След нов удар с много убити руски военни: Ранен ли е най-важният руски генерал на чувствително място?

23084
След нов удар с много убити руски военни: Ранен ли е най-важният руски генерал на чувствително място?
Снимка: Getty Images

Американското разузнаване не може да потвърди информацията, че ръководителят на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е бил ранен. Със сигурност обаче през миналата седмица генералът е бил в Донбас, съобщава Reuters.

На 30 април, Олексей Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, открито обяви, че е нанесен успешен удар от украинските ВВС срещу два командни пункта на руската армия край Изюм, но ударите са три. Съответно, Арестович обяви, че има много загинали и на 1 май добави, че потвърдено убитите са 200 души, но със сигурност повече – по негови думи, вероятно са загинали до 300 души, а 20-тина от тях са с високи чинове, между капитан и полковник. Сред убитите имало "много елитен "Спецназ", т.е. военни, които са охранявали високопоставен чин. Няма потвърждение дали това е Герасимов, но неофициално в украинските медии се тиражира информация, че Герасимов е бил ранен от шрапнел в "горната част на дясното бедро" и спешно е извозен за лечение в Русия. Има информация и, че Герасимов е бил на мястото на ударите, но изобщо не е бил ранен.

Същевременно и Володимир Зеленски, и Арестович са категорични, че при ударите – общо три срещу тези два командни щаба, е убит генерал-майор Андрей Симонов, ръководител на руската армия в Западния военен окръг. От руска страна няма никакъв коментар на информацията за Герасимов и Симонов - нито отрицание, нито потвърждение.

Развитието на войната в Украйна

Беларуската опозиционна телевизия NEXTA публикува видеа на експлозии в Белгород и на пожар в склад на издателството "Просвещение" близо до Москва. Има и видео на пожар в Красноярск.

9 май все повече се превръща в дата, на която се гледа с огромно напрежение. От украинска страна вече имаше изявления, че тогава Владимир Путин ще обяви всеобща мобилизация на руската армия. Като основание той щял да използва нагласени терористични атаки. CNN също публикува коментари, че е възможно Путин официално да обяви война на Украйна, но без нито една дума за готвени терористични актове от руските сили на собствена територия, които да послужат за основание на такова нещо. Официалното обявяване на война ще позволи на руския президент да мобилизира резервисти и така руската армия да попълни състава си за решителна офанзива в Донбас. Поне засега там няма сериозно развитие – според Генералния щаб на украинската армия за последното денонощие най-активен обстрел има в Донецка област, в направление градовете Рубежное, Славянск, Лиман и Попасна. За Рубежное и Попасна в доклада, качен във Фейсбук, е използвано следното изречение: "Основните усилия на руския враг продължават да се фокусират върху установяването на пълен контрол над населените места Рубежное и Попасна". Има обаче данни за попълване на резерви от хора и оръжия за районите на Запорожие, Николаев и Кривий Рог – родният град на Зеленски. Това е посоката за евентуална атака на Одеса.

Друг вариант, според материала на CNN, е директно анексиране на Донецк и Луганск към Руската федерация, в рамките на т.нар. от Кремъл "специална операция".

Интересно изказване направи Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. По думите му, Кремъл уведомил Унгария, че ще нападне Украйна. Той добави, че Унгария има собствени планове за Украйна, но и че официално декларира сътрудничество с Киев. В Twitter беше напомнено и, че унгарският външен министър Петър Сиярто получи медал от руския си колега Сергей Лавров на 30 декември, 2021 година.

Изключително различен прочит от руска и украинска страна има на извеждането на около 200 000 деца и общо почти 1,1 млн. украинци от Донбас. Украинскята гледна точка е, че това е принудителна депортация, а руската – че е "евакуация". Руското военно министерство дори говори за "молби за евакуация" от районите на Николаев, Харков, Херсон и Запорожието – все места, където руската армия атакува силно, като Херсон е под пълен неин контрол.

В Естония също показаха отношението си към руската политика - красноречиво, пред руското посолство в Талин.

ОЩЕ: Шефът на "Азовстал": Не очаквахме толкова нечовешка война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа