Аустерлиц срещу Вишеград: Срещата в Залцбург като символ за разрива в Източна Европа

2365
Аустерлиц срещу Вишеград: Срещата в Залцбург като символ за разрива в Източна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Водещият австрийски национален ежедневник Der Standard публикува коментар за срещата в Залцбург, в който обръща внимание на възможния разрив между държавите от Вишеградската група.

При подготовката за посещението си в Залцбург държавният глава на Франция Еманюел Макрон изглежда си е спомил за часовете по история: в неговата програма не бе само среща с австрийския канцлер Себастиан Керн, но и с представителите на трите държави от т.нар. Аустерлицки формат. Моравският град, който на чешки език се нарича Славков, някога е бил арена на тежка битка между трима императори, в която Наполеоновите войски разгромяват армиите на руския император Александър I и австрийския Франц II. В Париж има железопътна спирка и дори мост, който носи името Аустерлиц. Но градът е дал името и на формат за преговори, които се състояха между лидерите на три съседни държави – Австрия, Словакия и Чешката република.

Лондон: Защитата на Източна Европа от „руската агресия” е приоритет

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън нарече гарантирането на сигурността на Източна Европа приоритет на Обединеното кралство ...

Фактът, че освен Керн в Залцбург бяха поканени министър-председателят на Чешката република Бохуслав Соботка, роден тъкмо в Аустерлиц, и словашкият премиер Роберт Фицо, не е случаен.

От самото начало имаше спекулации дали Аустерлицкият формат трябва да бъде разглеждан като съперник на този на Вишеградската четворка, който обединява Чешката република и Словакия с Унгария и Полша. Тази мисъл изниква естествено, доколкото създаващият го екип се състоеше от бившият австрийски канцлер Вернер Файнман, Соботка и Фицо, т.е все социалисти, докато кормилото във Варшава и Будапеща се държи от консервативни правителства.

Забележително е обаче, че Прага и Братислава се дистанцират от Варшава и Будапеща. Поканата за срещата в Залцбург с Керн и Макрон е сред най-новите доказателства на тази теза.

В основата на Аустерлицкия формат заляга обещанието за провеждане на годишни срещи. И макар втората среща да бе забавена до юни 2017 г., то третата бе организирана изненадващо по-бързо.

Аустерлицкият формат се оказа достатъчно добра платформа, на която френският президент да обсъди въпросите за проблемите между Изтока и Запада, без при това да бъде принуден да търпи десния националистически съпровод от Полша или Унгария. Като например Директивата за командироването на работници в ЕС, в която Виена и Париж виждат необходимостта от реформи. В западния ъгъл на Европа са налице опасения, че местните граждани може да бъдат поставени в неизгодна позиция заради по-евтината работна ръка от Изтока.

Варшава иска щабове на НАТО и в Източна Европа

На срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел полската делегация ще настоява за разполагане на елементи от командването на алианса в И...

Чешкият министър-председател на свой ред иска да засили натиска над френски и австрийски компании, опериращи на територията на страната, да повишат заплатите. Според мнозина това негово изявление следва да се тълкува единствено в контекста на предизборната кампания в Прага и е малко вероятно то да добие конкретна форма.

В областта на политиката за бежанците Вишеградската четворка изглежда единна, но Словакия понастоящем се насочва към Брюксел и към държавите от Западна Европа по отношение на политиката си към търсещите убежище. Заедно с Будапеща, Братислава се противопостави на квотите, но заедно с Прага защава принципа на „гъвкавата солидарност“, т.е избирателен прием на бежанци и изпращане на помощ под формата на средства и персонал в най-силно засегнатите от кризата държави като Италия и Гърция.

Само преди седмица Фицо отново демонстрира желанието си за приближаване на Словакия до „ядрото“ на Европа. „Силно се интересувам от регионалното сътрудничество в рамките на Вишеградската група, но жизненоважните интереси на Словакия са в ЕС“, подчерта лидерът на Братислава.

Оправяйки се към Залцбург, Соботка и Фицо поеха в правилната посока, дори ако това означава да обърнат гръб на Варшава и Будапеща.

Der Standard

НАТО ще обсъжда разполагане на четири бойни групи в Източна Европа

Министрите на отбраната в НАТО днес ще обсъждат разполагането в Източна Европа на четири бойни групи на Алианса. Това заяви генералният...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари