Директорът на ГДБОП призна за познанства на Нотариуса с магистрати, подпомагали за добър изход на делата

18667
Директорът на ГДБОП призна за познанства на Нотариуса с магистрати, подпомагали за добър изход на делата
Снимка: Антикорупционен фонд

При проверката на ГДБОП са разкрити немалко имена, които се споменават във връзка с Мартин Божанов - Нотариуса. Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изходът на делата. Това каза директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов в ефира на Нова телевизия. 

Снимка БГНЕС

"От страна на прокуратурата не са ни възлагани допълнителни действия, след като им предадохме обобщената справка по проверката ни”, категоричен бе той: МВР не можело да търси дали Сарафов е замесен в „Осемте джуджета“

ГДБОП не е разследвал „магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право”. „Такова право има само КПКОНПИ, които разследват корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата”, уточни шефът на ГДБОП.

Още: Съдия от СГС: Натискът към колегата Цариградска е бил съпроводен с медийна кампания срещу нея

Той отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов, каквато информация даде ексвътрешният министър Бойко Рашков. „Възможно е да е имал топли контакти в ГДБОП, но нямаме данни да е изтичала информация”, категоричен бе Серафимов.

Сътрудник на МВР и ГДБОП

Попитан бил ли е Божанов сътрудник на МВР или на ГДБОП, Серафимов отговори, че няма право по закон да разкрива подобни данни. "Информация за това дали е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от прокуратурата по воденото досъдебно производство", добави той. 

ОЩЕ: МВР не можело да търси дали Сарафов е замесен в „Осемте джуджета“

Пътви сигнали срещу Нотариуса

Първите сигнали срещу Мартин Божанов-Нотариуса в ГДБОП са получени през периода февруари - март 2022 г. Постъпили са пет сигнала. „По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова – бившата съпруга на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е настоящият съпруг на г-жа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура”, обясни Серафимов.

Още: Може да са унищожени доказателства по казусите около Нотариуса и Пепи Еврото без да знаем: Говори правен експерт

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е бил извикана за разпит и е образувано досъдебно производство.

Изнудвани гръцки бизнесмени

Относно изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на "групата на Божанов", Серафимов каза, че в сигналите не се споменава името на Божанов.

„Сигналът им е подаден през 2022 г. Предполагаме, че след като проверката е приключила и предадена, се е появила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него. От Софийска градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка. Отново извикахме за разпит свидетелите и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на Божанов. Затова смятаме, че той и групата му са се появили на малко по-късен етап", обясни Серафимов.

Още: "Съдебна реформа ли?" Страсбург ни казва как да разплетем сагата "Осемте джуджета"

Заплахи към магистрати

"Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу вицепремиера Мария Габриел и министри", разкри директорът на ГДБОП.

Според него всички тези сигнали се подават от едно и също лице. "Има предположения кое е то – известно е с псевдонима „Червения пират”. Това е български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, заяви той.

Още: Адвокат Ина Лулчева се надява прокуратурата да разнищи казуса около Пепи Еврото и Нотариуса

По думите му става въпрос за психически неуравновесен човек, който следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица.

За съпругата на Нотариуса

Съпругата на Нотариуса - Гергана, е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция „разследващ полицай”. Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация и такъв ѝ е бил отказан.

"Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп. Това е станало със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции. Трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа, но тя в момента е по майчинство. След това има варианти, по които да предприемем действия”, обясни  той.

Още: Коментар №2 на седмицата: 4 клуба, в които да влезeте, ако сте закъсняли за този на Нотариуса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com