X
 
 

Северномакедонска наденица и то тежка

12840 10
photo of Северномакедонска наденица и то тежка
Снимка: iStock/Guliver
Помните ли кой беше най-големият успех на Бойко Борисов през 2017 година? Може да сте позабравили предвид бомбардировката от предавания на живо във Facebook, която спретна премиерът и лидер на ГЕРБ в последно време. Но тогава, преди две години, той покоряваше международната сцена и перлата на успехите му беше Договорът за добросъседство с Македония. В сегашно време – Република Северна Македония

За незнаещите – този договор предвиди да се помирим със съседите като си направим една обща комисия и в нея се убедим взаимно дали има почва и колко почва има приказката, че като изкъпеш един македонец и се получава чист българин. Типично по български, договорът беше написан изключително пожелателно – не като Договора от Преспа с Гърция, където бяха разписани много ясни ангажименти и срокове за изпълнението им специално в работата на междуправителствено ниво и то специално какво ще пише в учебниците по история. И сега великият успех на българската външна политика почва да се разпада.

Вчера, 9 юни, военният министър Красимир Каракачанов избухна по темата за историческите истини и по-конкретно чий е Гоце Делчев. И това стана само два дни, след като нашите учени в българо-северномакедонската комисия официално обявиха, че било набелязано за какво се съгласяваме относно Гоце Делчев, но имало и "различия".

Какви ли са тези различия, щом се стигна до избухването на Каракачанов, който явно намекна, че може България да застане на пътя на северномакедонските стремежи за ЕС и НАТО? И за какво ли сме съгласни? Може би, че Гоце Делчев е съществувал? И оттам-насетне, тралала. Само като четем публикуваното от Каракачанов, че Делчев бил символ за "македонските емигранти в Княжество България" и е повече от ясно за какво говорим. Но пък може той нещо да "се слага" и по линия на Москва за блокиране на евроатлантическия път на Северна Македония, като знаем "бекграунда" му - в такива политически каши всяка гадна подправка трябва да се предвиди. Само че в случая нашият интерес е да не допуснем просто така Скопие да мине метър заради евроатлантизма!

Но какво ли се чудя за някакъв си български интерес зад граница, като в самата България нашият интерес не бива защитен? Хубаво е обаче да остават някои спомени – така, с натрупване, кой знае – може би ще дойде ден, в който ще има истинска промяна!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 4 потребители
 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Абе , кой си бе лъжец /4/ ? Мр*сен лъжец си и нищо друго. Точно както и фалшификаторите в Скопие. Може би си от Незаконните и криминални /Х/ омо Банди в Пиринско. Все тази , абсолютна п*чавра си.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Слава Богу, че външният министър най-сетне официално изрази многовековния мироглед на целокупния български народ ! Собствената история на народа на настоящата Република Северна Македония започва с конституиране от 3 май 1945 г. на "нов книжовен език и писменост" в изпълнение на политическо Югославско решение на АСНОМ от 1944 г.. Предишните му поколения са неразривна част от историята, ду виж още ›› ховността, самосъзнанието и културата на българския народ. Това е историческата истина, подкрепена от безброй факти и документи. Тя трябва най-сетне да заеме достойно място в тяхната образователна система, в която все още битува експонираната със задна дата "македонска история по социално-инженерингов Коминтерновски проект на Тито и Сталин”. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че техните предци са се преборили за своя Българска Екзархия и за свои български църви и училища, в които да се използва единен български език и писменост и че тяхната воля за обща българска идентичност е била зачетена с ферман от турския султан, а след това потвърдена от всички Велики сили и препотвърдена от Сан Стефанския мирен договор. Децата във Вардарска Македония трябва също да знаят, че ВМОРО е създадена през 1893 г. в Солун като българска национално-революционна организация за освобождение на Македония и Одринска Тракия и че в нея вземат активно участие, както дейци, родени в българското землище извън пределите на новоосвободената Българска държава, така и такива, родени в нейните предели.
 • Пфу! 4 Пфу! преди 4 месеца Профил на трол?
  Докъде изпадна "новата българска единна социалистическа нация" (изкалъпена на Пленум на ЦК на БКП през 1963г.) и нейните БКП-номенклатурни пропгандно-манипулационни функционери (само обявяващи се за "историци") с ДС-патриотарстващите българеещи се БКП+БЗНС-цигани (албиносни пропагандни гешефтари): Агентите на ПОТИСНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СЛУЖБИ И ОТДЕЛИ, развиващи дн виж още ›› ес активна гнусна агентурно-търгашеска КОНТРАБАНДА НА ПРОПАГАНДА с български бюджетни пари, да предявяват нагли претенции за "собственост" върху БОРЕЦА ПРОТИВ ПОТИСНИЧЕСТВОТО и ТИРАНИЯТА (вкл. българската!) МАКЕДОНСКИЯ АПОСТOЛ Гоце Делчев!?
 • ДуПеСе да се закрие 3 ДуПеСе да се закрие преди 4 месеца Профил на трол?
  Делчев многократно е признавал, че е българин. Ама това тралала пътя към тралала Ес и тралала НАТО...
 • ДуПеСе да се закрие 2 ДуПеСе да се закрие преди 4 месеца Профил на трол?
  Какво неуважение към българските борци за свобода - тралала? Делчев си е българин от македонския край, ама глава пълна с тралала не разбира..
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Иронията май ти се губи като понятие, тролче!
  : 3 !
 • ДуПеСе да се закрие 2.2 ДуПеСе да се закрие преди 4 месеца Профил на трол?
  Соросоиде каза ли нещо?
  : 5 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Напълно споделям мнението на Каракачанов. В науката и образованието е изключено да се прави компромис между историческите факти и политиката. На целия научен свят е много добре известно, че до разпокъсването на област Македония след Балканските войни никой, никога и никъде в историческите източници не е маркирал наличието на отделна от българската "македонска" народност. Истината е, че с виж още ›› егашната „македонска” народност с различни от българските азбука и книжовен език е създадена в Югославия през 1945 г.по нареждане на Тито на база на Коминтерновско политическо решение от 1934 г. . За разлика от българското, гръцкото правителство е безкомпромисно по отношение на историческите факти и работата на гръцко-македонската историческа комисия е далеч по-ускорена и продуктивна България изпълнява най-добросъвестно Договора за добросъседство, помагайки енергично за по-бързото интегриране на Р. Северна Македония в НАТО и ЕС, докато темповете на работата на смесената българо-македонска експертно-историческа комисия стават все по-мудни и слабо продуктивни. Защо българо-македонската комисия снася резултати на 3 месеца и следващото й заседание е планирано чаь за месец септември ? За да не бъдат направени в учебниците необходимите промени преди започване на учебната година ли ? Засилва се усещане, че Скопката политическа върхушка "успива" с ухажване и ласкателства българското правителство, а на дело ни най-малко не бърза да се еманципира от досегашна лъжлива югославската доктрина на "пренасяне със задна дата" на сегашното им чувство за идентичност върху нашите общи български възрожденци и ВМОРО деятели. Утре политическата картина в Скопие може да се промени. Крайно време е българското правителство да се поучи от случващото се в Гърция и да поиска скорошно финализране на работата на Комисията с подписване на Анекс към Договра за добросъседство. Нека не забравяме, че Скопие има нужда от помощта на България, а не обратното.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Аиде стига с опорните точки от Москва! Щом има разбирателство, всичко македонско е наше и всичко българско е тяхно. Какво има да се дели? Рано или късно ще се престане с подялбата. Другия вариант е всеки да се запъва (като костилка на г*з) и никога да не се разберем като свои.
  : 7 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Аиде стига с опорните точки от Москва! Щом има разбирателство, всичко македонско е наше и всичко българско е тяхно. Какво има да се дели? Рано или късно ще се престане с подялбата. Другия вариант е всеки да се запъва (като костилка на г*з) и никога да не се разберем като свои.
  : 6 !