Един лев партийна субсидия - мина, ама не мина

8656
Един лев партийна субсидия - мина, ама не мина
Снимка: БГНЕС

Депутатите не намалиха размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас за политическа партия или коалиция на 1 лев. По този начин субсидията си остава 8 лева.

Комичният момент беше, че първоначално предложението на "Има такъв народ" беше прието.  При първото гласуване предложението беше подкрепено от мнозниството, но Джейхан Ибрямов от ДПС поиска прегласуване и при второто гласуване предложението не бе подкрепено.

Първоначално той беше одобрен, но с едва 93 гласа "за" срещу 87 "против" и "въздържали се". Повечето гласове дойдоха от хората на Трифонов и Борисов - 46 гласа от "Има такъв народ" и 37 от ГЕРБ-СДС, а също 9 от "Изправи се! Мутри вън!" и един от "Демократична България".

При прегласуването предложението събра едва 76 гласа, тъй като подкрепата от страна на ГЕРБ-СДС рязко отслабна - само 20 гласуваха за него. Единичният глас от десницата също се оттегли.

Сериозен спор се разрази в парламента заради партийната субсидия

Пореден ожесточен сблъсък се разрази в парламента, като този път причина за него стана предложението за намаляване на партийната субсид...

А срещу законопроекта се оказаха заедно в пълен състав БСП, ДПС, "Демократична България и заедно с част от ГЕРБ-СДС и от двама от "Изправи се! Мутри вън!" - общо 92-ма "против" и "въздържали се".

Повече от 4 часа народните представители дискутираха каква да бъде партийната субсидия.

В началото на дебатите депутатът от ИТН Филип Станев представи мотивите за предложението. По думите му намаляването на партийната субсидия от 8 лева на 1 лев ще спести на българските граждани над 21 млн. лв.

Дебатите обаче преминаха с множество спорове и разногласия относно предложението на ПГ на „Има такъв народ“. Противоречия имаше и в самите парламентарни групи.

Народните представители от ГЕРБ се обявиха за предложението за субсидия от 1 лев, а от СДС – против. Депутатът Росица Кирова от ПГ на „ГЕРБ-СДС“ обясни, че ГЕРБ ще го подкрепят, но не за да бъдат популисти, а защото такава е волята на българските граждани.

Румен Христов, ГЕРБ - СДС: Няма да подкрепим предложението за 1 лв. партийна субсидия

Няма да подкрепим предложението за 1 лв. партийна субсидия. Това оповести лидерът на СДС и народен представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Рум...

„Давам си ясна сметка, че 2,5 млн. българи на референдума гласуваха за намаляване на субсидията, но си давам сметка, че тези българи също поискаха мажоритарен вот, който беше отхвърлен", каза от своя страна Румен Христов от „ГЕРБ- СДС“. По думите му издържането на формация без субсидия е нещо много трудно.

„Говорите за членски внос. СДС има малко повече от 8500 членове, нашият членски внос е 1 лв. на месец или 12 лв. на година. Средства, които не стигат почти за нищо. Още повече, че непарламентарно представените партии нямат право на помощ по отношение на офиси", заяви още Румен Христов.

Според депутата от парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков намаляването на партийните субсидии до 1 лев е във вреда на демократичния процес и на политическия плурализъм.

„По същество във вашите мотиви сте засегнали аспекта икономия на средства. Новите избори със сигурност са много по-скъпи от финансирането на политическите партии, но демокрацията е скъпо нещо", обясни Божанков.

Според него в настоящия законопроект се посочва, че трябва да се предотврати влиянието на корпоративни и бизнес интереси. "Настоящият законопроект не урежда тази материя с нито една хипотеза. Няма и становища, тъй като време за това няма.

Ходът с намаляване на субсидията е грешен, смята Крум Зарков

Ходът с намаляване на субсидията е грешен, той ще ни вкара там, откъдето започнахме - клиентели, обръчи от фирми и това ще струва много...

Подобно на мажоритарния вот, който също е ваша последователна позиция, големият казус е имаме ли време да въведем адекватна регулация. Отговорът за това е не. Отстъплението от това всъщност е отстъпление от популизъм", посочи още Явор Божанков.

В отговор на становището на БСП председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че партията на социалистите не е платила наема си на „Позитано“ 20 в размер на 148 180 лв., въпреки голямото партийно субсидиране и ги определи като лицемери.

„Да, БСП е в затруднено финансово състояние, защото миналата година тези въпроси, които бяха поставени, бяха използвани срещу нея, имахме направени бюджети и на няколко пъти драстично съкращавахме разходите. Ако си мислите, че ще отидем да се молим на някой бизнесмен да плати тока на "Позитано", жестоко се лъжете“, отвърна му Крум Зарков от БСП.

От ДПС пък посочиха, че партийната субсидия от 1 лев със сигурност не би била достатъчна за покриването на разходите на партиите. По думите на Йордан Цонев от парламентарната група при дебатите относно субсидията винаги се дава за пример Германия, където тя е в размер на 1 евро. Според него обаче това не е дотам коректно, тъй като там съществуват още два стълба на финансиране. Така тя възлиза на размер от 60 евро.

"Позицията на ДПС е изключително последователна, много ясно аргументирана и много точна. Ще я припомня за колегите, които са нови в тази зала. Ние участвахме във сформирането на общественото мнение в началото на този век да преминем ли към публично финансиране на политическите партии или да останем, както беше първите години на демократичния процес.

ДПС: Размерът от 1 лв. субсидия е мимикрия на публично финансиране

Ние не смятаме, че с 1 лв. наистина финансираме, каквито и да било разходи на политически партии. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Ц...

Дебатът продължи повече от година и в него се включиха не само политици, журналисти, политолози и социолози и общото мнение беше, че трябва да има финансиране. Нещо повече, ние бяхме едни от вносителите на въвеждането на този модел", заяви още Цонев.

Председателката на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова бе категорична, че субсидията трябва да бъде левче, за да се даде ясен знак на обществото, че правителство е солидарно във времена на криза. Според нея е редно, след като хората се издържат с 24 лева на ден заради неработещите им бизнеси, заплатите на депутатите и партийните субсидии да бъдат орязани.

Противоположно беше мнението, изразено от заместник-председателката на Народното събрание и депутат от „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева, която заяви, че трябва да има разумно държавно финансиране.

По нейни думи в противен случай всеки дарител ще изиска от подкрепената партия да уреди „техни хора“ за обществени поръчки или място в Министерския съвет. Така според нея се създава зависимост от спонсорите на партиите, тъй като „няма безплатен обяд“.

Още: Сериозен спор се разрази в парламента заради партийната субсидия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com