Пентагонът отрича да е помагал на Украйна да потопи „Москва”

4242
Пентагонът отрича да е помагал на Украйна да потопи „Москва”
Снимка: Getty Images/Guliver

Пентагонът опроверга съобщенията, че е помогнал на украинските сили да потопят руския военен кораб "Москва" в Черно море миналия месец, което е зашеметяващ провал за инвазията на Русия, предава АФП.

"Не сме предоставяли на Украйна конкретна информация за насочване на "Москва", заяви в изявление говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Кърби заяви, че САЩ "не са знаели предварително" за плана за нанасяне на удар по кораба, който потъна на 13 април, оставяйки все още неизяснен брой руски моряци мъртви или изчезнали.

"Не сме участвали в решението на украинците да нанесат удар по кораба или в операцията, която са извършили", каза Кърби.

"Украинците разполагат със собствени разузнавателни възможности за проследяване и насочване на руски военни кораби, както направиха в този случай", каза той.

През последните дни американските медии съобщиха, че Съединените щати са помогнали на Украйна да идентифицира и насочи "Москва", както и руски генерали, докато са на терен.

Герасимов е мишена?

Опасявайки се да не бъдат възприемани като прекалено ангажирани във войната на Украйна срещу руската инвазия, американските военни твърдят, че споделят разузнавателна информация за бойното поле, за да помогнат на украинците да защитят страната си, но отричат да им помагат да избират цели или да извършват нападения.

Украйна е особено успешна в атакуването на руски командни позиции и, според съобщенията, миналата седмица е била близо до нанасянето на удар по място близо до фронтовата линия в Донбас, където се смята, че е бил на посещение руският генерал Валерий Герасимов.

Според непотвърдените доклади украинските сили може да са обстрелвали мястото само няколко часа след като Герасимов си е тръгнал.

В четвъртък Кърби настоя, че съобщенията, според които украинците са използвали конкретни американски разузнавателни данни, за да убият няколко руски генерали, са неверни.

"Ние не предоставяме разузнавателна информация за местоположението на висши военни ръководители на бойното поле и не участваме в решенията на украинските военни за набелязване на цели", заяви Кирби.

По думите му Украйна сама взема решения дали да се прицели в руски лидер или не.

"Украйна комбинира информацията, която ние и други партньори предоставяме, с разузнавателните данни, които самите те събират на бойното поле", каза той.

"След това вземат собствени решения и предприемат собствени действия."

Пропаганден обрат

Смъртта на генералите и нападението на "Москва" се оказаха значителен пропаганден удар за Киев във войната, която започна с нахлуването на руските войски в страната на 24 февруари.

Корабът "Москва" с екипаж от около 500 души, беше поразен от две украински противокорабни ракети, докато плаваше южно от Одеса. Той потъна няколко часа по-късно на 14 април, докато спасителни кораби се опитваха да го изтеглят на буксир на безопасно място.

Седмица по-късно Москва съобщи, че 396 членове на екипажа са били спасени, един е загинал, а 27 са изчезнали. Тя обвини за загубата трагичния пожар на борда, а не удар от страна на украинците.

Вашингтон доставя на Украйна военно оборудване и боеприпаси на стойност милиарди долари и обучава силите ѝ как да работят с тях.

Той също така предоставя на Киев информация, получена от сателити, операции за електронно наблюдение и други разузнавателни източници.

Москва няма да си тръгне от Херсон, отсече руски депутат

Русия е дошла завинаги в Херсонска област и в това не бива да има никакви съмнения, заяви Андрей Турчак - заместник-председател на горн...

Белият дом и Пентагонът обаче се стремят да ограничат информацията за пълния размер на американската помощ, надявайки се да избегнат провокирането на Русия към по-широк конфликт извън границите на Украйна.

Въпреки това подкрепата на Вашингтон за Украйна само нараства и става все по-открита след нахлуването на руснаците на 24 февруари.

В началото на конфликта Съединените щати заявиха, че искат само да помогнат на Украйна да оцелее.

Сега обаче Вашингтон заявява, че целта му във войната е да отслаби Русия в дългосрочен план.

"Искаме да видим Русия отслабена до такава степен, че да не може да прави такива неща, каквито направи, нахлувайки в Украйна", заяви американският министър на отбраната Лойд Остин след посещение в Киев в края на април. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com