САЩ доставят тайно на Украйна свръхточни артилерийски снаряди "Екскалибур" (ВИДЕО)

10221
САЩ доставят тайно на Украйна свръхточни артилерийски снаряди "Екскалибур" (ВИДЕО)
Снимка: YouTube.com/U.S Military Superior

Пентагонът е изпратил на Украйна най-точния си артилерийски снаряд „Екскалибур“, който е с GPS насочване. Информацията е на Bloomberg, които се позовават на официални документи. Те потвърждават публично необявеното от САЩ допълнение към арсенала от оръжия, който отива към Киев.

Изданието открива план за попълване на американските запаси от „Екскалибур“, което означава, че Пентагонът е снабдявал украинските сили с този снаряд. Американските официални лица избягват въпросите за прецизно управляемия артилерийски снаряд въпреки всички спекулации.

ОЩЕ: Дава ли тайно САЩ по-мощни оръжия на Украйна?

„Екскалибур“ е оръжие със сателитно насочване, което може да поразява в рамките на по-малко от два метра от зададената цел. За първи път е използвано в Ирак през 2007 г. - за убийството на лидера на Ал-Кайда Абу Джура и неговите съмишленици.

Мощната беларуско-китайска ракетна система, към която Русия може да прибегне (ВИДЕО)

Москва може скоро да прибегне до ракетната артилерийска система „Полонез“, произведена в Беларус, тъй като руската армия ня...

Снарядът се използва в 155-милиметровите гаубици. Разработен е съвместно от „Raytheon Missiles and Defense“ и „BAE Systems Bofor“. Прецизното насочване на „Екскалибур“ позволява на командирите на бойното поле да се ориентират по-точно към целите си. Обсегът му е 25 мили – или 40,5 км, според документите, цитирани от Bloomberg.

Точността на „Екскалибур“ позволява да се постигне ефект на първия изстрел по целта, като се намалява броят на необходимите изстрели и същевременно се намаляват съпътстващите щети, се посочва още в документите на армията. Въз основа на възможностите си, оръжието вероятно е използвано пестеливо за „хирургическо унищожаване“ на руски командни пунктове и центрове за управление и контрол, докато украинските войски водят артилерийски двубои с окупаторите в източните райони.

„Екскалибур“ е включен в документи, в които се описва как Пентагонът изразходва част от 20,1 млрд. долара от "Допълнителното споразумение за Украйна", подписано от президента Джо Байдън през май. Снарядите са взети от армейските запаси като част от 19 операции по президентско разрешение на стойност 8 млрд. долара. Досега Пентагонът е описал подробно покупките за попълване на запасите на обща стойност около 7 млрд. долара на седем вноски до миналия месец.

Министерството на отбраната на САЩ ще похарчи 92 млн. долара от одобрените от Конгреса допълнителни средства "за закупуване на заместващи боеприпаси M982 „Екскалибур“, прехвърлени на Украйна в подкрепа на международните усилия за противодействие на руската агресия", според бюджетен документ от миналия месец, който досега не беше публично известен.

С колко танка разполага Русия в действителност?

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна вече влиза в историята като най-голямото "танково клане" в Европа от Втората световна война...

През фискалната 2022 г. ще бъдат добавени около 900 снаряда, смята Марк Канчан - анализатор в областта на отбраната от Центъра за стратегически и международни изследвания, който следи разходите, свързани с Украйна. Според бюджетните документи на армията 56,7 млн. долара са предназначени за закупуване на 374 снаряда.

"Това потвърждава и отдавнашното подозрение, че САЩ предоставят това модерно оръжие на Украйна", каза Канчан. В момента всеки снаряд струва от 98 700 до 106 400 долара във фискалните 2021 и 2022 г. в зависимост от закупените количества, според бюджетните документи на армията.

Законът за допълнителното подпомагане на Украйна осигури повече от 40 милиарда долара спешно финансиране. Делът на Пентагона възлиза на най-малко 20 млрд. долара, включително 6 млрд. долара за помощ и оборудване за Киев и 9 млрд. долара за попълване на запасите от американско оборудване.

В допълнение към неразкритите досега доставки на „Екскалибур“, в бюджетните документи е описано и изпращане на добре познати продукти като конвенционални 155-милиметрови артилерийски снаряди, противотанкови ракети Javelin и противовъздушни ракети Stinger, мобилната ракетна система HIMARS и нейните ракети GMLRS. Има и по-малки покупки на гранатомети MK-19, прецизни снайперски пушки, оптически прицели и резервни агрегати за охлаждане на батериите за Stinger.

ОЩЕ: Хитрата тактика на Украйна - макети на HIMARS примамват руските ракети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com