Престоят на Брайвик в психиатрия ще струва 1,5 млн евро годишно

3491
Престоят на Брайвик в психиатрия ще струва 1,5 млн евро годишно

Затварянето на норвежкия екстремист Андерш Беринг Брайвик, извършител на атентатите от 22 юли м. г. в Норвегия, ще струва на властите в страната 10,95 милиона норвежки крони (1,5 милиона евро) на година под формата на разходи за персонал и за охрана, предаде БГНЕС.

Това сочат изчисленията на санитарните власти, които смятат, че ще трябва да бъдат осигурени минимум четирима души през деня и трима души през нощта в специалния център, който ще се изгради за него в затвора Ила, западно от Осло, съобщава в. "VG".

Съд в Осло ще реши на 24 август дали норвежкият екстремист може или не може да носи наказателна отговорност, като се има предвид душевното му състояние. От това зависи дали той ще бъде осъден на затвор или на лечение в психиатрична клиника.

Норвежките власти решиха, че във втория случай ще се построи специален силно охраняван център само за Брайвик в Ила, тъй като съществуващите психиатрични клиники не отговарят на необходимите условия. Този специален център, чието построяване ще струва 2 милиона крони (266 000 евро), ще включва една стая, една всекидневна, една баня и една фитнес зала, както и стаи за служителите.

Когато Брайвик прекара три седмици под наблюдение през пролетта във връзка с второто изследване на психическото му състояние, личните разходите за персонал на психиатричната клиника в Диркемарк възлизаха на 2,1 милиона крони (279 000 евро).

Брайвик взриви бомба в правителствения комплекс в Осло, убивайки осем души. Малко след това той уби още 69 души на остров Ютьоя, западно от столицата, където нападна младежки лагер на Работническата партия.

Редактор: Ая Косарова

Делото срещу Брайвик приключи, присъда на 24 август

Присъдата срещу Андерш Беринг Брайвик, съден за смъртта на 77 души миналата година в Норвегия, ще бъде оповестена на 24 август, съобщ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com