Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските ВВС: Преминаваме към F-16 по спешност

21 февруари 2024, 14:58 часа • 32111 прочитания

"Никой не знае кога точно Украйна ще получи изтребители F-16, но те се очакват възможно най-скоро, заяви говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Юрий Игнат в интервю за "Укринформ".

Той подчерта, че Кием преминава към F-16 "по спешност", както не е правила никоя друга държава в света.

"Пилотите се преквалифицират, инфраструктурата се адаптира, правят се някои временни убежища, на места се подобрява пистата. В условията на война не можем да ремонтираме инфраструктурата за F-16 според изискванията на страните от НАТО, но самолетите все пак могат да излетят", каза той.

В същото време Игнат подчерта, че на Киев няма да бъдат предоставени наведнъж 40, 70 или 120 самолета и че украинците няма да получат най-новите модификации. Процесът на обучение на пилоти и увеличаване на броя им в Украйна ще протича постепенно, каза говорителят на ВВС.

"Украинските пилоти трябва напълно да усвоят технологията, да летят самостоятелно, без инструктори. Нашите пилоти правят това по спешност, както казах - по ускорен начин, защото по принцип курсът за преквалификация трябва да продължи две години. А ние го правим много по-бързо", обясни Игнат.

Обучението в САЩ - кога ще има резултат?

Според Националната гвардия на Аризона първите четирима украински пилоти в САЩ трябва да завършат обучението си на изтребители F-16 до лятото на 2024 г.

Те започнаха обучение в средата на октомври 2023 г. в 162-ро изтребителско крило в Тусон, щата Аризона. Пентагонът заяви, че процесът ще отнеме няколко месеца.

Още: Кога Украйна ще получи първите F-16? Европейски служители разкриха в Мюнхен

Втора и трета група са наред

Според капитан Ерин Ханиган, говорител на Националната гвардия на Аризона, втора група от още четирима пилоти е започнала тренировки през януари, а трета - пак от четирима пилоти - в момента преминава през обучение по английски език, което се изисква за управление на американския изтребител от четвърто поколение.

Снимка: Getty Images

Очаква се всички пилоти да завършат обучението си между май и август, каза Ханиган, цитиран от CNN, въпреки че точният график зависи от напредъка на програмата.

Още: "Рамщайн" №19: Още дронове и много ракети за Украйна, всичко за F-16 е договорено

F-16 за Украйна

Миналото лято коалиция от държави, водена от Дания, започна обучение на украински пилоти за работа с американските изтребители.

Нидерландия, Дания и Норвегия обещаха да предоставят на Украйна самолети F-16 след приключване на програмата за обучение. САЩ също се ангажираха да одобрят прехвърлянето на изтребители веднага след приключването на обучението.

Още: Нидерландия дава още F-16 на Украйна, Гърция каза за С-300

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес