Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

15 май 2024, 15:32 часа • 9521 прочитания

Вашингтон ще предостави на Украйна допълнителни 2 млрд. долара по линията за чуждестранно военно финансиране, съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на 15 май. Той направи изявлението в Киев по време на пресконференция с украинския си колега Дмитро Кулеба - ден след като пристигна в украинската столица.

Още: Русия ползва цивилни руснаци като жив щит за обстрел по Украйна: Показно от германски журналист (ВИДЕО)

Не само оръжия сега, но и инвестиции за бъдещето

Блинкен определи новата финансова подкрепа като „първата по рода си“. Тя "не само ще помогне за снабдяването на Украйна с оръжия, които са необходими днес, но и ще помогне на страната да инвестира в собствената си отбранителна индустриална база в дългосрочен план", каза Блинкен, цитиран от Kyiv Independent.

По този начин Киев ще бъде подпомогнат и при закупуването на военно оборудване от други държави, а не само от САЩ, добави топ дипломатът.

Още: От офиса на Зеленски отложиха всички международни събития заради настъплението на руснаците

„Всичко това, по-специално мисленето за отбранителната индустриална база, се основава на невероятния дух на иновации, изобретателност и предприемачество, който виждаме тук, в Украйна.

"Погледите на всички са насочени към ситуацията в североизточната част на страната“, добави той, визирайки отбраната на Харковска област срещу руската офанзива там. „Знаем, че най-новата подкрепа, която току-що обявих, но най-вече допълнителната сума от 60 млрд. долара, идва в критичен момент", припомни той гласувания от Конгреса пакет от 60,8 млрд. долара след дълго забавяне заради блокадата на републиканците.

Още: Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

Боеприпаси, бронирани машини и ракети

Блинкен заяви, че САЩ „бързат“ да доставят боеприпаси, бронирани машини и ракети на фронтовата линия. САЩ работят, „за да гарантират, че Украйна може да постигне резултати на бойното поле днес“, но също така и „да възпират и защитават от бъдещи атаки и да осигурят фундаменталното право на украинския народ да решава собственото си бъдеще“, каза той.

Снимка: Getty Images

Още: "Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Американско оръжие по Русия - може ли?

Украйна оказва натиск върху администрацията на Джо Байдън, за да може САЩ да отменят забраната за използване на американски оръжия за нанасяне на удари по Русия, според публикация в Politico. Тази забрана попречи на украинците да атакуват руски позиции по време на подготовката на нападението в Харковска област. Група украински парламентаристи е във Вашингтон тази седмица, за да потърси помощта на Конгреса по този въпрос.

Още: Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

Украйна „трябва сама да вземе решение“, когато решава как да използва оръжията, доставяни от САЩ, способни да поразяват цели на руска територия, заяви държавният секретар на САЩ и така остави вратата отворена.

„Не сме давали възможност или насърчавали нанасянето на удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение как ще води тази война“, заяви Блинкен.

Още: САЩ обмислят да пратят на Украйна нова батарея Patriot

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес