган

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди остро думите на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който на форум на ООН във Виена в сряда оприличи ционизма на престъпление срещу човечеството и го сравни с антисемитизма, нацизма и ислямофобията, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Ционисткото движение е основната сила, довела до създаването на съвременната държава Израел. По отношение на думите на Ердоган Нетаняху каза: "Това е мрачно и фалшиво обвинение, напомнящо ни за времена, за които си мислехме, че са останали назад в историята".

Главният равин на Москва и председател на Конференцията на европейските равини Пинкас Голдшмид каза, че критиката на Ердоган към ционизма прилича на антисемитизъм. "Това е една невежа и пълна с омраза нападка срещу еврейския народ и срещу движението за мир като цяло, което принизява министър-председателя Ердоган до нивото на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. И до съветските лидери, които използваха антиционизма като евфемизъм на антисемитизма", гласи разпространеното в интернет мнение на Голдшмид. И припомни на Ердоган за жертвите на геноцида срещу арменците, който все още не е признат от турското правителство.

Белият дом също реагира остро на думите на турския премиер. "Отхвърляме оприличаването на ционизма като престъпление срещу човечеството като обидно и погрешно", заяви говорителят на Белия дом Томи Вайтър.

Отношенията между Израел и Турция се намират на точката на замръзване от 2010 г., когато 9 турски моряци бяха убити от израелски командоси, които атакуваха кораб, опитващ се да стигне от управляваната от движението Хамас Ивица Газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com