Папуляс: Гърция получи достатъчно „безмилостно бичуване”

9108
Папуляс: Гърция получи достатъчно „безмилостно бичуване”

Гърция получи достатъчно „безмилостно бичуване” за своята разпиляна фискална политика и ЕС трябва да помогне на изпадналите в криза южни страни от еврозоната, предава АФП, цитирайки изказване на президента Каролос Папуляс.

„Досега ние бяхме подложени на безмилостно бичуване. Смятам, че платихме достатъчно за своите грешки”, коментира Папуляс.

Гърция пред нови строги икономии

Нови мерки за строги икономии очакват Атина, ако иска да получи жизненоважния кредитен транш в размер на 31 млрд. евро от международнит...

„Европа трябва да разбере, че трябва да помогне на Гърция. И не само на Гърция, а и на Испания, Португалия и Ирландия да преодолеят икономическата криза”, подчерта 83-годишният държавен глава.

Едва 6 милиарда евро от общия пакет с икономии на стойност 11,5 милиарда евро, който бе предложен от гръцкото правителство, са одобрени от международните кредитори на Гърция. Кредиторите настояват съкращаването на държавни работни места да бъде част от усилията на Атина за компенсиране на недостатъчните финанси на страната, коментира вестник „Катимерини”.

В понеделник представителите на ЕЦБ, ЕК и МВФ се срещнаха с гръцкия премиер Андонис Самарас, като не скриха от него скептицизма си за някои от предвидените от правителството мерки.

Предложения за спестяването на 2,2 милиарда евро бяха директно отхвърлени. Сред тях са икономии за 1,2 милиарда евро от оперативните разходи в публичния сектор, както и 500 милиона евро спестявания от бюджета на местните власти.

Меркел иска Гърция в еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел призова да бъде намерено решение за оставането на Гърция в еврозоната, съобщава вестник „Шпигел...

Кредиторите са отхвърлили още икономии от програмите за въоръжаване, тъй като не са убедени, че тези мерки ще доведат до трайно спестяване на средства.

Освен това инспекторите са поискали подробности за мерки на стойност 3,5 милиарда евро. „Опитваме се да ги убедим в позицията си. Усилията продължават”, заяви по този повод финансовият министър Янис Стурнарас.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com