Loading...
Skip to Content

Любомир Илчовски и светът на пчелите

  • Любомир Илчовски и светът на пчелите
    Снимка: личен архив

Любомир Илчовски е човек, който работи едновременно в корпоративния свят и в света на природата. Добива мед - години наред, като обгрижва целия процес от кошерите до пазара и познава всеки един детайл. Илчовски чувства голяма близост с пчелите и въпреки всички трудности продължава да развива собствения си бизнес. Който като повечето такива, започва като хоби. И стига далеч. Ето какво ни разказа той в рубриката “Формулата на успеха”.

 

Как се захванахте с пчеларството?

Започнахме заедно с баща ми преди повече от 10 години - като хоби, с два разбити кошера и огромно желание. Днес кошерите са над 150, като в момента тече процес на модернизация и замяна им с такива от ново поколение. Всъщност модернизацията при нас не спира, но сме водени от принципите и начина на работа, залегнали у традиционното българско пчеларство. Работя изключително в корпоративна среда, но силната ми връзка с природата ме кара постоянно да бъда близо до нея. Пчелите създават чувство на спокойствие у мен, а удовлетворението, че създаваме толкова качествен продукт е несравнимо.

Пчелинът ни е разположен в град Кнежа. И за тези повече от десет години сме следвали едно правило - чист български мед - на всяка цена и с всички средства. През изминалата година инвестирахме и в рационализиране на транспортно пчеларство, с което да разнообразим пашата и добивания от пчеличките ни мед.

Илчовски и баща му започват само с два кошера

 

Какво представлява транспортното пчеларство?

Транспортното пчеларство се реализира посредством система прикачен инвентар, включващ специализирано за нуждите ни пчеларско ремарке и платформи. Върху тези платформи се позиционират кошерите, които биват транспортирани на съответната паша. По този начин успяваме да разнообразим вида на добивания мед, за да задоволим високите изисквания на клиентите си. Мога да довабява, че вече 50 % от транспортните средства в стопанството ни са електрически.

В края на м. Май 2022-ра позиционирахме кошери до лавандулови полета. Цъфтежът беше за около две седмици, уцелихме перфектното време и реализирахме великолепен лавандулов мед. Центрофугираме събрания мед, а веднага след него се преместихме на слънчогледова паша. Преди това бяхме в акациева и липова гора. Транспортното пчеларство ни позволява подобни маршрути, свързани с периода на цъфтеж. И разбира се, не отменя събирането на мед по стандартния начин - в пчелина, където събират полифлорен мед, т.е. букет от най-различни ливадни цветове и билки, плодни дръвчета и др.

Така изглежда транспортното пчеларство, пред полята с лавандула

 

Какви са накратко видовете мед, които събирате по този начин и с какво се отличава всеки от тях?

Мога да говоря много за всеки вид мед и вкусовите му качества, но накратко:

Мед от акация - лек и приятен вкус. Много хора го определят като най-хубавия мед, а аз винаги съм казвал, че ние лош нямаме. Акациевият мед кристализира бавно и остава течен по-дълго време. Богат е на ценни микроелементи, минерали и витамини. Подходящ за деца, поради ниско съдържание на прашец, което прави малко вероятно поява на алергични реакции. Дори е подходящ за употреба при хора с диабет.

Мед от липа - има светъл, почти бял цвят. Ефикасен е при проблеми с черния дроб. Помага при пристъпи на кашлица и като успокояващо средство при безсъние.

Мед от лавандулата: има деликатен аромат и лек остатъчен вкус, като бонбон. Има антисептични и антибактериални свойства.

Мед от магарешки бодил: истински афродизиак и увеличава половата мощ.

Мед от слънчоглед: има специфичен светложълт цвят и специфична горчивина. Подобрява функционирането на имунната система. Спомага за справянето със стреса.

Полифлорен мед, т. нар. букет - микс от всякакви растения, който действа благоприятно на целия организъм.

Кое е непредвидимото в този бизнес?

Има изключително много фактори, от които зависи съществуването на всяко пчеларско стопанство. И сред тях има и много непредвидими. Обработката на агро културите например и не контролираното пръскане с пестициди. Изключително сериозен проблем, който се неглижира. Виждал съм умъртвени кошери с хиляди отровени пчели…нямате представа каква гледка е…По принцип има закон, според който пчеларите трябва да бъдат предупреждавани щом агро културите се третират с пестициди, но не винаги се спазва, а контролът е занижен.

Също така самата работа с пчели всъщност е изключително трудоемка и изисква голяма отдаденост и време. Започва се на ранна пролет и сме ангажирани през цялата година. На пчелата й трябва малко, но навреме. Повечето хора смятат, че просто отиваш с було и пушалка и събираш мед: нищо подобно. Трудностите са изключително много, работи се предимно на високи температури.

Има и опасности за здравето на самите пчеларите. Миналата година ненадейно развих алергия към пчелната отрова. След едно ужилване, направих силна алергична реакция, а единствено близостта на пчелина до лечебно заведение ме спаси. Оттогава работя с по-сериозно защитно облекло и нося със себе си автоинжектор с адреналин и противоалергичен препарат, защото всяко ужилване би могло да бъде фатално…Лекарите ме съветват да се откажа…

А защо не го направи, кое натежа от другата страна на везната?

Самата работа с пчелите е много, много зареждаща за мен. Те са невероятно интелигентни създания. Например като видиш как при горещо време част от пчелното семейство, стотици пчели застават на изхода на кошера и започват да махат с крилца, за да вентилират въздуха вътре - нямате си представа колко е впечатляващо.

Или пък да наблюдаваш как едно семейство се развива и расте от 10 - 20 хил. през зимата, достига до 80-100 хил. пчели в кошер през лятото. Или пък как цялото семейство обгрижват майката, топли я през зимата и я изхранва, за да може тя да снася хиляди яйца.

Какви са клиентите ти и какво си чувал от тях за твоето производство?

Обикновено хора, които знаят познават нас и начина ни на работа или пък са чули за качеството от техни познати. И са постоянни - човек, който ни опита нашия мед, винаги повтаря. Заедно с това зареждаме квартални, бутикови магазинчета в подкрепа на малкия бизнес и не ползваме посредници, което означава и по-достъпна цена. Семейният ни пчелин носи името “Вая” - така се казва една от племенничките ми. А “Медони” е луксозната ни серия - по-интересни опаковки, подходящи за подарък за скъп човек. Предлагаме и подаръчен комплект - ютена чантичка с три различни вида мед.

Подходът ми спрямо всеки един клиент е насочен към това да спечеля доверието му и да получа обратна връзка за вкуса. А кое е най-хубавото? Когато разбера, че наши клиенти купуват единствено от нашия мед, за своите деца. Това е най-голямото удовлетворение.

Още от Формулата на успеха :