Здравният министър на Квебек: Махаме ваксинационния сертификат, но не заради протестите

3537
Здравният министър на Квебек: Махаме ваксинационния сертификат, но не заради протестите
Снимка: Getty Images

Две от провинциите в Канада обявиха отпадането на ваксинационните паспорти от март. В най-населената - Онтарио, паспортът вече няма да се изисква от 1 март, а от днес, 17.02., ресторантите, баровете и спортните зали ще работят на пълен капацитет, информира La Presse. Засега се запазва ограничението за до 50% капацитет при театрите, концертните зали и стадионите, а при организирани публични събития на закрито - до 50 души. Но премиерът на провинцията Дъг Форд обяви, че всички тези ограничения за работа при намален капацитет ще бъдат премахнати на 1 март.

Според д-р Кийрън Мур, шеф на здравеопазването в провинцията, това става възможно благодарение на високия процент ваксинация сред населението: „Решението ни се основава на данни. Имаме необходимото ниво на защита, за да премахнем мерките за общественото здраве. Здравната ни система сега е в много по-добра позиция.“

Пращат още повече полиция срещу протестите с камиони в Канада

Полицията в Канада обеща по-строги мерки срещу "незаконните и неприемливо опасни" протести, които парализират столицата на страната, но...

В същото време и в провинция Квебек обявиха край на изискването за ваксинационен сертификат считано от 14 март. Въпреки че това изненада някои експерти, всички са на мнение, че по този начин премиерът Франсоа Лего се опитва да балансира като успокои хората и едновременно с това поддържа един „по-предпазлив“ подход в сравнение с Онтарио.

„Малко е бързо това, мисля. Не знаем какво ще се случи с епидемиологичната обстановка. Но Квебек трябваше да успокои нещата заради многото протести и натиска на народа“, казва д-р Андре Вейлет, изследовател в Монреалския институт за клинични изследвания (IRCM).

На пресконференция във вторник министърът на здравеопазването Кристиан Дюбе побърза да увери, че премахването на ваксинационния паспорт няма нищо общо с демонстрациите из цяла Канада и „Конвоя на свободата“. "Въобще не е това причината. Правим го, защото е подходящият момент да го направим “, каза той.

От сряда ваксинационният паспорт вече не се изисква в супермаркетите в Квебек. От 21 февруари ще отпадне в местата за поклонение и при погребенията, след което от 14 март отпада за всички места и бизнеси. Според д-р Мари-Паскал Помей, специалист по обществени политики в Училището по обществено здраве към Университета на Монреал (ESPUM), за това решение е допринесла натрупалата се умора сред населението. „В един идеален свят бихме могли да изчакаме до април, преди да премахнем ограниченията“, продължава обаче да се съмнява тя в решението на властите, като изтъква, че именно ваксинационният паспорт е бил инструментът, с който правителството е успяло да ускори ваксинацията.

Ще има ли и европейски „Конвой на свободата“ – спряга се датата 14 февруари?

В продължение на седмица колони от камиони, към които се присъединяваха и други превозни средства, прекосиха Канада, за да протестират ...

Досега 86,5% от жителите на Квебек са получили по една доза ваксина, 81,7% - две, а 46,8% имат и бустерна доза. Само 28% от хората на възраст от 18 до 24 години са получили бустерна доза, в сравнение с над 80% при тези на възраст 65 и повече години.

Още: Кои държави решиха да премахнат ваксинационните сертификати

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com