Ако имате алергия към мухъл и влага - първо се появява този проблем

11404
Ако имате алергия към мухъл и влага - първо се появява този проблем
Снимка: iStock

Как се проявява алергията към мухъл и влага?

Говорейки за симптомите, веднага си струва да споменем, че алергиите са много индивидуални. За всеки човек тя се проявява по различни начини, така че няма ясен списък от симптоми, които биха позволили да се каже, че това е алергична реакция и по-специално към мухъл. Алергиите могат да се появят в различни форми - ето само основните възможни симптоми:

·         хрема, назална конгестия;

·         кихане

·         кашлица, болки в гърлото;

·         задух, астматични пристъпи;

·         зачервяване на очите и клепачите, лакримация;

·         гадене, коремна болка, диария;

·         слабост и общо влошаване на благосъстоянието.

Човек може да има 1-2 симптома от списъка или повече, те могат да бъдат изразени силно или слабо. Първите прояви на алергия могат да се появят почти веднага след като спорите на мухъл навлязат в човешкото тяло или може да не се притесняват няколко месеца или дори години при постоянен контакт с алергена и след това да се появят много рязко. Това е така наречената кумулативна реакция, алергия от забавен тип. Всъщност това е по-често при деца, отколкото при възрастни.

Какви са причините за поява на влага и мухъл?

Всяка алергия може да се влоши с течение на времето, така че дори ако контактът с мухъл причинява само лека хрема, не трябва да оставяте всичко на случайността. Постепенно може да се превърне в бронхиална астма с периодични пристъпи на задушаване. Консултирайте се с лекар, за да намерите правилното лечение - това е много важно.

Рискови фактори на алергия към мухъл

Основният рисков фактор е постоянният контакт с алергена. Да, някой няма да има реакция дори след много години живот с мухлясали стени, но за някой е достатъчно да вдиша микроскопично количество спори. И все пак, ако човек постоянно е в контакт с мухъл по един или друг начин, шансът за алергия се увеличава значително. В риск са:

Хора, които живеят във влажен климат, знаят от първа ръка колко трудно е да се отървете от мухъла. Понякога се появява на най-неочаквани места: зад тапети или шкафове, под первази - където е много трудно да го видите и да се отървете от него;

Между другото, различните видове мухъл са различни алергени. Ако човек е алергичен към черна плесен, това не означава, че тялото му ще реагира по същия начин на зелената плесен.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Алергия към мухъл при деца

Децата са склонни към алергии по същия начин като възрастните. Често обаче родителите просто не знаят какво е причинило неприятните симптоми на детето и ги приемат за настинка, без да осъзнават, че това е хрема и кашлица от мухъл. Самите деца в ранна възраст просто не знаят какво е мухъл и как изглежда, което означава, че не могат да свържат появата на симптоми с контакт с него.

Основната препоръка за родителите за намаляване на риска от алергия към мухъл при дете е цялостно почистване на къщата, редовно проветряване на стаята. След като забележите мухъл, струва си да го премахнете възможно най-скоро и да извършите специално лечение.

Методи на лечение

Няма лек за алергията към мухъл като такава: това е реакция на тялото и можете само да заглушите нейните симптоми или да се опитате да „направите приятели“ на имунната система с конкретен алерген. Основната препоръка, която лекарите дават в такива случаи, е да се намали вероятността от контакт с алергена до нула. Тогава няма да има реакция. Това обаче не винаги е възможно. В този случай могат да бъдат предписани лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-разтърсващата притча за прошката
Най-разтърсващата притча за прошката

Живял един човек. Животът му бил обикновен, като на всички хора – в него имало и хубаво, и лошо. Дошъл последният му час и човекът напуснал...