В БГ мафията всички са в бяло. Или поне живите

11165
В БГ мафията всички са в бяло. Или поне живите
Снимка: БГНЕС

Никой не иска да е следващият, когато се разчистват престъпните среди. А че се разчистват от поне една година насам, е повече от ясно. Подобни периоди, без да са точно циклични, има доста в цялата история на Прехода. Специфичното сега е, че става все по-видима връзката, ако можем така да я наречем, между ченгета, прокурори и подземни босове. Защото това не е просто връзка. Това си е срастване на държавата с престъпния свят. Явление, обозначавано по целия свят с понятието мафия.

Хем се пазят един друг, хем се дебнат, хем в даден момент решават кого, кога и как да отстранят. А обществото се чуди на кого да вярва. Защото от високите етажи не се чува нищо друго, освен че всички са в бяло. Или поне живите. Без значение дали говорим за откровени мутри или за прокурори, служби и ченгета от едър калибър. Ако има някакви лоши, те са покойните. Всичко се прехвърля на техен гръб, защото не могат да отрекат. А живите трябва да запазят мястото си под слънцето. И да си останат в бяло.

Ето, вътрешният министър обяви, че няма данни Борислав Сарафов да е съпричастен към мрежата на Мартин Нотариуса и Пепи Еврото. Ня-ма! В изготвената справка от ГДБОП не фигурирало името на Сарафов. Е, вие представяте ли си пък да фигурираше? МВР няма данни Сарафов да е бил част от мрежата на Нотариуса и Еврото: Говори МВР министърът

Странното е обаче, че директорът на ГДБОП Явор Серафимов каза нещо по-различно - имало твърдения, че Сарафов е бил чeст гост на "Осемте джуджета". Както знаем, той е използван като офис от Еврото. ГДБОП дава 100 страници справка за Еврото, където според Серафимов са отразени честите посещения на Борислав Сарафов в "Осемте джуджета". На всичкото отгоре го има и на снимка как се ръкува с Еврото. Тогава какво точно има предвид министърът, заявявайки, че "не са установени данни за съпричастност"? Ах, да, то тези снимки не са от МВР, то полицията не можела да се занимава със Сарафов, такова е обяснението: МВР не можело да търси дали Сарафов е замесен в "Осемте джуджета"

Калин Стоянов каза още, че полицаи не са охранявали клуба на Нотариуса. Точно обратното беше изнесено в публичното пространство от Антикорупционния фонд, гарнирано пак с фотоматериал. Вижда се как пред клуба на Нотариуса стои униформен, а униформата му е като тази на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Отдавна се говори, че тези момчета осъществяват охранителна дейност в свободното си време и че това става с благословията на техните шефове. Шефовете пък сигурно имат основания да правят услуги на едри бизнесмени, па макар и със съмнителна репутация.

На същата снимка пред SS клуба е последният му собственик Евлоги Петров, застанал пред луксозния автомобил на разстреляния Мартин Божанов. На кое да вярваме - на това, което чуваме или натова, което виждаме? АКФ пита министър: Кой е униформеният на снимката пред клуба на Нотариуса?

Министърът дължи отговор на всички въпроси, свързани с тази снимка, която опровергава собственото му твърдение. Самият той, да не забравяме, дойде от ГДБОП. Затова няма как публично да признае, ако Нотариуса е бил техен агент - нещо, което твърдят от БОЕЦ. Ако това е вярно, скандалът е колосален. Висши ченгета отстраняват своя човек, който е бил топлата им връзка с бизнесмени, прокурори и прочие. Да, звучи като филмов сценарий. Но то родното МВР-пикчърс отдавна е конкурент на Холивуд. На ония направо им е бедна фантазията да измислят нещата, които у нас реално се случват.

Забелязва се една продуцентска тенденция за неглижиране на споменатото срастване между власт и престъпни среди. Министри, прокурори и прочие ангажирани с темата фигури няякак много искат да се отделят от "лошите" в обществената представа.

Хайде да си спомним кой всъщност е Еврото, за когото говорят с погнуса. Ами не е някакъв прост барман, анонимен транспортер или дилър, не! Следовател е, дори шеф на следствието беше! А името му се търкаля насам-натам като на герой от вече обърната страница - не ни интересува, случаят е приключен, забравете. Да, ама не. Ако шеф на такава важна държавна институция е с доказани мафиотски деяния, чорапът трябва да се разплете.

За целта обаче са нужни смели хора по високите върхове на службите, на прокуратурата и в политиката. Защото нито МВР, нито прокурор или следовател може да разследва сам себе си. Този път не води доникъде, ако не се предприеме мащабна битка с покровителите на мафията.

Не всички ще си мълчат. Николай и Евгения Баневи например заявиха, че групата на Еврото се е опитала да им отнеме част от бизнеса, докато са били в ареста. Получили предложение да продадат ваканционното селище "Русалка", като голяма част от сумата да отиде при определени хора.

Този филм го гледахме, дори сериал беше. Вкарват някакви хора в ареста, оскубват от кого колкото могат и после ги натирват. Шефът на следствието, дами и господа! Твърде близък изглежда до една феноменално-сарайска фигура, опасно близък даже.

Подобни "предложения" за доброволно отстъпване на бизнес, главно от адвокати, са получавали и други. Ивайла Бакалова и нейният съпруг със сигурност рискуват доста, съобщавайки пред комисията "Нотариуса" как точно са изнудвани. Но ако успеят да докажат твърденията си, можем да получим един неочакван финал на сагата, разцъфтяла като магнолия.

Нито групата на Еврото, нито аверите на Нотариуса са можели да действат автономно. Те са просто пожертвани, за да оцелеят онези, които редят схемите, пълнят чекмеджетата и раздават порциите: "Трябва да минат изборите, за да се отслаби хватката": Бакалова разказа за разговора си с Нотариуса

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com