Анализ: Повече от половината сгради в Газа са унищожени (СНИМКИ)

5221
Анализ: Повече от половината сгради в Газа са унищожени (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Повече от половината сгради в Газа са били повредени или унищожени, откакто Израел започна отмъщението си за атаките на Хамас от 7 октомври, разкрива нов анализ, съобщен от BBC.

Израел многократно казва на жителите на Газа да се преместят на юг за собствената си безопасност. Безопасност обаче няма никъде в цялата ивица - военни удари се случват навякъде там. В цяла Газа жилищни райони са оставени разрушени, предишните оживени търговски улици са превърнати в развалини, университетите са сринати, както и обработваемите земи вече неизползваеми. По южната граница изникват палаткови градове, които приютяват хиляди хора, останали без дом.

Около 1,7 милиона души, повече от 80% от населението на Газа, са изселени, като почти половината са в най-южния край на ивицата, според ООН. Допълнителен анализ, направен от BBC Verify, разкрива мащаба на унищожаването на земеделска земя, идентифицирайки множество зони с големи щети. Анализът показва, че между 144 000 и 175 000 сгради в цялата ивица Газа са повредени или унищожени. Това са между 50% и 61% от сградите в Газа.

Още: Израелската армия призна, че наводнява тунелите на "Хамас"

Анализът, извършен от Corey Scher от City University of New York и Jamon Van Den Hoek от Oregon State University, сравнява изображения, за да разкрие внезапни промени във височината или структурата на сградите, които показват щети. Снимката на база сателитни данни може да видите ТУК.

Друга снимка показва предната част на ресторант Shawarma Sanabel преди инвазията на Израел и как изглежда същото кръстовище в комбинирано изображение от януари след интензивно бомбардиране на района: Снимка

Израелската армия с оправдание

Израелски отбранителни сили многократно оправдават действията си, като отбелязват, че бойците на "Хамас умишлено се разполагат в цивилни зони. А унищожаването на сградите обясняват, че се случва целейки се в бойците. Но изникват въпроси относно унищожаването на сгради, които изглеждат твърдо под контрола на израелските отбранителни сили.

Такъв пример е университетът Israa, в северната част на Газа, първоначално силно повреден малко преди да бъде взривен напълно. Видеото беше широко разпространено в социалните медии и израелските сили казват, че процесът на одобрение за взрива в момента се разследва.

Още: Израелски военни се дегизираха като лекари, за да ликвидират терористи на Западния бряг (ВИДЕО)

Въпреки че Газа беше силно зависима от вноса преди началото на войната, голяма част от храната идваше от земеделието и производството на храна в ивицата. Хуманитарните агенции казват, че половината от населението на Газа сега е изправено пред глад.

BBC Arabic разговаря с един фермер, Саид, който избяга на юг от Бейт Лахия, в северната част на Газа, в средата на ноември. 33-годишният мъж отглежда гуава, смокини, лимони, портокали, мента и босилек и печели около 6000 долара (£5535) от тези култури всяка година - единственият източник на доходи за него, баща му и сестра му. Той се е грижил за фермата, наследена от баба и дядо му, в продължение на 15 години. Но дни след бягството той казва, че негов роднина му казва, че фермата е била унищожена от израелските сили, заедно с пет околни къщи, които са на неговите роднини.

Огромни щети са нанесени върху земеделските земи

Хуманитарни експерти се опасяват, че щетите върху селското стопанство в Газа ще бъдат трайни. Предишни конфликти като тези в Сирия и Украйна показаха, че възстановяването на земеделските земи може да бъде изключително трудно. Неексплодиралите оръжия създават опасност за фермерите да се върнат и да работят. Съществува и предизвикателството за почистване на замърсени земи и възстановяване на инфраструктура като водни, енергийни и транспортни системи.

Площите с нови палатки, в които живеят хората, изникват между началото на декември и средата на януари близо до египетската граница, обхващат приблизително 3,5 кв. км, което се равнява на близо 500 футболни игрища от Висшата лига.

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com