Какво да ги правим?

6970
Какво да ги правим?
Снимка: БГНЕС

Всеки трети млад човек в Северозапада България е безполезен за себе си и за обществото - нито учи, нито работи. Общо за страната 230 000 българи на възраст между 15 и 29 години са в категорията "нищонеправещи". Данните са от последния доклад на Социалното министерство.

Коментар на редактора

Младежи могат да получат €30 000, за да учат и работят в Германия

Възможност за професия в областта на строителството и над 30 000 евро възнаграждение за три години ще получат български младежи в Герма...

Дали само в Северозападна България е така? Дали има поне едно село или град, в който критична маса млади хора активно работят и учат? Надали.

На принципа "Има кой да работи" минава един ден за голяма част от младежите в иначе активна възраст у нас. Кафенетата са пълни в 11.00 часа в понеделник, някои по това време се надигат от леглото, а трети се прибират от поредната "грандиозна вечер". Докато майки, бащи, дори баби и дядовци, подвиват крак кой на една, кой на две работи за нищожна заплата, "семейната ценност" на къщата се чуди къде да се дене през цялото си свободно време.

Младежът уж ходи на училище, но системата е толкова тромава, че позволява само по документи да присъства там. Опитва се да захване някаква работа, защото "без пари не се издържа в тая скапана държава", но никъде не го искат, понеже е мързелив и хитър. Избутва и университета, тъй като нищо по-лесно от това, щом си плащаш. После - пак не го искат: нямал стаж, трябвали им опитни хора, а това, което е "учил", работодателят дори не го разбира.

От "нищонеправене" младежът се впуска в тайнствени ъндърграунд практики, които са отвъд всякаква законност, но пък носят лесна печелба и вдигат самочувствието до небето.

Преди 25 той вече е обигран и хладнокръвен тарикат, овладял коварството и лъжата до съвършенство. В живота му няма място за книги, театър, изложби, "тия неща са за задръстените"!

17 младежи внасят живот в четири обезлюдяващи се родопски села

Младежи внасят живот в 4 обезлюдяващи се родопски села. Така с няколко думи може да се опише идеята на проекта „Резиденция Баба&r...

За сметка на това той кара тунингован голф, строшил е вече над десет айфона и се чувства "мега-гига яко", когато го гледат, докато форсира таратайката си по разбитите улици на селото. И утре пак е време за мръсни пари и "нищоправене"...

Какво да ги правим, уважаеми госпожи и господа?! Какво да ги правим?! Сума народ в активна възраст съсипва най-хубавите години от живота си. Сума народ нито желае да се квалифицира чрез различни обучителни курсове (има безброй такива!), нито има амбицията да извлече най-доброто от училище или университета, нито разполага с ефективни механизми да пречупи мързела и безделието, загнездили се в заспалата му душа. Сума народ чака наготово от родителите си, които до 25 години още хранят с лигавник "семейната ценност". Ама и те са отчасти виновни де! Да сътвориш глезльо, изобщо не е полезно за обществото. Колкото искаш такива!

Ето защо друга част от младите хора просто не са тук. Те се борят за себе си в други държави. Борят се за уважението на чужди хора, защото отровената среда у нас, в която простакът откровено се толерира, ги изпрати навън.

И за още едни се питам какво да ги правим?! Тези млади, които всяка сутрин скърцат със зъби за добро утро. До обяд са на училище или лекции, а следобяд и до късно през нощта сменят дори две работи, за да помагат на себе си и семействата си. Преждевременно пораснали, те носят на гърба си и онези, разхайтените и мързеливите, които пък все гледат да им напакостят.

За младите, които се борят с живота, вярвам, че ще има бъдеще. Ако не у нас, някъде другаде. А колко са ценни тези хора на обществото ни! Колко много!

Социалното министерство предложи увеличение на заплатите и пенсиите

380 лева минимална работна заплата от догодина - при тези разчети социалният министър Йордан Христосков представи плановете за реформи ...

Добро утро на "нищонеправещите"! А днес какво ще правите със себе си?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com