Лицето Иван Стоименов Гешев - в Държавата на лицата

9348
Лицето Иван Стоименов Гешев - в Държавата на лицата
Снимка: БГНЕС

Трудно е да тушираме впечатлението, че фамозната днешна пресконференция на главния прокурор напомняше по стил на неща, които познаваме от мафиотските класики.

Късането на оставката например беше изпипана, кинаджийска работа. Първо, показването ѝ и задържането пред всички. После, химикалът, увиснал във въздуха. След него - умисленият поглед, който идва да покаже, че именно в този момент Гешев умува върху съдбата си. И в крайна сметка драматично и геройски взема смелото решение и къса, мачка и хвърля демонстративно оставката. За такива случаи, подсказващи предварителна репетиция, обикновено се казва: "Работено е вкъщи...". 

Знаменитите моменти от пресконференцията са немалко.

Например, Гешев заяви с разочарование, че е бил предаден от ДПС. "Техните действия за мен граничат с предателство", каза той, така сякаш по принцип прокуратурата трябва да има отношения на "разбирателство" или "предателство" с политическите партии. Навярно трябва да го разбираме така: Гешев е разбирал властите в тяхното единение, а ДПС в един момент са проявили предателство и са решили да се разединят от него. Ужасно предателство. 

Нататък: Борисов в речта на Гешев вече съществува под името "лицето Бойко Методиев Борисов". Забелязано е, че когато някой трябва да предаде по-голяма негативна тежест върху друг, идва и презимето. А добавиш ли "лицето" вече направо си го погребал. Навремето така беше с Делян Славчев Пеевски - трите имена се произнасяха със злокобна нотка и тъкмо онова "Славчев", както в сегашния случай "Методиев", прибавя омерзителното, дълбоко гадене, която се изпитва по повод на врага. В тази връзка Иван Стоименов Гешев се вписа в цялата традиция повече от добре.

След това дойде и Цитатът на цитатите. "Страхливият умира всеки ден. Смелият само веднъж", заяви Гешев, подобно на отправил се директно към студиото на татуист човек, решил да изпише златната максима на гърба си. Тук по принцип е добре да се напомни, че за Васил Божков навремето не действаше същата максима: съвсем правилно се уплаши. И заради това доживя другата поговорка - китайската: че ако достатъчно дълго чакаш на брега на реката ще видиш...как Иван Гешев ти става комшия в Дубай. 

После: Предложението, което му отправили, да вземе да стане един посланик в Турция, Израел или някъде другаде. Струва ми се, отново е сгрешил: тук е държавата на щастливите изгнания и лицето Иван Стоименов Гешев можеше да се възползва от някое от тях. 

Следващо изречение: "Трябваше да се оправдавам защо съм жив, което е абсурдно". Тук главният прокурор е впрочем съвсем прав - наистина трябваше да се оправдава. Но може би следващият извод е, че ако наистина се е стигнало дотам, не става дума за "абсурд", а за естествено следствие от прокурорската му кариера.

Нещо интересно: "Обадиха ми се да прекратя делото "Барселонагейт", каза Гешев. Сега вече настъпва и моментът с пуканките. Няма нищо по-неприятно от това хора като него и останалите в цялата драматургия да стоят на върха на държавата, но и нищо по-сладко от това да виждаш как се пребиват едни други. В този смисъл фразата на прокурора, че "ще продължи да работи за българските граждани" звучи обещаващо. Тъкмо едни риалитита свършват и ще настане поголовна скука, изборите на средство за затъпяване ще намалеят чувствително. Моментът е сапунка е точен. 

Питате се, какво предстои? Нямам представа. Надявам се само, че ще разберем от скорошно интервю с Валерия Велева. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com