Тихо, да не събудим българите - десет години по-късно

11654
Тихо, да не събудим българите - десет години по-късно
Снимка: Getty Images

Имаше навремето такава статия, може би преди десет години, която натрупа голяма популярност - че в Гърция е имало протести, на които се развял лозунга "Тихо, да не събудим българите". Не съм сигурен дали не беше фалшива новина, понеже натрупа внимание във времена, в които фалшификациите тъкмо започваха да се разразяват и никой не ги разпознаваше като такава. Но зад това нещо, вярно или не, имаше очевидна народопсихологична истина.

Цитирам го, защото сегашните протести в Гърция заради влаковата катастрофа, в която загинаха десетки край Лариса, предизвикаха най-естествената реакция. А именно: сблъсъци с полицията, протести, подадена оставка на гръцкия министър на транспорта, стачка на железопътните работници. Все неща, които са напълно непознати тук и никога не са се случвали. А жестоките транспортни произшествия, които се случиха през годините, бяха много и почти във всички беше ясен приносът на държавната немарливост. Министър да си е подал оставката за нещо подобно не помня въобще. Напротив; в подобни случаи министърът влизаше в ролята на загрижен и обстойно интервюиран човек, който дава информация на медиите за жертвите, така сякаш именно това е неговата работа, а не да направи всичко възможно подобни случаи да се предотвратят преди да се случат. И да не забравим: обявява се тридневен траур, който, макар и да е нормален жест, работи тъкмо в посоката на лош късмет, лош инцидент, коварство на съдбата - всичко онова, което е необходимо, за да се размие държавната отговорност. 

По отношение на протестите - също. Последните десетилетия потвърждават, че единственият шанс за по-голям протест тук е катастрофата да се случи в центъра на София - имаше такъв след убитите две момичета на "Арсеналски" и "Черни връх". И беше мирен - може да си представите дали в центъра на Атина щеше да остане камък върху камък при подобен случай. 

В добавка, когато стане дума за трагедия в чужбина, или катастрофа в България, но с чужди граждани, ключовият въпрос, който, забелязал съм, се задава гласи: има ли българи сред жертвите? Не, казват от МВР или от МВнР, няма българи. А добре, щом няма българи, значи няма проблеми. И да не мога да разчитам на това някой да се скандализира от тъпотата на подобно успокоение, поне съм се надявал, че някой ще направи елементарния логически скок, който да го насочи към впечатлението, че щом е станало по български пътища, значи български жертви така или иначе скоро ще има. 

В този смисъл опасението, че може да събудим българите изглежда твърде оптимистично. Не се страхувайте, никого няма да събудите. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com