Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп отвърна на ЕС: Отнасят се ужасно с нас

18 май 2018, 08:40 часа • 5102 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп не закъсня в отговора си към ЕС, след като председателят на Еврoпейския съвет Доналд Туск обяви, че с приятели като САЩ под управлението на Тръмп не ти трябват врагове. Туск стори това заради конкретни причини – митата върху вноса на алуминий и стомана в САЩ и иранското ядрено споразумение.

Преди среща с генералния секретар на САЩ Йенс Столтенберг, Тръмп коментира репликата. "Европейският съюз се отнася ужасно със САЩ в търговията, отнася се ужасно с нашите работещи", каза американският президент, цитиран от Euronews.

Тръмп даде пример – автомобилният сектор. Според него ЕС не позволява американските автомобили да излизат лесно на европейския пазар, а европейските коли, най-вече германските, "наводняват" американския пазар. Припомняме, че митата за внос на американски автомобили на Стария континент са 10%, а тези на европейски коли в САЩ – 2,5%. "Те плащат малко мито, а ни облагат с голямо мито", заключи президентът на САЩ. И добави, че "могат да го наричат по всякакъв начин, но това не може да продължава така", след като обясни, че за миналата година търговският дефицит на САЩ спрямо ЕС е 151 млрд. долара.

Припомняме, че на срещата на върха на ЕС в София Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изрично подчертаха, че ЕС е готов да преговаря за ново споразумение за свободна търговия, но не и докато в сила са митата за внос на алуминий и стомана в САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес