Забравете за Неймар, Световното си има Хамес Родригес

57792
Забравете за Неймар, Световното си има Хамес Родригес

Играе с жълта фланелка, на 22 години е и е звездата на Мондиал 2014. Не става обаче дума за Неймар, а за Хамес Родригес. Младият колумбиец фокусира върху себе си вниманието на футболния свят, а от прекия дуел с бразилеца на 4 юли ще видим чия звезда ще блести още по-ярко. Дотогава има още време и засега Хамес е златното момче на Мондиал 2014. Nuestro Rey (нашият крал), както го обявиха в родината му, Artilheyro da Coppa (голмайстор на мондиала), новият Кристиано Роналдо, но с външния вид на ранния португалец (без гела и прическите) и елегантност на терена – всичко това е налице, за да се появи пред очите ни с пълния си блясък една от младите звезди във футбола. И светът е в краката му.

Предопределеният

Хамес Родригес е роден на 12 юли 1991 г. в Кукута, близо до границата с Венецуела. Баща му е алкохолик и когато Хамес е на 4, го погалил по главата, преди да изчезне, изгонен от майката. Детето расте с майка си и баба си, а чичо му Антонио е убит. За Хамес няма кой знае какъв избор и той подгонва топката като много други хлапета. Започва да играе за Кооперамос Толима на терен, на който тревата е лукс. Един ден скаути го забелязват, детето казва „да”, мама Пилар няма нищо против и футболният свят получи един от най-добрите си подаръци.

Пробивът
Оттук насетне животът на Хамес е като от роман на великия му сънародник Габриел Гарсия Маркес. Всичко започва да се развива с бясна скорост. От Толима Родригес вече е във втородивизионния Енвигадо. На 15 г. дебютира сред професионалистите. Следва трансфер в аржентинския Банфилд, помагайки за титлата Апертура (2009). Останалото е, както се казва история – през 2010 г. Порто плаща за него 7,3 млн. евро, а 3 години по-късно го продаде на Монако за 45 млн. евро. Междувременно Родригес се ожени за сестрата на колумбийския национален вратар Давид Оспина, която му роди дъщеря.

Искам всичко
В момента Хамес е на върха, а показателите му са супер. Вкарал е 5 гола от 7 точни удара и само един халосен. С подобна ефективност не може да се похвалят нито Лео Меси, нито Неймар, нито Томас Мюлер (б.р. - виж таблицата). Раздал е най-много (и точни) пасове от съотборниците си – един завършен тотален футболист. Великият ЛеБрон Джеймс му постна специален поздрав. Колумбийските легенди Карлос Валдерама и Фаустино Асприля се скъсват да го хвалят. „Няма друг като него”, твърди Белия Гулит. „Искам финала”, обяви самият Хамес. Статистиката от досегашното му представяне прави думите му резонни, за разлика от обичайните закани. С най-високия реализаторски процент (71,42%), 2 асистенции, 3 пъти бе избиран за играч на мача – за ФИФА колумбиецът безспорно е най-решаващият футболист на първенството до момента. Вижте го как се усмихва на терена. Сякаш иска да ни каже – амиго, всичко едва сега започва.

Фурио ДЗАРА, „Кориере дело спорт”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата
Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата

Как се е развила кариерата на аржентинския национален вратар Серхио Ромеро, който спаси две от дузпите на Холандия в полуфиналния мач на Мондиал...