Хитрата тактика на Украйна - макети на HIMARS примамват руските ракети

27859
Хитрата тактика на Украйна - макети на HIMARS примамват руските ракети
Снимка: Getty images

Украинската армия е измислила хитра стратегия, с която да подмами руснаците да изстрелват напразно скъпите си крилати ракети с голям обсег. Защитаващата се страна във войната е създала цяла флотилия от примамки, наподобяващи усъвършенствани американски ракетни системи – така „лесната плячка“ за войниците на Владимир Путин се оказва просто фалшива мишена.

За това съобщава в. "Вашингтон пост", позовавайки се на интервюта с висши служители от САЩ и Украйна, както и на снимки, показващи репликите на ракетните системи.

Украинските примамки са изработени от дърво, но могат да изглеждат неразличими от артилерийска батарея през обектива на руските дронове, които предават местоположението им на хората, управляващи носителите на крилати ракети в Черно море.

"Когато безпилотните летателни апарати видят батареята, тя е като ВИП мишена", казва високопоставен украински служител, цитиран от изданието.

След няколко седмици в полеви условия примамките привлякоха поне 10 крилати ракети "Калибър" - първоначален успех, който накара Украйна да разшири производството на репликите за по-широка употреба, добавя той.

Дава ли тайно САЩ по-мощни оръжия на Украйна?

От известно време насам циркулират слухове, че САЩ са предоставили още повече оръжия на Украйна, които не са публично оповестени от адм...

Използването ракетни системи - примамки, за което не е съобщавано официално досега, е една от многото асиметрични тактики, които въоръжените сили на Украйна са възприели, за да се противопоставят на по-голям и по-добре оборудван враг. През последните седмици оперативните работници на Киев взривиха железопътни и електрически линии в окупираната руска територия, детонираха експлозиви в руски оръжейни складове и убиха заподозрени сътрудници, а освен това започнаха мащабна контраофанзива в Херсон.

Унищожаването на украинските реплики може да обясни отчасти необичайно високите оценки на Русия за бойните щети на западната артилерия, особено на произведената в САЩ високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS.

ОЩЕ: Украински данни: HIMARS е унищожил около 200 руски войници в хотел в Луганск

"Те твърдят, че са поразили повече HIMARS, отколкото ние сме изпратили", отбелязва американски дипломат пред "Вашингтон пост".

Мерките, които Украйна е предприела, за да защити ракетните системи, доставени от Запада, подчертават тяхното значение на бойното поле. Според американски служители в областта на отбраната системите са допринесли за ограничаване на настъплението на Русия на изток и на юг, като са дали възможност на Украйна да нанася удари от разстояние 80 км, унищожавайки стотици важни руски цели. В това число влизат линии за снабдяване, оръжейни складове и логистични и поддържащи центрове.

Генерали от САЩ призоваха Путин да бъде победен сега, след време шансовете ще са по-малки

19 пенсионирани американски генерали и бивши служители призоваха администрацията на президента Джо Байдън да ускори доставките на оръжи...

Миналия месец руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на своите генерали да дадат приоритет на унищожаването на далекобойните артилерийски системи, след като те поразиха ключови руски линии за доставки. Почти всяка седмица Шойгу и други руски представители на отбраната съобщават за нови успешни удари по ракетни системи, доставяни от Запада, включително HIMARS.

ОЩЕ: Руският министър на отбраната Шойгу де факто е отстранен от поста, твърди британското военно министерство

По-рано този месец говорител на Пентагона категорично отхвърли казаното от Русия. "Запознати сме с тези последни твърдения на министър Шойгу и те отново са очевидно неверни", заяви Тод Брисийл - изпълняващ длъжността говорител на Пентагона. "Това, което се случва обаче, е, че украинците използват с унищожителна точност и ефективност всяка от напълно отчетените прецизни ракетни системи“.

Пентагонът твърди, че от началото на войната е предоставил на Украйна 16 системи HIMARS. Съюзниците на САЩ са предоставили ракетни системи M270, които имат подобна функционалност. Не е възможно да се провери по независим начин колко от тях все още функционират безпроблемно и колко, ако има такива, са унищожени.

Навикът на Русия да разкрасява успехите си на бойното поле е добре познат, но според експертите примамките вероятно са причина за драматичното разминаване. "Ако руснаците смятат, че са поразили HIMARS, те ще заявят, че са го ударили", казва Джордж Барос - военен изследовател в Института за изучаване на войната, базиран във Вашингтон. Възможно е руските сили да преувеличават оценките на щетите, нанесени на врага, след удари по примамки HIMARS, твърди той.

Ройтерс: Русия търпи неуспехи при използването на иранските дронове

Русия се е сблъскала с редица неуспехи при използването на иранските дронове. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни на служите...

Използването на примамки за заблуда има дълга история сред военните и на Изток, и на Запад.

Руснаците наричат тактиката на прикриване и измама "маскировка", която включва надуваеми изтребители МиГ-31 и фалшиви ракетни системи, имитиращи С-300. По време на конфликта в Косово югославските сили на Слободан Милошевич използват срещу силите на НАТО макетни танкове. По време на Втората световна война съюзническите сили разчитат примамващо оборудване и фалшиви разузнавателни сигнали, за да се опитат да заблудят германските сили преди съюзническата инвазия в Нормандия.

Според военни анализатори предимствата на примамките на бойното поле за Украйна са две. Първо, в една продължителна артилерийска война намирането на начини за намаляване и изчерпване на по-големия арсенал от ракети и снаряди на Русия е от решаващо значение за по-малката армия на Украйна.

Представители на отбраната на САЩ твърдят, че запасите на Русия от прецизно управляеми ракети са на изчерпване, а американският контрол върху износа на микрочипове затруднява много Москва да попълни тези боеприпаси.

"Ракета "Калибър", изстреляна по фалшив HIMARS в полето, е ракета, която не може да бъде използвана срещу украински град", казва Роб Лий - военен анализатор в Института за изследване на външната политика.

Вече има данни, че украинците си връщат окупирани досега селища в Херсон

Ден след новината за начало на украинската контраофанзива в Херсон и за пробив в първата линия на руската армия, вече има данни, че сил...

Друго предимство на примамките е, че те могат да принудят руснаците да вземат предпазни мерки и да преместят складовете си за боеприпаси и възлите за управление и контрол по-далеч от фронтовата линия - извън очаквания обсег на съответния HIMARS.

"Подобна реорганизация би намалила способността на руснаците да водят масиран артилерийски огън - тактика, на която те разчитат, за да постигнат успехи в Източна Украйна", казва военният изследовател Джордж Барос.

Все пак остават трудни предизвикателства, които стоят пред украинската армия. Миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили на Русия от 1,9 млн. на 2,04 млн. души.

Според официални представители на САЩ Русия е загубила до 80 000 военнослужещи. Украинските сили признаха, че губят по 100-200 военнослужещи на ден.

Описвайки фалшивите ракетни системи пред "Вашингтон пост", украинският служител, останал анонимен, заявява, че неговите военни не са имали друг избор, освен да прибягнат до неконвенционални тактики при отблъскването на по-голям противник. "Малката съветска армия не може да победи голямата съветска армия", казва той. "Трябва да се бием асиметрично“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа