Македония: Българската шопска салата може да ни спъне по пътя към ЕС

26673
Македония: Българската шопска салата може да ни спъне по пътя към ЕС

Освен спора с Гърция, по пътя на Македония към ЕС като спънка може да се изправят и ракията, мастиката, айварът, шопската салата и македонското вино, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

Според експерти, тези продукти могат да се превърнат в условие, което някоя от страните от региона може да постави по пътя към ЕС.

Скопие почита един от най-големите "македонци" - Гоце Делчев

В Македония днес се отбелязват 141 години от рождението на Гоце Делчев. В църквата "Свети Спас", в чийто гроб е саркофагът с тленните о...

За шопската салата, според запознати, можело да има сблъсък с България, „която смята, че шопите, като етническа общност, населяват страната”. Вестникът твърди, че районът, от където произлизала шопската салата, според състава на салатата, не е в България. И Македония произвежда качествени домати, краставици и чушки.

„Македонските винари вече се изправиха пред проблема как да декларират виното, с оглед на проблемите с Гърция, която регистрира „македонското вино” като свое. България се опитва да присвои и защити мастиката и ракията като марка, но за щастие не успява, защото става дума за общоприети понятия".

Последният спор между Хърватия и Словения за това на кого е „кранската наденица” послужи за аларма на македонските бизнес сдружения, но най-вече на държавните институции, че трябва да реагират навреме, пише изданието.

Запознати коментирали, че исканията на България за ракията, мастиката и шопската салата засега били неоснователни. Те призовавали за спешна защита на тетовския боб, кумановския суджук и крушевския кебап.

Желев: Трябва да подкрепим Македония в ЕС и НАТО

Ние всички трябва да подкрепяме стремежа на Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО. Това заяви президентът Желю Желев на публичн...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com