Апокалиптична новина как ще умрем заради климата - руски успех на ИИ при фалшивите новини? (ВИДЕО И СНИМКИ)

11968
Апокалиптична новина как ще умрем заради климата - руски успех на ИИ при фалшивите новини? (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: iStock

Новините, свързани с климатичните промени стават все по-тревожни, но това не спира негативните процеси, които заплашват Земята. Темата все по-често присъства в медиите и за това има сериозни причини - аномалните горещини, наводненията, свлачищните процеси и земетресенията.

На 13 август на сайта на earthsavesciencecollaborative.com е публикувано въздействащо видео, в което мъж, който се представя за физик на име Егон Чолакян, прави извънредно обръщение към тримата световни лидери - Джо Байдън, Владимир Путин и Си Дзипин.

Планетата умира до 7 години

Още: Изкуственият интелект - новото оръжие в геополитиката, което Иран вече използва

"Обръщам се към президента на САЩ г-н Джо Байдън, председателя на КНР Си Дзипин и президента на Руската федерация г-н Владимир Путин. Мина времето на националната безопасност. Настъпи времето на наднационалната безопасност. Днес всички имаме общ враг, който заплашва всички страни - климатът. Анормалните явления, които се случват с океана и в недрата на земята са катастрофални. След 7 години на Земята, в резултат на катаклизмите, практически няма да остане живо място. Сега оцеляването на всички зависи от вас тримата, господа. Или всички се сриваме в пропастта, или обединявате целия свят и човечеството получава реален шанс за оцеляване." 

Това обръщение на Чолакян към световните лидери е второто, което той прави. То е публикувано на 17 август 2023. Първото той направи на 13 август 2023 г.

Думите на Чолакян звучат сериозно и заплашително:

"Очевидно е, че Земята преживява стремително нарастване на екстремните климатични и геодинамични явления. Наблюдава се значителен ръст на броя и мащабите на сеизмичните, вулканичните, хидрологичните, атмосферните, гравитационните и топлинните аномалии. Освен това от скоро наблюдаваме редица заплашителни аномалии във всички обвивки на системата на планетата Земя. Случва се нетипично дестабилизиране на ядрото на Земята, скокообразно хаотично ускоряване на въртенето на планетата и преместване на осите. Всичко това се задълбочава от критичното отслабване на магнитното поле и появата на нетипичните аномалии, а така също и от състава на горните слоеве на атмосферата. Случва се екстремално активизиране на магмените огнища и съпътстващ ги ръст на земетресенията в мантията на Земята..." 

Руски фейк: "Азов" ще бъдат използвани за потушаване на протестите във Франция

Какво не е наред в думите на Чолакян или как не се представя научно твърдение

Тиражираното видео с продължителност над един час е изпълнено с твърдения, които имат силно емоционално въздействие, но са лишени от конкретика и точни данни и изчисления, характерни за научните изследвания, особено що се отнася до науки като физиката.

Прави впечатление и употребата на думи и словосъчетания, които са използвани по-скоро с цел да окажат въздействие върху слушателя, но са лишени от конкретика. Което е несериозно, когато става въпрос за послание, засягащо важна тема и предричащо катастрофални последици за човечеството. 

Чолакян казва "от скоро" - от кога, липсва дата на началото на наблюденията, продължителност на наблюдавания период, брой на наблюдаваните явления.

Още: Франция разкри мащабна руска дезинформационна кампания

"Всичко това" - кое това? В научния език подобни словосъчетания са неуместни и нито едно уважаващо себе си научно издание не би позволило подобен изказ, а учените с дългогодишна практика избягват подобни изрази - вместо това те точно и ясно изброяват аргументите си.

"Появата на нетипични аномалии" - отново израз, в който са използвани силни думи, но лишени от всякаква конкретика.

Мъжът от видеото споменава няколко конференции, на които е представял изводите си, но не уточнява мястото и времето на провеждането на тези конференции. 

На моменти в изявлението се представят графики, но те се задържат за няколко секунди и са в размер, който не позволява да се види добре какво е изобразено на тях. В презентациите към научните доклади графиките, илюстриращи хипотезата на научния труд, се представят на цял екран за продължително време, в което авторът обяснява разбираемо за аудиторията аргументите, върху които е построил тезата си. Ако намерението на Чолакян е било да представи твърденията си на език, достъпен за масовия потребител, то това едва ли ще бъде направено в толкова широк спектър от време. Продължителността на видеото е повече от час и това разтягане във времето напълно позволява да бъдат вмъкнати слайдове, изобразяващи графично научните данни, за които той твърди, че са направени.

Още: Как да разпознаем актуалните новини от фалшивите

Смелият с меча, извънземните и "архитектът на света"

Изключително широкият спектър на научните интереси на предполагаемия учен Чолакян много бързо след почудата поражда и подозрение. 

В началото на видеото той изрежда, че е "квалифициран физик в областта на елементарните частици, който си сътрудничи с водещата лаборатория към ЦЕРН, участва активно в разработването на бъдещия пръстеновиден колайдер, участник в мисията на NASA NISAR,  активен член на Международната асоциация за професионална подготовка на анализаторите в областта на разузнаването на риска в областта на международното данъчно право. Твърди, че е бил анализатор по данъчно право в Белия дом при президентите Никсън и Форд, работил и в "кухненския кабинет" на Рейгън. Сътрудник към списание, издавано от университета в Харвард!"

Справка в Linkedin.com показва, че съществува профил на човек с това име и тук разнообразието от интересите му е впечатляващо и дори съдържа фантастична нотка.

Още: Репортери без граници: Все по-трудно се разпознават фалшивите новини

Случайно или не първото име на човека, който твърди, че е учен физик и специалист по данъчно право, е Егон. Името му означава "смелият с меча". Егон е и името, което е използвано в популярната в цял свят фентъзи поредица "Песен за огън и лед" и сериалът, направен по нея: "Игра на тронове" (заглавието на първата книга от поредицата). Именно Егон Таргариен е човекът, завладял измисления свят на Вестерос със своите сестри Висения и Ренис благодарение на техните дракони.

В привидно сериозното му обръщение Чолакян заговаря за организацията "АЛЛАТРА", като я нарича "Създително общество", която изучава "доктриналните, социалните, психологическите аспекти на религията, а така също историята, философията, символиката и етиката в различните световни религии. Те изследват манипулациите и преиначаванията, които са се случили в религиите заради влиянието на политиката и личните интереси." 

Още: Технология на фейковете: Как изведнъж нацисткото знаме се появи на снимка на полка „Азов“

Чолакян обяснява, че още в момента АЛЛАТРА "изпитва притеснения от страна на неправителствена организация, която контролира този свят и действа в сянка. Разбира се, на мен ми е ясно, че в продължение на хилядолетия съществува древна организация, които управлява този свят, т. нар. древни архитекти на света. "АЛЛАТРА" със своите фундаментални изследвания разкрива техните схеми и планове и затова става обект на техните атаки и противодействия, тъй като създава неудобства..."

Опитвайки се да обясни същността на проблема за климата Чолакян говори за външно космическо въздействие, което дестабилизира и нагрява плътното централно ядро на Земята. "Природата на това излъчване засега не ни е известна.", притеснява се Чолакян.

Признаци за фейк новина

На 13 август 2023 г. бе тиражирана фейк новината за сделката с дронове между Сърбия и Иран. Интересно съвпадение с настоящето видео е, че и двете съобщения излизат на една и съща дата. 

Съмнителен източник - Видеото е публикувано на сайта http://earthsavesciencecollaborative.com

И тук, както и във фалшивата новина за дроновете за Сърбия от Иран, присъства религиозен елемент. "Бих искал да отбележа особеният подход на учените от "АЛЛАТРА" към изучаването на религията. Те наистина са единствените, които анализират критично религията от научна гледна точка. Религията се разглежда преди всичко като история", казва Чолакян в своето видеобръщение.

Показателно е и наличието на термини, обхващащи почти всички сфери на живота - политически, икономически, климатични, религиозни, бежанската вълна и споменаването на организации (Нобелов комитет, университетът Харвард, NASA, ЦЕРН) и споменаването на световни политически лидери - Байдън, Путин, Си Дзипин.

Първите резултати, които излизат при търсене на името му, са профилът му в Linkedin, във Фейсбук и видеото с изявлението за климата. Липсват връзки към сериозни медии, но съществува линк към профил в Тик-Ток, наречен egon cholakian fake.

Асошиейтед прес въвежда ограничения за използването на изкуствен интелект в новините

Руска връзка или да?

Макар обръщението на Чолакян да е адресирано към американския, китайския и руския лидер в текста му името на Владимир Путин не се споменава, за разлика от различни американски президенти и ръководителя на Китай. 

На Китай е отредено и специално място в изявлението с песимистична прогноза: "Китай, подобно на колос на глинени крака, скоро ще бъде разрушен от климатична катастрофа и на територията му ще останат само два малки района, годни за живот."

Въпреки едночасовата продължителност на видеото и претенциите за изчерпателно обхващане на проблеми, засягащи всички сфери от съществуването на човечеството, нито веднъж не споменава конкретно войната в Украйна.

В руския сайт "Большой вопрос" е публикуван въпрос, свързан с изявлението на Егон Чолакян, в чието изложение се споменава, че Владимир Путин (издирван от Международния наказателен въпрос в Хага за систематично отвличане на украински деца) също е говорил за "необходимостта от обединение и това, че въпросът за климата е на първо място."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com