Три важни неща пред Румен Радев

6827
Три важни неща пред Румен Радев
Снимка: БГНЕС

2 063 032 действителни гласове. Толкова според Централната избирателна комисия (ЦИК) е получил петият президент на страната - Румен Радев.

Новият стопанин на "Дондуков" 2 се закле пред Народното събрание и символично изпрати Росен Плевнелиев пред погледите на цялата държава. Радев влиза в играта със заявката да бъде президент на всички български граждани, не само на тези, които са го припознали като своя държавен глава.

Коментар на редактора

След като премина еуфорията на инаугурацията (встъпването в длъжност) на новия президент, идва време за вземане на решения и активност.

Радев увери, че ще ползва експерти за служебното правителство

Най-важното е президентът да работи за сплотяването на нацията около национално значими цели. Това заяви в интервю за БНТ президентът Р...

Непознатият Радев се приземи в българската политика, като изстреля в пространството останалите кандидати за поста върховен главнокомандващ. Именно затова днес гледат в него, за да открият онова, което го направи успял: анализират го, коментират го, търсят подводни камъни и неизвестни, ала за тях със сигурност е още рано.

Пред новия първи обаче стоят три фундаментални отправни точки, по които той най-вероятно е започнал да работи или е формулирал стратегия, тъй като време няма, а всички са вторачили погледи, пълни с различен калибър очаквания.

Първо: Румен Радев трябва много бързо да представи на обществото новото (поредно) служебно правителство. В следващите дни няма да има по-ясен маркер за далновидността на новия президент от това по какъв начин са подбрани и кои са хората в служебния кабинет.

Много е важно те да не вдигат допълнителен шум в страната, да не са били популярни с някакви позабравени днес скандали, и да съумеят да изпълнят най-важната си задача: подготвянето на предсрочни избори. Разбира се, държавата не трябва да спира да функционира с отделните си ресори, защото ни предстоят трудни дни, дори ако щете само по темата със снеговалежите, поддържането на пътищата, а после и със снеготопенето и съответно предотвратяването на наводнения.

Служебното правителство ще бъде нещо като 'лицето' на първите действия на Радев, след като вече чухме, мисля, достатъчно заявки и отговорни приказки. И в това той не трябва да се проваля, защото веднъж, като ти тръгне име... нали знаете?!

Росен Плевнелиев: В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш

Тръгвам си с високо вдигната глава. Уважаеми г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият. Желая Ви успех! Това каза презид...

Второ: Името на Радев през последно време бе свързано с редица страхове или най-малкото несигурност относно това накъде ще завие пилотираният от него изтребител на геополитическата ориентация на България. Макар Радев неколкократно да заявяваше, че страната ни няма да се отклони от курса си Брюксел-НАТО-евроатлантическите партньори, българинът е недоверчив човек (понякога така и трябва!) и все иска да пипне туй, което гледа.

С други думи, новият президент трябва да претвори в дело летенето във въздушния коридор на Европа и да не търси много-много разрешение за кацане в несигурността на кавказките степи при турбуленция. Иначе не се знае на коя писта по-рано ще хлопнат кепенците. Но Радев е военен и тези неща със сигурност са му добре известни.

Трето: На новия стопанин на "Дондуков" 2 вече взе да му става неприятно дори от темата за зависимостта от левицата, но няма как - по този параграф като че ли се очертава да се търси най-мащабна и постоянна отговорност от страна на обществото. Най-малкото понеже за пет години човек на подобен пост ще взема серия от решения (включително критични), а те не трябва да залитат в една или друга посока.

Макар отново постоянно да повтаря, че е независим и ще бъде президент на всички граждани, Радев трябва тепърва да го доказва с балансирана политика, с решения в интерес на цялата нация. И от "Позитано" 20 ще му направят услуга, ако занапред не приветстват в бурен хор всяка негова стъпка и дори пускат по някоя и друга критика, ей така - за кадем на мандата.

С една дума - следват важни дни за президента и вицепрезидента. И Радев, и Йотова го знаят и затова трябва да покажат как устояват на различните ситуации. Защото народът вече не само гледа, но и вижда!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com