Първа крачка към въвеждане на мерки срещу опасна заразна болест на база конкретни показатели по закон

2941
Първа крачка към въвеждане на мерки срещу опасна заразна болест на база конкретни показатели по закон
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма протокол в света, който да казва какво да правим, след 14 месеца пандемия. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при дебат на първо четене в здравната комисия за изменения в Закона за здравето. С тези изменения се иска да има по закон конкретни показатели и критерии, за да се въведат противоепидемични мерки в случай на разпространение на определена заразна болест (антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19). С 12 гласа "за" измененията бяха приети на първо четене на ниво "комисия".

В какви граници и какви числа да сложим за реакция, попита Кунчев. В ЕС в момента има държава със заболеваемост 60 на 100 000 души и 1280 на 100 000, подчерта националният здравен инспектор. Ще сложим едни числа и няма да можем да ги изпълним, предупреди той. Позицията му беше подкрепена от д-р Даниела Дариткова, която напомни за приетия Националния план за готовност при пандемия и че той давал необходимата рамка за реакция.

Окончателно: Поставят ни под карантина устно по телефона или със SMS

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести вече може да става по телефона или чрез...

Председателят на здравната комисия и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев обаче опонира, че затова следва да има национален план, а не паневропейски. Нормативната база явно е в дефицит що се отнася до цифровото изражение на дадена епидемична ситуация, категоричен беше той. Идеята е да се действа щом се стигне до определени числа, показващи развитието на дадена болест (посочват се действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразна болест, включително и конкретни показатели и критерии за въвеждане на временни противоепидемични мерки).

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов също опонира, че в различни региони на България имало голяма разлика как се развива коронавирусът като разпространение, правейки аналогия с думите на Кунчев за различните страни в ЕС, само че с акцент различни области в България. „Унифицирането на подхода ни лишава от гъвкавост”, настоя Ангелов. Следим над 20 показателя на 12-часова база, посочи той, като така даде пример за готовност и гъвкавост на здравната система.

"Може да звучи нескромно, но ние се справихме успешно и с третата вълна", подчерта Ангелов. А д-р Симидчиев отвърна, че не се предвижда планът според законопроекта да е обезателно само национален т.е. може да има регионални аспекти и напомни думи на Чърчил, че който не планира, планира да се провали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com