3 милиона мигранти и сезонни работници не могат да се върнат у дома заради COVID-19

2707
3 милиона мигранти и сезонни работници не могат да се върнат у дома заради COVID-19
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от 2,7 милиона мигранти, които искат да се върнат у дома, са блокирани в чужбина заради ограничения, въведени заради борбата с пандемията от коронавирус. Това съобщи Организацията на обединените нации (ООН), цитирана от агенция France Presse.

Светът трябва спешно да засили сътрудничеството, за да позволи на хората да се върнат по безопасен начин въпреки ограниченията заради коронавируса, заяви Международната организация по миграция (МОМ) на ООН.

МОМ предупреди в доклад, че затварянето на граници и забраните за пътуване са оставили в затруднение голям брой мигранти. Документът определя заседналите мигранти като хора извън тяхната страна на обичайно пребиваване, които искат да се върнат у дома, но са възпрепятствани от ограничения, свързани с пандемията.

Tagesspiegel: Ужасяваща мизерия и експлоатация за източноевропейските гурбетчии в Германия

Едно спално място с дюшек на пода в някоя мизерна стая или мазе на Берлин струва минимум 200 евро. На пристигащите от Балканите кандид...

Ръководителят на МОМ Антонио Виторино призова страните да направят повече за около 2,75 милиона блокирани. „Обхватът и последващото налагане на десетки хиляди ограничения на мобилността, включително затваряне на граници и блокировки в национален мащаб, свързани с COVID-19, изисква държавите да се свържат със своите съседи и с държавите по произход на мигрантите, за да отговорят на техните нужди и уязвимости“, каза той. "Мигрантите могат да бъдат върнати вкъщи по безопасен и достоен начин въпреки ограниченията, наложени от COVID-19".

Заседналите в чужбина мигранти се нуждаят от помощ като храна, вода, подслон и репатриране. Между тях има сезонни работници, временно пребиваващи, чуждестранни студенти, както и мигранти, пътували за медицинско лечение и моряци.

Близкият изток и Северна Африка са с най-много заседнали мигранти, около 1,26 милиона, следвани от Азия и Тихоокеанското крайбрежие с 977 000. Има още 203 000 в Европейското икономическо пространство и Швейцария и 111 000 в Северна и Централна Америка и Карибите.

Въз основа на данни от 382 местоположения в повече от 101 държави, "се смята за голямо подценяване броя на заседналите мигранти или засегнати по друг начин от COVID-19", казват от МОМ.

Промяна в законодателството на Германия слага край на експлоатацията в кланиците

След разкритията за тежките условия, при които работят наетите от Източна Европа работници в германските кланици, правителството реши д...

Организацията отбелязва, че е получила искания за подпомагане на близо 115 000 заседнали мигранти да се завърнат у дома безопасно и доброволно и е успяла да направи това за над 15 000 от най-уязвимите през последните месеци.

"Веднъж заседнали, някои мигранти са изложени на по-висок риск от злоупотреба, експлоатация и пренебрежение", предупреждават експертите. „Загубата на поминък може да увеличи уязвимостта и да ги изложи на експлоатация от престъпни синдикати, трафиканти на хора и други, които се възползват от тези ситуации“.

От МОМ подчертават, че твърде често мигрантите са изключени от националните планове за реагиране и възстановяване от коронавируса поради нередовен статут.

Докладът на институцията повдигна и въпроса за около 400 000 моряци, заседнали в момента в морето, някои от които са на борда на своите кораби от 17 месеца - шест месеца по-дълго от максимално разрешеното. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари