Кои държави решиха да премахнат ваксинационните сертификати

30434
Кои държави решиха да премахнат ваксинационните сертификати
Снимка: Getty Images

Въпреки че вариантът Омикрон все още върлува по света и пандемията не е приключила, някои държави приеха, че Covid-19 е ендемично заболяване, което и занапред периодично ще възниква, следователно ще трябва да свикнем да живеем с него. Затова те избраха стратегия на премахване на ваксинационните сертификати и редица други ограничения.

Кои са тези държави?

Дания каза сбогом на маските, ваксинационните сертификати и други мерки от 1 февруари. Властите разчитат на високото ваксинационно ниво в страната затова пренебрегнаха предупрежденията на Световната здравна организация за повече предпазливост. Предишният опит на Дания да остави зад гърба си всички мерки бе в периода септември – ноември 2021 г., но след това отново й се наложи да върне ограниченията.

Във Великобритания бяха още по-бързи и още на 27 януари отмениха ваксинационния паспорт, който бе необходим за публични събития с многобройни посетители. Отпаднаха и маските на закрито на обществени места като остана възможността всеки да преценява индивидуално дали да си сложи, ако смята за необходимо.

Костадинов засега спря протест срещу "зелените сертификати": Проблемите се решавали с диалог

Обявеният за днес протест на "Възраждане" няма да се състои, съобщава лидерът на партията Костадин Костадинов пред Радио Фокус. "Днес,...

Чехия обяви, че отменя, считано от 10 февруари, задължението за представяне на сертификат за ваксинация или доказателство за преболедуване за достъп до заведения за хранене, културни и спортни събития. От 18 февруари се премахва и задължителното тестване във фирмите и учебните заведения, а от 1 март на практика ще остане само задължителното носене на маска на обществени места.

Също от 9 февруари Швеция премахна почти всички мерки срещу Covid – вече не се изискват сертификатите за ваксинация, за да попаднете на обществени събирания. Освен това отпадна изискването ресторантите и баровете да затварят врати в 23:00 часа, а броят на лицата, допускани на различни събирания, бе увеличен. Отпадна и препоръката за носене на маска в градския транспорт. Според министър-председателя Магдалена Андершон пандемията е навлязла в напълно нова фаза, но не бива да забравяме все пак, че Швеция също е една от държавите с много високо ваксинационно покритие.

Учудваща за мнозина бе отмяната на някои мерки в Израел, където въпреки мащабната кампания за ваксинация, стартирала през декември 2020 г., и въведения пропуск за ваксинация още от февруари 2021 г., продължават да се регистрират рекорден брой заразени, както и смъртни случаи от вируса. Въпреки това още в началото на януари страната намали карантината първо от 10 на 7 и впоследствие на 5 дни, а от 7 февруари вече не се изисква т.нар. „зелен пропуск“, издаван на ваксинирани и преболедували за достъп до хотели, кафенета, ресторанти, барове, спортни зали.

В испанския регион Каталуния още от 28 януари бе премахнат ваксинационния пропуск за влизане в барове, ресторанти и спортни зали, тъй като според властите той не е ефективен на фона на голямата заразност на варианта Омикрон. Като цяло Испания е готова да „заживее с вируса“, третирайки го като вид „грип“ затова от 8 февруари вече не се изисква носенето на маски на открито.

Кунчев: Няма да има промяна в сроковете на зелените сертификати у нас

Към момента не предвиждаме никаква промяна относно сроковете на валидност на зелените сертификати вътре в страната. Що се отнася до евр...

В Швейцария също обмислят отпадане на мерките като предвидената дата е 17 февруари. Тогава се планира да бъде отменен здравният пропуск в заведенията за хранене и местата за развлечения и култура, носенето на маски в градския транспорт и магазините, както и ограниченията, свързани със събиранията - както обществени, така и частни.

Във Франция властите обмислят отпадане на ваксинационния сертификат може би към края на март или началото на април, ако обстоятелствата позволят, но засега няма конкретно решение.

Аналогично е положението в Белгия - властите обмислят отпадане на сертификата от края на март. Причината е, че 90% от населението е ваксинирано, а документът така и не е спомогнал за ограничаване на разпространението на вируса според представителя на управляващата коалиция Беноа Пиедбьоф.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

"Всеки оцелява както може": Кулеба за призива на САЩ да не удрят руски енергийни обекти (ВИДЕО)

Руснаците хвърлиха управляема бомба върху учебно заведение в Харковска област: Има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа