Турция не отрича, че в Игнеада ще има проучвания за атомна площадка

5737
Турция не отрича, че в Игнеада ще има проучвания за атомна площадка

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че Турция работи по избора на място за строежа на трета атомна електроцентрала, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС.

Той подчерта, че няма взето решение от турска страна къде ще бъде изградена. Мястото ще бъде определено след геоложки проучвания, които ще продължат две години, каза турският министър и допълни, че градчето Игнеада, разположено край границата с България, е едно от местата кандидати.

Изразената позиция се разминава с тази на турския външен министър Ахмед Давутоглу, който преди седмица заяви пред българския евродепутат Евгени Кирилов, че Турция няма такива намерения. Наскоро в Игнеада се състояха масови протести срещу плановете за изграждане на енергийни мощности в района. Кметът на градчето Тахир Ъшък заяви, че турското Министерство на екологията и градоустройството е спряло проекта за строеж на ТЕЦ централа в района, предложен от турска фирма.

Нашето население не иска централа в този район и много ясно заяви това. Ние искаме да бъде отворен граничен пункт между Турция и България край село Бегендик, каза той. Благодарение на това ще се създадат нови възможности за развитието на туризма, търговията, културата и просперитета на района,смятат местните ръководители. Бегендик е последното гранично село откъм турска страна. Основано е от преселници от България и се намира край Резовска река, която разделя Турция и България.

Редактор: Десислава Ушатова

Гюл: Турция ще строи АЕЦ или ВЕЦ до българската граница

Турция ще строи АЕЦ или ВЕЦ до българската граница. Това каза турският президент Абдула Гюл по време на пресконференция с българския му...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com