Brexit - новото предложение на Борис Джонсън изглежда като изместване на проблема

5516
Brexit - новото предложение на Борис Джонсън изглежда като изместване на проблема
Снимка: Getty Images

Северна Ирландия да остане в Митническия съюз на ЕС по отношение на стоките, но не и на услугите – това е същността на новото предложение по Brexit, което обеща британският премиер Борис Джонсън. BBC уточнява, че това означава въвеждане на нов митнически контрол. Реално той обаче се "измества" – вместо между Ирландия и Северна Ирландия, отива на границата между Великобритания и Северна Ирландия. Това означава фактическо преместване на ирландската граница.

Планът на Джонсън е резюмиран в седем точки, като уникалното в случая е, че той набляга върху Споразумението от Белфаст – че в никакъв случай Великобритания няма да наложи твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия след Brexit. Това е основният въпрос на Brexit и омагьосан кръг – появата на твърда граница вещае възраждане на ИРА, но липсата ѝ де факто означава, че по отношение на стоките и услугите ЕС налага волята си на Обединеното кралство, тъй като няма да има промяна в търговските отношения, а точно независимата търговска политика на Обединеното кралство след излизането от ЕС беше основното обещание на поддръжниците на Brexit, включително Джонсън.

В новия план обаче изрично пише, че Северна Ирландия и Ирландия ще станат "отделни митнически територии", с митнически контрол по отношение на стоките. Щяло обаче да има регулаторен контрол между Великобритания и Северна Ирландия до края на т.нар. транзитен период т.е. до договаряне на търговска сделка между Лондон и Брюксел след Brexit и това значело, че няма да има нужда от въвеждане на такъв режим между Северна Ирландия и Ирландия, което значело, че се запазва сегашното положение – според заключенията на предложенията. Посочено е и, че селскостопанските стоки от ЕС ще влизат през Ирландия в Северна Ирландия по сегашните правила на ЕС, но вече при границата с Великобритания ще има митнически контрол. Същото се отнася и за промишлените стоки. Освен това, в новото предложение е уточнено, че митническият контрол между Великобритания и Северна Ирландия ще е гаранция, че в ЕС няма да влязат стоки, които са забранени за внос.

В плана пише и, че всичко това не се отнася до стоки с произход "Ирландия", идващи към Великобритания, както и за британски стоки, предназначени за Ирландия. А физическите проверки на стоки, влизащи от Ирландия в Северна Ирландия и обратно, щели да са "малко на брой" и на специални места, установявани дори по предложение на търговците - вместо това щяло да има специални декларации, подавани по електронен път, с които ще се уточнява произход, търговец и получател на стоката, откъде тръгва и къде отива, а декларациите ще се подават преди съответната стока да дойде на северноирландската територия.

Изрично е посочено, че парламентът на Северна Ирландия ще има глас по предложенията и първо трябва да ги одобри, като на всеки 4 години ще може да ги преразглежда.

Ирландският премиер Лео Вардакар вече коментира, че предложенията на Джонсън не покриват изцяло идеите на предпазния механизъм за ирландската граница (т.е. оставането на сегашния митнически режим до договаряне на нова търговска сделка между Великобритания и ЕС) и не гарантират мира в Северна Ирландия. Вардакар обаче добави, че иска споразумение и се надява разговорите да продължат. Все още официално работещият като председател на ЕК Жан-Клод Юнкер също не е във възторг, а от Европейския парламент сигналите са, че предложението няма да мине. Отговарящият от страна на ЕП за Brexit Ги Верховщад предупреди, че ще има специално уточнение "точка по точка" от страна на парламента какво не е приемливо в плана. Има вече неофициална информация, че ЕП иска това предложение на британския парламент да бъде обвързано задължително с нов референдум да има или да няма Brexit. Шотландският парламент пък категорично не одобри "версията Джонсън". На конференция на торите обаче Борис Джонсън де факто отвърна, че единствената алтернатива на неговия план е твърд Brexit. Очаква се да има интензивни преговори между Лондон и Брюксел, до 17 октомври.

Засега Великобритания трябва да напусне ЕС най-късно на 31 октомври, но британският парламент гласува "за" опция за ново тримесечно отлагане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари