Дава ли тайно САЩ по-мощни оръжия на Украйна?

10708
Дава ли тайно САЩ по-мощни оръжия на Украйна?
Снимка: Getty Images

От известно време насам циркулират слухове, че САЩ са предоставили още повече оръжия на Украйна, които не са публично оповестени от администрацията на Джо Байдън и не са включени в пакетите с военна помощ.

Миналия петък висш служител на Пентагона заяви, че Вашингтон тихомълком снабдява украинските сили с високоскоростни противорадиолокационни ракети (HARM) от известно време насам. Те се използват срещу радарните системи на врага.

„Когато за първи път обявихме началната доставка на HARM, начинът, по който ги описахме в официалното съобщение, не беше конкретен. Описахме, че предоставяме възможности за противорадарно действие", каза служителят, запазил анонимност, но цитиран дори от сайта на Министерството на отбраната на САЩ.

„Украинците успешно използват тези ракети. Те успешно ги интегрираха в украинските самолети и това им позволява да търсят и унищожават руските радари, така че ще предоставим допълнителни ракети HARM (AGM-88)“, добави още той.

Два дни по-късно Yahoo! News публикува материал, в който се твърди, че последните нападения срещу руски цели в Крим не са резултат от работата на екипи за специални операции, които са носили експлозиви. Вместо това взривовете са станали след удари с ракети с голям обсег, твърдят бивши американски служители (участвали в специални операции) пред журналистите Майкъл Вайс и Джеймс Ръштън.

Но Украйна не разполага с ракети с такъв обсег, че да удари военновъздушната база Саки в Крим от украинска територия, отбелязаха те - поне не с ракетите, които Америка и партньорите ѝ публично заявяват, че са прехвърлили към Киев.

Още тогава бившият съветник на украинското МВР Виктор Андрусив намекна в канала си в „Телеграм“, че Украйна вече има ракети с обсег 200-300 километра. По думите му, става въпрос за ракети "земя-земя" ATACMS, за които Киев отдавна настоява. С тях ракетните системи за залпов огън като HIMARS могат да стрелят в обхват до 300 километра. Това е доста повече от предполагаемата максимална мощност на HIMARS във варианта, публично обявен от САЩ.

Според авторите на статията в Yahoo! News наистина има възможност Вашингтон да е изпратил тайно ATACMS. „Ако това е вярно, а не е ясно дали е така, би било в противоречие с публичните изявления на администрацията на САЩ. През юли съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви на Аспенския форум за сигурност, че изпращането на тези ракети ще провокира допълнително Русия и потенциално ще предизвика Трета световна война.

Вчера двама души, запознати с темата, заявиха, че САЩ са включили прецизно управляеми артилерийски снаряди "Екскалибур" в оръжейния пакет от 19 август, въпреки че администрацията не ги е обявила публично. Освен това в документа, изпратен от администрацията в петък до законодателите и цитиран от NatSec Daily, се изброява какво точно е включено в последния пакет на стойност 775 млн. долара. Отбелязва се, че това, което отива за Украйна, не е "ограничено" до представеното в уведомлението.

„Признаваме, че всичко това са спекулации. Нито един член на администрацията не е потвърдил или дори намекнал, че има тайни доставки на оръжия за Украйна. Дори и да е имало, има малък или никакъв шанс да споделят с нас класифицирано решение“, пише Politico по темата.

Но ако има нещо вярно в теорията за тайните оръжия, някои експерти биха подкрепили по-тихия подход на САЩ. "Радващо е, че администрацията, изглежда, говори по-малко и прави повече по отношение на трансфера на оръжия. Това е добре, защото дава на руснаците малко несигурност за това, което правим", казва пред изданието Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания.

ОЩЕ: Ново доказателство, че Путин иска Украйна да я няма

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com