Бесен парламентарен популизъм

7757
Бесен парламентарен популизъм
Снимка: БГНЕС

Който е гледал заседанието на парламента в сряда, 5 май, когато официално се разбра, че остава съвсем малко до края му, няма как да не е поне заподозрял – тези хора там масово си противоречат, само за да докопат още гласове. И всичко е една голяма суета.

Да започнем от програмата за седмицата. Тя беше в 8 точки, но след предложение на БСП беше свита до първите 3.

Възникна дори спор дали всъщност са първите 3 или не, а това беше ключово – защото третата точка беше създаване на парламентарна комисия, която да разследва Росенец. По-точно, морския сарай на Доган. И за малко това да не се гледа – тогава щеше да е много чудно как Георги Свиленски, който направи предложението за съкращаване на дневния ред, щеше да обяснява какво е казал – дали "включително" трета точка или не, след като беше вадена стенограма и не стана ясно колко конкретен е бил. Но нейсе, размина се този етикет върху социалистите – че пазят Доган. Или пък не – след цирка за пенсиите, на който обръщам внимание по-долу, депутатите на БСП опитаха буквално да щурмуват мястото на председателя на парламента Ива Митева и в крайна сметка заседанието беше прекратено преди да дойде третата точка – т.е. Росенец и Доган! А това стана след удобното припомняне на депутата от ДПС Йордан Цонев, че като няма ред, заседанието се прекратява!

И още – какво стана с предложението да преговаряме за ваксината "Спутник V"? То беше на БСП – и по предложение на БСП беше "отрязано" на финалната права, въпреки подкрепата на ниво здравна комисия ... Но като дойде следваща вълна на коронавируса, ще се намерят бързо социалисти да говорят как нямало достатъчно ваксини, защо така, защо иначе ... Съответно, не се гледа и предложението на "Демократична България" да има точни измерители кога дадена болест става епидемия или пандемия и какви мерки се прилагат, когато има определени стойности на зараза! Т.е., да има ред и предвидимост кога затваряме и кога какво отваряме!

Нататък – "Има такъв народ" обясни как се кътат милиони от парите на данъкоплатците за субсидии. И изкараха аргумент как като било гласувано субсидията за партиите да е 8 лева на глас, не били правени финансови разчети. Един вид, защо да правим и ние разчети? Ами нали вие претендирате да сте промяната, да сте по-добро – като правите като досегашните, тогава какво по-добро сте? Или дай там на комбайна, то във Фейсбук и без това трябва да се ловят шарани, пък на тях не им трябва много да кълват – малко аху-иху, малко долу статуквото и Бойко Борисов и ще изпълним плана. 1 лев звучи прекрасно изборно – не само сега, а винаги! Но защо не 50 стотинки? А защо не 10 стотинки? 1 стотинка? Защо не нито една и само от членски внос да се издържат партиите - който събира, ще издържа партия?! И остроумията на Тошко Йорданов как било лицемерие всичко, освен 1 лев субсидия, напълно основателно водят до отговора защо не прие партията на Слави мажоритарна система веднага – защото добре разбра, че с тази предлагана от тях мажоритарна система, Борисов буквално става султан, със солидно конституционно мнозинство!

После дойде вечният спор – дали да вдигнем пенсиите. И дори от ДПС чрез Хасан Адемов признаха, че не може да стане сега – защото първо трябва актуализация на държавния бюджет! Интересното е как Корнелия Нинова не отговори пряко на депутата от "Демократична България" Георги Ганев за изчисленията на НОИ по законопроекта - че сметките им се различават двойно от тези на социалистите. Тя обаче каза как БСП 5 пъти внасяла неуспешно предложението в 44-тото Народно събрание и 5 пъти имало вече становища т.е. сега няма нужда от нови становища. По тази логика и преди е имало парламентарни избори, сега защо да правим, като вече сме правили? А пари откъде - според Нинова можело да се ползва Сребърния фонд, над 3 милиарда лева имало там. Но като ги изхарчим тях, после какво? О, това е следващ парламент, ще му мислим – нищо, че един закон следва да се прави така, че последствията да траят дълго време и то предвидимо, а при над 2,1 млн. пенсионери в България в момента 3 млрд. лева правят по 1428 лева на човек! Има тамън за 2 години и 4 месеца по 50 лева на месец отгоре за всеки пенсионер, че нали не ги делим, независимо кой каква пенсия взема! Тоест, сега в парламента, с по-витиевати думи се бориха за пенсионерски гласове така, както Бойко Борисов – 50 лева (още), добре ли е? Борисов обаче бие – той дори не минава за такива решения през парламента, отдавна вече е ясно, че за него парламентът е мерзка подробност, защото там почват да се намират хора, които да му търсят сметка! Но пък и приказките в Народното събрание от партиите на "протестния вот" как ще подкрепим сега вдигането на пенсиите на първо четене, въпреки че било популизъм, защото така си правим пиар, са още по-гнусни! Съответно, стана супер гнусно как 127 депутати от всички парламентарни групи, включително "Демократична България", бяха "за", а само 1 от ГЕРБ - против! Логично, опитната Нинова постави всички в партер с искане веднага да мине второ четене и така спечели много политически дивиденти - а за практиката на никой не му пука, идват избори! Но сега какво говорене с патос ще падне от "Позитано" как те единствени мислят за пенсионерите ...

Дойде ли ред за популизъм, всички са отличници. През последната седмица Бойко Борисов окупира празниците – какви сме отличници в преборването на коронавируса, даже не ни "върза" за Великден, ей, но опозицията му добре се представи на 5 май в пленарна зала! Толкова добре, че ми се гади - и не само за предстоящите предсрочни парламентарни избори!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com