Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Флагманът на Руския черноморски флот потъна

14 април 2022, 23:48 часа • 15357 прочитания

Руският военен кораб "Москва" е потънал, съобщи агенция ТАСС. Това е станало по време на изтегляне на буксир на кораба и обяснението е: "Ракетният крайцер "Москва" е потънал по време на извеждането му на буксир, в условията на щорм, заради повреди в корпуса, получени поради пожар от детонация на боеприпаси".

"В района на "бурното море" според спътниковото наблюдение височината на вълните е между 20 и 30 сантиметра, вятърът до 10 метра над повърхността е със скорост между 10 и 11 километра в час, на 100 метра височина е 23 км в час", коментира журналистът Григор Лилов в профила си във Фейсбук.

Вчера Украйна обяви, че флагманът на черноморския флот, е бил ударен с противокорабни ракети "Нептун". Че е имало пожар и щети на кораба потвърди и Русия. Но руската версия е, че имало взрив на муниции на борда на крайцера.

Ракетите "Нептун" са на въоръжение в украинската армия. Те са разработени от киевска оръжейна фирма и са сравнително нов проект - развит е в периода 2014 - 2020 година.

Крайцерът "Москва" участва в атаката срещу т.нар. Змийски остров, където се роди прочутата вече в цял свят фраза: Руский военный корабль, иди на хуй". Най-вероятно той е участвал и в удари срещу Мариупол и Николаев. Корабът е бил оборудван с 16 противокорабни ракети P-1000 Вулкан с обсег на действие най-малко 700 км.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес