С ракетата Ким Чен Ун искал да почете баща си

11262
С ракетата Ким Чен Ун искал да почете баща си

Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун е решил да се изстреля нова ракета, за да се почете паметта на баща му Ким Чен Ир, който почина на 17 декември м.г. Въпреки това младият вожд трудно може да убеди света, че страната му няма агресивни намерения, заяви бившият японски готвач на баща му, предаде БГНЕС.

Пхенян съобщи, че между 10 и 22 декември възнамерява да изстреля ракета, която да изведе в околоземна орбита изследователски спътник, но международната общност подозира, че става въпрос за тестване на балистична ракета, с което ще бъдат нарушени резолюции на ООН.

"Мисля, че стартът на ракетата ще бъде на 17 декември", за да се отбележи първата годишнина от смъртта на Ким Чен Ир, обясни Кенджи Фуджимото на пресконференция в Токио.

В същото време Япония изведе в морето три ескадрени миноносеца от базата на ВМФ в Наказаки заради очакваното изстрелване на севернокорейска ракета.

Северна Корея ще изстреля ракета с голям обсег

Северна Корея обяви по-рано днес, че ще изстреля ракета със сателит за наблюдение на Земята. Това ще се случи между 10 и 22 декември. ...

Телевизията показа отплаващите от базата Сасебо кораби, които са снабдени с усъвършенствани радарни системи "Иджис" и системи за прехващане SM-3. Те се отправиха на север към Източнокитайско море и на юг към Японско море. Успоредно с това четвърти кораб, с ракети Пейтриът РАС 3 (Patriot Advanced Capability-3) пристигна тази сутрин на о. Окинава, тъй като севернокорейската ракета може да прелети над този район. В момента подобни ракетни комплекси си разполагат и в Токио около министерството на отбраната.

Според агенция Джиджи прес премиерът Йошихико Нода ще има утре съвещание по въпросите на сигурността и ще даде инструкции да се свали ракетата, ако се появи опасност да падне на японска територия. Тази информация обаче още не е потвърдена от официален източник.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com