Северномакедонска наденица и то тежка

14260
Северномакедонска наденица и то тежка
Снимка: iStock/Guliver

Помните ли кой беше най-големият успех на Бойко Борисов през 2017 година? Може да сте позабравили предвид бомбардировката от предавания на живо във Facebook, която спретна премиерът и лидер на ГЕРБ в последно време. Но тогава, преди две години, той покоряваше международната сцена и перлата на успехите му беше Договорът за добросъседство с Македония. В сегашно време – Република Северна Македония

За незнаещите – този договор предвиди да се помирим със съседите като си направим една обща комисия и в нея се убедим взаимно дали има почва и колко почва има приказката, че като изкъпеш един македонец и се получава чист българин. Типично по български, договорът беше написан изключително пожелателно – не като Договора от Преспа с Гърция, където бяха разписани много ясни ангажименти и срокове за изпълнението им специално в работата на междуправителствено ниво и то специално какво ще пише в учебниците по история. И сега великият успех на българската външна политика почва да се разпада.

Вчера, 9 юни, военният министър Красимир Каракачанов избухна по темата за историческите истини и по-конкретно чий е Гоце Делчев. И това стана само два дни, след като нашите учени в българо-северномакедонската комисия официално обявиха, че било набелязано за какво се съгласяваме относно Гоце Делчев, но имало и "различия".

Какви ли са тези различия, щом се стигна до избухването на Каракачанов, който явно намекна, че може България да застане на пътя на северномакедонските стремежи за ЕС и НАТО? И за какво ли сме съгласни? Може би, че Гоце Делчев е съществувал? И оттам-насетне, тралала. Само като четем публикуваното от Каракачанов, че Делчев бил символ за "македонските емигранти в Княжество България" и е повече от ясно за какво говорим. Но пък може той нещо да "се слага" и по линия на Москва за блокиране на евроатлантическия път на Северна Македония, като знаем "бекграунда" му - в такива политически каши всяка гадна подправка трябва да се предвиди. Само че в случая нашият интерес е да не допуснем просто така Скопие да мине метър заради евроатлантизма!

Но какво ли се чудя за някакъв си български интерес зад граница, като в самата България нашият интерес не бива защитен? Хубаво е обаче да остават някои спомени – така, с натрупване, кой знае – може би ще дойде ден, в който ще има истинска промяна!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com