Започва ли нова оръжейна надпревара между Русия и САЩ?

34659
Започва ли нова оръжейна надпревара между Русия и САЩ?

Ако съобщенията в руските медии от края на миналата година са верни, то светът може да е на границата на нова надпревара в разработката на междуконтинентални балистични ракети, макар и не ядрени като във времената на Студената война.
Според съобщение на РИА Новости Москва разработва нов клас тежки течногоривни високоточни междуконтинентални балистични ракети без ядрени бойни глави, които ще дадат на Русия практически глобално покритие, подобно на това, към което се стремят САЩ в рамките на спорната програма „Глобален мълниеносен удар”.

Използвайки риториката, която ни кара да си спомним за тъмните дни на Студената война, командващият руските Ракетни войски със стратегическо назначение генерал-полковник Сергей Каракаев предупреждава, че Русия може да разработи свои собствени неядрени стратегически балистични ракети, ако САЩ не се откажат от опитите за създаване на такива системи, които ще им дадат възможност да нанасят удари по цели във всяка точка на света за броени минути.

САЩ предупредиха Великобритания да не излиза от ЕС

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама отправи директно предизвикателство към британския премиер Дейвид Камерън, като предупр...

Явно адресирайки думите си към плановете на САЩ и НАТО по разполагане на системи ПРО в Европа, Каракаев заявява, че новата междуконтинентална балистична ракета ще бъде способна да преодолява „всяка перспективна система ПРО”.

Независимо от твърденията на САЩ, че системите ПРО са насочени към ядреното въоръжаване на Иран, Москва настоява, че разполагането им ще позволи да се свалят руски ракети, а това е предизвикателство към нейната сдържаност.

За разлика от съществуващите твърдогоривни ракети, „по-високите енергийни възможности на течногоривните ще позволят да се реализират по-разнообразни и ефективни начини за противодействие на глобалната ПРО, включително и космически ешелон от такива системи”, цитират думите на Каракаев руските медии.

Думите на Каракаев може да намекват за големите успехи, постигнати в маневреността на ракетите, което е важен елемент от способността им да преодоляват въздушната отбрана. Според генерал-полковника новата ракета ще бъде приета на въоръжение през 2018 година и „значително ще превъзхожда” предшествениците си, включително SS-18 „Сатана”. Привържениците на програмата изтъкват потенциала на глобален удар с конвенционално оръжие при прилагането му срещу страни и организации на тяхна територия, където няма възможност за нанасяне на ядрен удар.

Американският образователен балон

Проклятието на висшиста: тъкмо се е дипломирал, а вече е натрупал планини от дългове. Младите образовани американци се нуждаят от все ...

В хода на това, което очевидно е първото потвърждение за съществуването на проекта, Каракаев споменава и че вече е проведена серия изпитания на нова твърдогоривна междуконтинентална балистична ракета. Последното изпитание с използването на мобилна пускова установка е проведено на 24 октомври 2012 г. на полигона Капустин Яр – по-малко от седмица след като руският президент Владимир Путин лично ръководи най-мащабните след края на Студената война учения в Москва по управление на нейния стратегически ядрен арсенал.

Според различни източници през 2013 г. Русия планира да проведе 11 изпитателни старта на междуконтинентални балистични ракети. Каракаев твърди, че сега в стратегическите ракетни войски се внедрява нова автоматизирана система за бойно управление четвърто поколение, която ще осигурява оперативно и автоматизирано насочване. Тъй като САЩ и Русия едва ли ще се откажат от плановете за създаване на ракетни сили с неядрен глобален удар, техният пример най-вероятно ще бъде последван и от други страни.

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com