АRD: Българите са разочаровани от оглушителното мълчание на Европа

7615
АRD: Българите са разочаровани от оглушителното мълчание на Европа
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски

Репортаж за "една страна, където корупцията се е инфилтрирала в цялата правова държава" представи България по германското радио "Дойчландфунк", предаде БГНЕС.

„Протестът е насочен главно срещу министър-председателя на България Бойко Борисов, който - според протестиращите - олицетворява симбиозата между власт, олигархия и подкупност", отбеляза водещата, давайки думата на кореспондента на мрежата обществено-правни медии в Германия ARD Клеменс Ференкоте, подготвил обширен репортаж за протестите в България. Ето подробности от репортажа, предадени от БГНЕС:

Германска телевизия с разяснение за деца защо българите протестират (ВИДЕО)

В рубриката "Новини за деца" германската телевизия ZDF обяснява на малките си зрители защо вече седмици хората в България излизат на пр...

Разкрития за корупция

Смачкани бирени кенчета пред „Осемте джуджета“ – с тази картина и скандиранията на демонстрантите срещу мафията започва дългият репортаж на кореспондента на ARD от София. „Осемте джуджета“, обяснява той, е неофициалният офис на един много влиятелен бивш следовател и настоящ адвокат.

Според разследването на журналиста Николай Стайков от НПО „Антикорупционен фонд“, в този офис се плаща, когато някой иска да стартира или да прекрати наказателни преследвания, пояснява авторът. Той разговаря и с журналиста Николай Стайков, с чиято помощ преразказва на слушателите съдържанието на журналистическото разследване за превземане на бизнеси с „главен герой“ Петьо Петров, известен още като „Петьо Еврото".

В една от вечерите на протеста в София германският журналист разказва как хиляди отново са се събрали в центъра на София, за да скандират „Борисов – позор! Оставка и затвор!“.

Ето какво представя по-нататък кореспондентът в репортажа си, цитиран от БГНЕС:

Протестите: Ден 35 - Борисов замазва очите на хората, няма да отстъпим, казват демонстрантите

35-ят ден на протеста отново събра огромно множество граждани, недоволни от управлението на премиера Борисов в триъгълника на властта. ...

Бойко Борисов, който с малки прекъсвания управлява като премиер от 2009 година насам, представлява за много хора в най-бедната и корумпирана страна в ЕС олицетворение на непробиваемата сякаш симбиоза между власт, олигархия и подкупност. В редовете на ЕС и в НАТО смятат 61-годишния Борисов за надежден партньор, за гарант на сигурността по външната граница на ЕС с Турция, за посредник между Евросъюза както с Русия, така и с Турция и балканските държави, за близък политически приятел на Ангела Меркел, добре омрежен в партийното семейство на ЕНП.

Сред демонстрантите цари голямо разочарование от ЕС, към който България принадлежи от 2007 година. Разочарование поради това, че мълчанието от Брюксел и от Берлин е толкова „оглушително“.

В Европа трябва да си отворят очите

В репортажа от София става дума и за плаката на 36-годишния Тодор Цвятков, на който е изписано на немски език: „Скъпа Ангела, скъпа Урсула, дали сте слепи или също сте корумпирани?“ Самият Цвятков казва: „Те трябва да си отворят очите. Без помощ от Германия и от европейските държави не можем да спечелим битката срещу корупцията. Иначе ще излезе, че играят в един отбор.“

По-нататък в репортажа на Клеменс Ференкоте става дума за ежегодните доклади на ЕС за България и последното място в ЕС, което страната заема в корупционния индекс на „Трансперънси Интернешънъл“. Авторът дава думата и на политолога Антоний Тодоров, който казва: „ЕС не казва абсолютно нищо. Изглежда, че Борисов е нужен – да речем заради българо-турската граница и заради бежанците. Той може би е нужен и заради много сложните отношения между ЕС, Русия, Турция, Балканите и т.н.“

Мълчалив протест с вързани очи пред посолството на Германия (СНИМКИ)

Събираме се, за да попитаме немското представителство у нас защо вече едно десетилетие една от водещите сили в Европейския съюз толерир...

Германският журналист разказва накратко историята на ГЕРБ и поредицата от изборни победи на партията, прекъсната единствено от изборите за президент през 2016 година, които спечели подкрепеният от социалистите генерал от ВВС Румен Радев. В репортажа политологът Антоний Тодоров обяснява, че днес хората протестират срещу институционалното всесилие на Борисов: „ГЕРБ успяха да овладеят цялата структура на държавата. Навсякъде. Този монопол, естествено, създава куп проблеми и според мен тъкмо той е главната причина за протестите.“

ЕС го е страх да се намеси

Към края на репортажа германският журналист констатира, че вътрешно-политическото състояние на България предизвиква все по-голямо международно внимание:

„Най-вече младите демонстранти желаят да видят България като функционираща правова държава, а не като най-изостаналата страна по отношение на борбата срещу корупцията.

Цитирана е 20-годишната Александра, която казва: „В момента съм принудена да следвам в чужбина, защото в България няма достатъчно възможности за добро образование, за добра работа и за добър живот. Искам да се върна в България и тук да създам семейство. Не искам и моите деца да заминават на хиляди километри, за да получат качествено образование. По мое мнение ЕС се бои да се намеси в българската политика. ЕС чака везните да се наклонят в едната или в другата посока, за да може да подкрепи правилната страна“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари