Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки страха: САЩ допуснаха пращане на натовски военни инструктори в Украйна

17 май 2024, 13:20 часа • 6644 прочитания

САЩ заявиха, че изпращането на военни инструктори за участието им във войната в Украйна е „неизбежно“, съобщи The New York Times на 16 май.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Щатите генерал Чарлз К. Браун-младши заяви, че западните армии ще предоставят военни инструктори на Киев „в някакъв момент“. „В крайна сметка ще стигнем дотам, с течение на времето“, каза Браун. Той подчерта, че това би изложило на риск „куп натовски инструктори“.

Още: Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Администрацията на президента Джо Байдън обаче се противопоставя на такъв сценарий поради страх от въвличане на САЩ и Европа във война, предава NYT.

Разкритието идва само ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че „Украйна сама решава“ дали иска да използва произведени в САЩ оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия: САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия.

Натовски войски в Украйна - последните новини

Също така новината идва на фона на любопитна информация от италианската медия Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна.

Съобщението е продължение на по-ранните изказвания на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО не бива да изключва възможността за ангажиране на войски във войната в Украйна. Тези думи предизвикаха остро осъждане от страна на Кремъл. В отговор руският президент Владимир Путин нареди военни маневри с руски ядрени оръжия като сигнал към Запада до какво може да доведе прякото му участие във войната в Украйна.

Още: Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Все по-голям брой европейски държави последваха примера на Макрон и сигнализираха за готовност да обмислят изпращането на военен персонал в Украйна. Миналата седмица официален представител на Естония заяви, че те „сериозно“ обсъждат възможността за изпращане на военни в Западна Украйна - те ще заемат роли, които не са свързани пряко с военните действия.

Снимка: Getty Images

Литва обяви, че е готова да прати свои военни в Украйна. Водещи европейски държави като Германия обаче изключиха възможността за пряко участие на техни военни във войната.

Предложението за пряко участие на западни военни в конфликта идва в момент, когато украинската армия е подложена на все по-голям натиск от руснаците в Харковска област: Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО).

Украйна е поискала от НАТО да помогне с обучение

Заради липсата на военен персонал украинските официални лица са поискали от своите американски и натовски колеги да помогнат за обучението на 150 000 новобранци по-близо до фронтовата линия за по-бързо разгръщане, съобщава NYT. В момента украинска делегация е във Вашингтон, за да лобира за повече американска помощ.

Досега САЩ са отхвърляли призивите за инструктори в Украйна, но Браун даде да се разбере, че промяна вероятно ще има.

Още: НАТО подцени способността на Кремъл да се адаптира: Министърът на отбраната на Литва

Преди многообещаващото контранастъпление миналото лято САЩ обучиха елитни военни в Графенвьор, Германия, но контраофанзивата беше ефективно осуетена от руската отбрана.

Сега има друг проблем - украинците са изправени пред бойно поле, което е много по-различно и по-интензивно от това, което американските сили познават от последните години. Преместването на обучението в Украйна, признават военни служители, ще позволи на американските инструктори по-бързо да съберат информация за новостите, които се случват на фронтовата линия, а това потенциално ще им позволи да адаптират обучението си, пише NYT.

Още: Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес