Ангела Меркел: Нямаше как да предвидим блокадата на България за Северна Македония

10299
Ангела Меркел: Нямаше как да предвидим блокадата на България за Северна Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

”Нямаше как да предвидим, че България ще блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.” Това заяви Ангела Меркел в рамките на срещата на върха на страните от Берлинския процес, на която участваха и Франция, Австрия Гърция, Хърватия, Словения, Италия, България, както и други представители на Съюза, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.

Темата за спора между Северна Македония и България, както и отношенията между Сърбия и Косово бяха само част от темите, обсъдени на осмата среща на Берлинския процес, която по принцип е посветена на регионалното сътрудничество в областта на икономиката и инфраструктурата. Общата оценка на Меркел днес беше, че през последните години Берлинският процес ускори промените в региона, но също подчерта, че така още работа в областта на реформите, особено в борбата с корупцията.

Учени се обявиха "против външния натиск върху суверенната българската държава"

Инициативен комитет изрази позицията си за отношенията между България и Северна Македония. Публикуваме без редакторска намеса писмото и...

На пресконференцията след срещата Меркел спомена и за предимствата на процеса, като например проекта на общия регионален пазар, по който се работи в момента, но също и премахване на роуминг таксите, както и създаването на младежкия форум. Канцлерът също така обяви три милиона дози ваксини за страните от Западните Балкани.

Сред трудностите, с които в момента се сблъсква регионът, Меркел посочи три неща: спорът между Сърбия и Косово, ситуацията в Босна и Херцеговина и спора между България и Македония.

„Не можете да предсказвате някои трудности. Отдавна наблюдаваме как Северна Македония и Гърция преговаряха за името. След разрешаването на спора Северна Македония стана член на НАТО, но изведнъж България блокира началото на преговорите за членство в ЕС. Бъдещето на региона е в ЕС и това е не само в интерес на страните от Западните Балкани, но и на самия ЕС“, изрази увереност Меркел.

„Нашият първи приоритет е да ускорим програмата за разширяване в целия регион и да подкрепим нашите партньори в Западните Балкани в тяхната работа за прилагане на необходимите реформи за напредване към европейския път. Нашата ангажираност със Западните Балкани надхвърля това и Берлинският процес послужи като инкубатор за много инициативи, които сега се превърнаха в неразделна част от политиката на ЕС по отношение на региона. Заедно сме проправили пътя за по- устойчива Европа“, заяви на свой ред председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Проф. Трендафилов от РСМ: Скопие залага на омразата и не иска да погледне истината в очите

Объркан съм каква идентичност защитава правителството в Скопие, нямам нужда то да защитава моята идентичност. Крият истината отпреди 10...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари