Знаците пред камерите - отново наопаки на света и логиката

17388
Знаците пред камерите - отново наопаки на света и логиката
Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за движението по пътищата, като една от тях е премахването на знаците, предупреждаващи за камери. Според депутатите със знаците се губи възпитателният ефект и шофьорите развиват чувство за безнаказаност, защото намалявали скоростта си само за пред камерите.

В България има една уникална традиция - да измисляме всичко сами, то да е лично наше изобретение, дори да е лоша идея, и обезателно да го тестваме, въпреки че ще си изпатим. Никога не гледаме навън - никога не черпим от чуждия опит, никога не се интересуваме кое как правят по-развитите държави, по-умните, по-доказано ефективните. България често измисля решения на разни проблеми, които са безпрецедентни в европейски, а дори и в световен мащаб. В последствие разбираме, че има причина никой да не прави като нас, но за целия цирк плащаме висока цена.

Такава цена ще платим и сега. В човешки животи.

Повечето европейски държави са много пред България в класациите за пътна безопасност. И вместо да проучим техния опит и да заимстваме техните методи, ние постоянно измисляме и прилагаме съвсем различни неща.

В чужбина е практика пътните камери да са много и пред тях да има предупредителни знаци. В страната с най-малко жертви на пътя - Швеция, камерите са съсредоточени по междуградската пътна мрежа и преди тях винаги стоят знаци. Защото умните държави, които наистина искат да намалят инцидентите по пътищата си, знаят, че акцентът трябва да бъде върху превенцията, а не върху събирането на глоби.

СБА иска нов закон за движение по пътищата и изваждане на шофьорските изпити от ДАИ

Трябва да се направи нов закон за движение по пътищата и да се извадят изпитите от ДАИ (новата-стара Изпълнителна агенция „Авто...

Премахвайки предупредителните знаци пред камерите, България се опитва да удовлетвори някакво извратено чувство на задоволство да хване възможно най-много шофьори нарушители и да ги глоби. Това решение обаче не предотвратява инцидентите и ще коства много човешки животи. Кой печели, ако автомобил лети по пътя без да знае, че го снимат, прави катастрофа, но пък в последствие получава глоба за превишена скорост? За тази ситуация има един чудесен израз - "кел файда".

С решението си българският парламент на практика заявява, че е готов да даде зелена светлина на карането с висока скорост, но за сметка на това ще го санкционира. Което е точно обратната логика на тази, която прилагат в останалите страни. Там държавата е готова да се лиши от постъпления от глоби, но да дисциплинира шофьорите и да предотвратява евентуалните инциденти.

Депутатите ни за пореден път решиха нещо глупаво. Не това е пътят към намаляването на броя на катастрофите и жертвите. Напротив - пътищата в България трябва да бъдат опасани от камери и за тях да се предупреждава постоянно. Глобите и тяхната събираемост са важни, но превенцията е от първостепенно значение. Никъде тя не се осъществява ефективно с криене и дебнене от храстите. Световният опит категорично сочи, че обявеният контрол е този, който дава най-големи резултати.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com