Хенри Кисинджър празнува стотния си юбилей: С какво остава в историята?

3892
Хенри Кисинджър празнува стотния си юбилей: С какво остава в историята?
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър празнува своя стотен рожден ден на 27 май, събота.

Кисинджър е единственият служител в историята на САЩ, който е бил едновременно държавен секретар и президентски съветник по националната сигурност. Смятан е за патриарх на американската дипломация, ръководен от прагматизма си по въпросите на външната политика. През 70-те години на ХХ век играе ключова роля във формирането на политиката на Вашингтон по широк кръг въпроси.

Хенри Кисинджър: Войната с Русия затвърждава кандидатурата на Украйна за НАТО

Хенри Кисинджър – дипломат и бивш държавен секретар на САЩ, заяви, че нахлуването на Русия показва, че вече няма смисъл Украйна д...

Кисинджър призовава за деескалация на напрежението в отношенията между САЩ и Съветския съюз. Спомага и за полагането на основите на установяването на дипломатическите отношения на Вашингтон с Пекин през 1979 г. Освен това води преговори за прекратяване на войната във Виетнам и за подготовката на Парижкото мирно споразумение. В резултат на това Хенри Кисинджър е удостоен с Нобелова награда за мир през 1973 г. заедно с виетнамския дипломат и държавник Ле Дук Тхо. Секретарят обаче не идва на церемонията по награждаването.

Кисинджър е известен и с активните си усилия за разрешаване на арабско-израелския конфликт.

Хенри Кисинджър е натурализиран американец. Роден е на 27 май 1923 г. в баварския град Фюрт, Германия, в еврейско семейство от средната класа. Рожденото му име е Хайнц Алфред Кисинджър. Баща му е учител, а майка му - домакиня. През 1938 г. семейството се премества първо в Лондон, а след това емигрира в Ню Йорк.

След завършване на гимназия Хенри Кисинджър постъпва в Сити Колидж в Ню Йорк, където учи счетоводство, но не завършва обучението си. През 1943 г. е призован в армията. Същата година става гражданин на САЩ.

САЩ са близо до война с Русия и Китай, смята Кисинджър

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че страната му е на ръба на война с Русия и Китай заради проблеми, които С...

Кисинджър участва във Втората световна война. През 1943-1946 г. служи във военното контраразузнаване - първо като редник, а след това е повишен в сержант. Бил е преводач от немски език в частите, които са воювали в Германия. Награден е с медал "Бронзова звезда". В периода 1946-1949 г. е капитан от резерва на военното разузнаване.

През 1947 г. се завръща в Щатите. Пет години след това получава магистърска степен, а през 1954 г. - докторска степен по политически науки от Харвардския университет. След като защитава докторската си дисертация, започва кариера на лектор в Харвард. Официално е вписан като професор в университета до 1971 г. Там и в някои американски мозъчни тръстове ръководи редица изследователски проекти в областта на външната политика и националната сигурност.

През 1957 г. е публикувана първата му книга "Ядрени оръжия и външна политика", в която той предлага изоставяне на военната и политическата доктрина за "масирано отмъщение" в полза на по-гъвкава стратегия за ограничено използване на ядрени оръжия. По-късно тази концепция ще залегне в основата на "стратегията за гъвкав отговор" на президента Джон Ф. Кенеди.

Като експерт по сигурността Кисинджър работи в правителствени агенции при президентите Дуайт Айзенхауер (1953-1961), Джон Ф. Кенеди (1961-1963) и Линдън Джонсън (1963-1969).

През 1969 г. става съветник по националната сигурност на президента Ричард Никсън (1969-1974 г.). Заема този пост от януари 1969 г. до ноември 1975 г. От септември 1973 г. изпълнява и длъжността държавен секретар на САЩ.

Хенри Кисинджър очерта три възможни изхода от конфликта в Украйна

Бившият държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.) и съветник на президента по националната сигурност (1969-1975 г.) Хенри Кисинджър заяви...

Кисинджър остава начело на външната политика на САЩ при президента Джералд Форд (1974-1977 г.), а през януари 1977 г. се оттегля от поста ръководител на американската дипломация.

Като президентски съветник по националната сигурност и държавен секретар той играе безпрецедентна роля във външната политика на САЩ. Под ръководството на Кисинджър са подписани първите съветско-американски споразумения за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия и Договорът за ПРО (1972 г.), както и Заключителният акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (1975 г.).

Каква е позицията на Хенри Кисинджър за войната на диктатора Владимир Путин в Украйна - четете тук.

ОЩЕ: Профили на властта: Светът през очите на Кисинджър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com