Ако иска резултати, България може да се поучи от страната с най-безопасните пътища в света

16287
Ако иска резултати, България може да се поучи от страната с най-безопасните пътища в света

В събота премиерът Бойко Борисов свика на извънредно заседание част от министрите, за да постави въпроса за намаляване на жертвите на пътя у нас. Той заяви, че мерките трябва да са безкомпромисни и подчерта, че е готов за каквито е нужно законодателни промени и колкото е нужно пари за контрол.

Само няколко дни по-късно от ГЕРБ се задействаха и внесоха промени в Закона за движение по пътищата. Те са в няколко насоки - премахване на знаците пред камерите; промяна на наредбата за алкохол и наркотични вещества; промяна на локациите на контролните органи; санкции за собствениците, предоставили автомобила си на водачи без книжка или употребили алкохол и наркотици; актуализация на списъка с наркотични вещества; промяна на процедурата по взимане на кръвни проби.

Това са поредните промени в Закона за движение по пътищата и след тях отново остава въпросът дали те ще са достатъчни, за да успее страна ти да намали броя на жертвите на катастрофи.

Според статистиката на ЕК за 2016 г. България е на първо място в ЕС по брой убити при пътни инциденти. За миналта година у нас при катастрофи са загинали 99,7 души на 1 млн. население. Това е почти двойно повече от средната цифра за Европа - 50.

Безапелационно, за поредна година, най-малко жертви на пътя в цяла Европа дава Швеция (27). Шведският феномен заслужава особено внимание, тъй като страната от години се счита за световен лидер в пътната безопасност.

Отговорът на въпроса как Швеция е успяла да направи пътищата си толкова спокойни може да бъде от полза за властта у нас, която заявява иначе непоклатимата си воля да вземе ефективни мерки по въпроса. Много други държави са избрали да се поучат от най-добрите примери на Швеция, където резултатите са повече от безспорни.

В развитите държави смъртните случаи на пътя достигат своя пик през 70-те години. Така например в Швеция през 1970 г. загиналите в катастрофи деца са 58, докато през 2012 г. - само 1. Тайната за този успех се крие в дългосрочна стратегия, приета от шведското правителство преди 20 години. През 1997 г. страната въвежда плана "Vision Zero" ("Визия 0"), чиято цел е чрез редица мерки в областта на инфраструктурата и законодателството да бъде постигната нулева смъртност по пътищата на Швеция.

"Vision Zero" се основава на принципа, че е етично неприемливо хора да умират в катастрофи.

Мерките предвиждат мащабна реконструкция на съществуващата инфраструктура. Това особено се отнася до извънградските пътища, които се преработват в 1500 км пътища от типа "2+1".

Това означава, че шосето от двулентово става трилентово, като постоянно има две ленти в едната посока, разделени често от физическа бариера от едната лента в обратната посока. На всяки няколко километра схемата се променя - ако например левите ленти са две, а дясната е една, след 2 - 3 км десните стават две, а лявата - една. Това позволява шофьорите в двете посоки постоянно да имат възможност за мобилност и безопасни изпреварвания. Според статистиката този дизайн на пътищата е спасил 145 човешки живота в първите 10 години на действието на "Vision Zero" и е намалил броя на катастрофите с 80%.

Готви се спиране на автомобил от движение и при неплатена глоба

Спирането на автомобили от движение ще е по-широкообхватна санкция, отколкото се предвиждаше първоначално в предложенията на МВР за бор...

Важен момент в плана е именно отделянето на пътните платна. При всяка възможност между тях стои физическа преграда, която пречи на неправомерните навлизания в насрещното платно. Това важи и за велоалеите в градовете, които при всяка възможност са физически отделени от пътните платна.

Друго основно положение на стратегията е новата концепция, която поставя безопасността пред скоростта.

Швеция прави специални проучвания при каква максимална скорост в катастрофа в градски условия човешкото тяло има шанс за оцеляване. Оказва се, че това е 30 км/ч. При удар с такава скорост рискът от фатален изход е под 10%. При скорост от 50 км/ч обаче той е над 80%.

Така шведските власти свалят повсеместно ограничението на скоростта за всички пътища - в града то става 30 км/ч, а в извънградски условия - 70 км/ч. За сравнение, в България същите ограничения са значително по-високи - 50 км/ч и 90 км/ч.

Характерна черта на шведската инфраструктура стават и многото кръгови кръстовища, които са доказано ефективно решение за естествено намаляване на скоростта на шофиране.

След въвеждането на “Vision Zero” в Швеция са изградени 12 600 безопасни пешеходни пътеки - повдигнати, оградени с мигащи светлини и с легнали полицаи. В резултат на това за 5 години инцидентите с пешеходци намаляват с 50%.

Планът предвижда и отделянето на засилен ресурс за видеонаблюдение, като особеното е концентрацията на камери основно на извънградските пътища. Специални знаци предупреждават фошьорите по междуградската пътна мрежа за наличието на камери и за навлизането им в район с висока концентрация на ПТП. Тази система за обявен контрол по инзъвградските пътни артерии дава през годините изключителни резултати, намалявайки чувствително инцидентите по тези пътища.

Голямо внимание планът обръща и на проблема с шофирането в нетрезво състояние. В Швеция допустимите норми на алкохол в кръвта са 0.2% (при 0,5% в България). Всеки, хванат да шофира с алкохол над нормата, подлежи на глоба или затвор за 6 месеца, както и отнемане на книжката за 12 месеца. При повтарящи се нарушения наказанието може да бъде увеличено - затвор до 2 години и отнемане на книжката за 24 месеца. Заради стриктното прилагане на тези мерки, днес в Швеция се залавят по-малко от 0.25% пияни шофьори с алкохол в кръвта над нормата.

Изпълнявайки методично "Vision Zero", Швеция действително се приближава до момента, в който няма да регистрира нито един смъртен случай по своите пътища. Катастрофите с фатален изход вече са намалели двойно от 2000 г. насам и всяка година стават все по-рядко явление в страната.

България може да спечели много, ако заимства добрите шведски практики, които от 20 години доказват ежедневно, че войнато по пътищата може да бъде спечелена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com