X
 
 

Brexit отблъсква богатия арабски свят, зарадва много "Ислямска държава"

8271 12
Brexit отблъсква богатия арабски свят, зарадва много "Ислямска държава"
Гласуването във Великобритания по отношение на Европейския съюз породи редица въпроси сред малцинствените групи и имигрантските общности, които са избрали да живеят във Великобритания. Особено това важи за арабите, които не само са част от британското общество от десетилетия, но и бяха един от центровете на водените кампании „за“ и „против“ оставането на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Бежанската вълна, както се видя ясно, беше често засягана като аргумент за една или друга теза. Затова някои от първите реакции след оповестяването, че 51,9% от британските граждани са гласували "против" оставането в ЕС, дойдоха от араби, живеещи Обединеното кралство, арабски интелектуалци и инвеститори. Brexit със сигурност ще се отрази и като цяло на отношенията с редица арабски страни, които са сред най-големите инвеститори и партньори на Лондон.

Това не бива да ни учудва.

Георгиева: Brexit ще бъде болезнен за всички ни

Раздялата с Великобритания ще бъде болезнена за всички ни, най-болезнена за младите хора, които в голямото си мнозинство гласуваха да о...

За немалко хора от арабската общност, историческото решение на Великобритания да напусне ЕС се превръща в страх. За британците с арабски произход, които представляват близо 340 000 души от населението на Обединеното кралство, Brexit означава възможност за надигане на расистки движения и увеличаване на ксенофобията. Бежанската криза и миграцията станаха разменна монета и политическа карта, използвана по време на кампаниите на популистки движения в цяла Европа, а също и от британските политици като Найджъл Фарадж. Много от тези, които избягаха от нестабилността на Близкия изток през последните десетилетия, намериха убежище в Европа, вярвайки в стабилността и възможностите, които европейските държави могат да дадат на семействата им.

Всъщност, основното чувство, което имигрантите изпитват, в това число и арабската общност, е усещане за предателство, подсилено от кампанията за излизане от ЕС, която използваше често страховете на британските граждани. Неувереността и притесненията за нарастваща опасност срещу всички чужденци се засили особено след убийството на депутатката Джо Кокс от крайно десен националист дни преди гласуването, която защитаваше правата на имигрантите и бежанците.

Резултатите от референдума бетонираха тези страхове.

Повечето от реакциите пък сред арабски интелектуалци относно излизането на Великобритания от ЕС, показват, че Brexit е "поражение" за Великобритания и Европа и началото на ера на фрагментация и разделение на континента. Някои опитват да сравняват ситуацията във Великобритания с трусовете в Близкия изток, а други заявяват, че сега започва „Европейска пролет“ като следствие на сирийската гражданска война.

Йорданският писател Ясер Заатрах описа в своя профил в Twitter резултатът от гласуването като "земетресение" и начало на раздробяване в идентичността на Европа. В същото време, един от най-видните арабски журналисти и водещи, Файсал ал Касим, използва ситуацията в Лондон, за да напомни за Сирия. "Във Великобритания, когато хората казват „Не!“, Камерън напуска веднага. В Сирия, когато хората казват „Не!“, напускат хората, а Асад остава."

Саркози поиска нов европейски договор

Бившият френски президент Никола Саркози поиска нов европейски договор, който да предвижда засилване на граничния контрол и спиране на ...

Интересна препратка прави саудитският автор и журналист, Джамал Хашокджи. В своя Twitter той споменава нещо, което вероятно е минало през главата на не един анализатор: „Путин днес е щастлив. Той успя да разбие Европейския съюз с бежанската криза, която създаде в Сирия.“

Кувейтският журналист Мохамад ал Румайхи напомня за въпросите, които идват на дневен ред при промяна на статуквото в ЕС, а именно отношенията с арабския свят и в частност Съвета за сигурност в Залива, в който участват едни от най-големите съюзници и клиенти на Великобритания като Бахрейн. Една от темите, които се дискутират, е как Лондон ще предоговори отношенията и задълженията си с държавите от Залива, а също и с други арабски държави, с които има сключени договори и сделки.

Излизането на Великобритания от ЕС породи нестабилност и в пазарите. И докато арабските лидери засега запазват мълчание относно Brexit, икономистите споделят притесненията си.

За Египет, ситуацията е особено важна и със сигурност управлението на Абдел Фатах ел Сиси ще следи изкъсо новините от Европа. 41,5% от общите преки чуждестранни инвестиции в Кайро идват от Великобритания. Египетски експерти прогнозират, че при излизане от ЕС, Лондон ще консолидира силите си към по-динамичните центрове в Персийския залив за сметка на Северна Африка и Египет, което би било лоша новина за египетското правителство.

От другата страна на Арабския полуостров, в Персийския залив, реакциите към Brexit са за оставане встрани и изчакване.

България може да се възползва от Brexit, твърди Паси

България ще се окаже в тактически силна позиция след вота на британците. Тя, като страна-членка на ЕС, ще може да диктува условията за ...

Арабските инвеститори от Залива представляват 20% от купувачите на недвижими имоти във Великобритания и вече се чуха гласове, че компаниите ще преразгледат стратегията си към Острова при излизането на резултатите от референдума. Само за последното десетилетие, купувачи от Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства, са вкарали милиарди долари със закупуване на имоти най-вече в Лондон. Изтеглянето им би могло да бъде едно допълнително усложнение за британската икономика следствие на Brexit. Само за изминалия месец цените на популярните сред арабските инвеститори квартали Челси, Южен Кенсингтън и Найтсбридж, са паднали с 3,5% до 7,5%. За Великобритания може би идват дни на приспособяване към нова действителност, която ще включва и предоговаряне по редица въпроси, докато хората, инвестирали пари в британската икономика, ще искат да знаят, че има дългосрочна възвращаемост – нещо, което към момента Лондон няма как да обещае.

Brexit предизвика и реакции сред радикални групи.

От обяд на 24 юни, когато станаха ясни резултатите, в комуникационните канали на симпатизанти на „Ислямска държава“(ИД), чат каналите на членове на Ал Кайда и други, настана оживление. За радикалните групи трусът, който нанася в момента Brexit, е повече от добре дошъл, тъй като вреди директно на способността на ЕС да се защитава. В обстановка, когато самото бъдеще на Европейския съюз е поставено на карта, отбранителната политика е един от многото въпроси.

Хаосът е повече от добра новина за „Ислямска държава“. През последната седмица членове на групировката разпространяват съобщения с призиви към симпатизанти да се активизират, защото „сега е най-подходящото време да се атакува Европа“. Това не е изненадващо.

Докато групировката е притискана от европейски, американски и местни сили в Ирак, Сирия и Либия, в началото на Рамадан тази година, говорителят на ИД направи едно изявление, с което призова за извършване на атаки от симпатизанти от името на организацията. Т.е. даваше се картбланш за действие на всеки, който иска да извърши нападение като той ще бъде признат за "мъченик". Влиянието върху „вълци единаци“ - онези симпатизанти на джихадистки и като цяло престъпни групировки, които са готови да извършват нападение във всеки един момент по своя воля и усмотрение - е било винаги важна част от пропагандата на „Ислямска държава“, а преди това и на Ал Кайда. Лидерството на групировката целенасочено размива границата между лични нападения и координирани атаки от бойци на организацията.

Обама: Отношенията ни с Лондон ще останат специални

Президентът Барак Обама коментира шокиращото решение на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, съобщава Time. „Народъ...

От две години насам групировката работи усилено, за да създаде механизъм за подбуждане на терор и днес има уникална инкубаторна среда за това. Пропагандни сайтове буквално „наводниха“ онлайн пространството с кървави клипове, а хакери, свързани с ИД, пускаха съобщения в Туитър, Фейсбук и други канали за комуникация. В пропагандата ИД са за джихадистите онова, което са Лос Сетас за мексиканските картели – новатори, вододел, поставящ ново ниво на кръвопролитие и ефективност. Може би онова, което отличава пропагандата на ИД от останалите групировки е успехът със създаването на ситуация, при която всеки може да извърши нападение без пряка връзка с организацията. Нападатели в цял свят могат да заявяват верността си към Абу Бакр ал Багдади по време, след или преди атаката, без да имат общо със структурата на групировката и това да ги превърне в „мъченик“ на ИД.

В обстановката, която Brexit предизвика в Европа, идеологията на радикалните групи и техните призиви, са особено опасни. В момента едва ли много от европейските лидери се замислят за това, но реално хаосът в ЕС означава повече възможности за дестабилизация.

От 2008 година насам, светът е сякаш заседнал в сеизмична зона. През световната финансова криза, трусовете в Близкия изток, избухването на войната в Сирия до надигането на „Ислямска държава“, експанзията на Русия, провалът на европейската и американска политика...В такива моменти, хладнокръвието е трудно постижимо, но подобно на земетресенията, е единствената правилна реакция. ЕС трябва да събере сили да се пребори със скептицизмът, за да отговори адекватно на предизвикателствата.

Появяват се още много въпроси: ще участва ли Лондон в преговорите за Сирия, каква политика ще има към Близкия изток, ще продължи ли да е част от коалицията срещу „Ислямска държава“ или ще се затвори...

Автор: Руслан Трад

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Трътка, лъжецо, пак си пуснал лъжлив пост на стената си. Убитите в атентата в турция НЕ са НАД 50, а 36! Лъжец!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Моля за извинение,но риторичните въпроси на 5.1.надминават пропагандата на Гьобелс! 1.Терористичната война срещу Сирия бе планирана много преди първите фалшиви бунтове, които се случиха там.Тези бунтове много приличат на събитията,дали началото на т.нар. Арабска пролет,на наложените граждански войни в Югославия, Босна , Херцеговина, Украйна, Чечня, Судан , Мали и т.н. Вонйните , които САЩ водят д виж още ›› нес, са фалшиви "хуманитарни"войни и сценарият е един и същ винаги: създаване или изпращане на "ескадрони на смъртта" и организиране на " въстания", обвинения към законното правителство в извършване на (масови) убийства, провъзгасяване на "ескадроните на смъртта" за борци(за свобода), които "печелят" победа с помощта на НАТО-овските военно-въздушни сили , които бомбардират безогледно всички правителствени сили. И още нещо важно- бомбардират се водоизточниците, електроцентралите, газопроводите, телекомуникациите, цивилните , за да бъдат принудени обикновените хора да се предадат и да приемат смяната на режима. Източник: Training Circular No. 18-01, US Army John F. Kennedy Special Warfare Center and School; 30 Nov 2010 Special Forces Unconventional Warfare (UW) Арабските пролети" изтикаха на преден план американо-израелското лоби, което започна да финансира "сирийската опозиция" с цел завземане на властта в Сирия от нея.Ама опозицията нищо не постигна и тогава поддръжниците на "сирийската опозиция" ДАЕШ атакуваха... 2 .Единственият "грях" на Асад е , че той не е от проамериканския лагер.Не казвам , че е ангел, но при Асад Сирия просперираше:образованието беше добро, здравеопазването, икономиката, правата на жените и т.н. и т.н.Сирия при Асад беше страната , която приемаше бежанци отвсякъде при военни конфликти- мюсюлмани и немюсюлмани.Сирия като цяло закриляше еврейското и християнското малцинство там . Бихте ли ми посочили с какво "режимът на Асад" е по-лош от този в Саудитска Арабия ?
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Моля за извинение,но риторичните въпроси на 5.1.надминават пропагандата на Гьобелс! 1.Терористичната война срещу Сирия бе планирана много преди първите фалшиви бунтове, които се случиха там.Тези бунтове много приличат на събитията,дали началото на т.нар. Арабска пролет,на наложените граждански войни в Югославия, Босна , Херцеговина, Украйна, Чечня, Судан , Мали и т.н. Вонйните , които САЩ водят д виж още ›› нес, са фалшиви "хуманитарни"войни и сценарият е един и същ винаги: създаване или изпращане на "ескадрони на смъртта" и организиране на " въстания", обвинения към законното правителство в извършване на (масови) убийства, провъзгасяване на "ескадроните на смъртта" за борци(за свобода), които "печелят" победа с помощта на НАТО-овските военно-въздушни сили , които бомбардират безогледно всички правителствени сили. И още нещо важно- бомбардират се водоизточниците, електроцентралите, газопроводите, телекомуникациите, цивилните , за да бъдат принудени обикновените хора да се предадат и да приемат смяната на режима. Източник: Арабските пролети" изтикаха на преден план американо-израелското лоби, което започна да финансира "сирийската опозиция" с цел завземане на властта в Сирия от нея.Ама опозицията нищо не постигна и тогава поддръжниците на "сирийската опозиция" ДАЕШ атакуваха... 2 .Единственият "грях" на Асад е , че той не е от проамериканския лагер.Не казвам , че е ангел, но при Асад Сирия просперираше:образованието беше добро, здравеопазването, икономиката, правата на жените и т.н. и т.н.Сирия при Асад беше страната , която приемаше бежанци отвсякъде при военни конфликти- мюсюлмани и немюсюлмани.Сирия като цяло закриляше еврейското и християнското малцинство там . Бихте ли ми посочили с какво "режимът на Асад" е по-лош от този в Саудитска Арабия ?
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Моля за извинение,но риторичните въпроси на 5.1.надминават пропагандата на Гьобелс! 1.Терористичната война срещу Сирия бе планирана много преди първите фалшиви бунтове, които се случиха там.Тези бунтове много приличат на събитията,дали началото на т.нар. Арабска пролет,на наложените граждански войни в Югославия, Босна , Херцеговина, Украйна, Чечня, Судан , Мали и т.н. Вонйните , които САЩ водят д виж още ›› нес, са фалшиви "хуманитарни"войни и сценарият е един и същ винаги: създаване или изпращане на "ескадрони на смъртта" и организиране на " въстания", обвинения към законното правителство в извършване на (масови) убийства, провъзгасяване на "ескадроните на смъртта" за борци(за свобода), които "печелят" победа с помощта на НАТО-овските военно-въздушни сили , които бомбардират безогледно всички правителствени сили. И още нещо важно- бомбардират се водоизточниците, електроцентралите, газопроводите, телекомуникациите, цивилните , за да бъдат принудени обикновените хора да се предадат и да приемат смяната на режима. Източник: Арабските пролети" изтикаха на преден план американо-израелското лоби, което започна да финансира "сирийската опозиция" с цел завземане на властта в Сирия от нея.Ама опозицията нищо не постигна и тогава поддръжниците на "сирийската опозиция" ДАЕШ атакуваха... 2 .Единственият "грях" на Асад е , че той не е от проамериканския лагер.Не казвам , че е ангел, но при Асад Сирия просперираше:образованието беше добро, здравеопазването, икономиката, правата на жените и т.н. и т.н.Сирия при Асад беше страната , която приемаше бежанци отвсякъде при военни конфликти- мюсюлмани и немюсюлмани.Сирия като цяло закриляше еврейското и християнското малцинство там . Бихте ли ми посочили с какво "режимът на Асад" е по-лош от този в Саудитска Арабия ?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Г-н Трад, не се тревожете за богатите, те винаги намират общ език. Не винете европейците, понеже няма за какво. Винете себе си и цялата шайка сирийци-"демократи", които подпалиха Сирия и причиниха това огромно страдание на народа си!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Въпрос към № 5. Според теб всички демократи по света са "шайка" и демокрацията е нещо лошо? Тогава кое е хубаво? Тоталитаризмът ли? Значи в Северна Корея се живее по-добре от Южна Корея? Наистина ли отричаш правото на всеки един народ, включително и сирийския, да потърси по-добър, по-справедлив живот и да отхвърли кръволока, който масово изби деца с химическо оръжие, виновен вече за 3000 виж още ›› 00 убити, натрапен от една чужда държава с единствена цел - да осуетява преминаването през Сирия на конкурентни за тази чужда държава енергийни потоци.
  : 8 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Руслан е от онези , които си съчиняват новини.. Като например тази как Халед ал Иса е нарочно убит.. Абсолютно ненадежден и неадекватен е г-н Трад!
 • ДуПеСе да се закрие 2 ДуПеСе да се закрие преди 3 години Профил на трол?
  Тревата е зелена, птичките фърчат, следователно референдума е лош...
 • Радован Младич 1 Радован Младич преди 3 години Профил на трол?
  В Западна Европа отдавна тече процес на ислямизация и Brexit може да спаси британците, ако след него намалее притокът на мюсюлмани към Острова!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  По-голяма глупост не съм чел! След Brexit не само, че няма да намалеят мюсюлманите в Англия, но и ще се увеличат, защото някой трябва да им бере "ягодите", а единствената алтернатива на източно европейците за англичаните са бившите им колонии от Африка, Пакистан, Индия и т.н....
  : 16 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Абе, Трътка, не се кахъри кой ще им бере "ягодите" на англичаните. Източноевропейците , а не източноевропейските цигани ще го правят. Бактисало им е от "бившите им колонии" и най -вече от нагляците- мюсляци!Много добре знаеш истинските причини за вота " Брекзит", не се прави на демократин , понеже си само едно едрокалибрено мюсли-Xитлерче! Глас народен, глас Божи- на виж още ›› туй му се вика демокрация. А твоето е самопричисляване към един "елит" , който се гои на наш гръб и ни налага "европейски ценности" без да ни пита , ни разпитва, демократ-диктаторе... Ама споко, европейците ще ви свием перките...
  : 1 !
Нагоре