COVID-19 в Германия: Множество нарушения в реда на ваксинация

1669
COVID-19 в Германия: Множество нарушения в реда на ваксинация
Снимка: Getty Images/Guliver

В поне девет германски провинции срещу коронавируса вече са били имунизирани хора, които още не са били наред, сочи проучване на агенция ДПА, цитирано от БГНЕС. Сред тях има местни политици, духовници, пожарникари и полицаи – все хора, които не са в първата приоритетна група.

Принципно редът за ваксиниране е пределно ясен: в Германия първо трябва да бъдат ваксинирани хората над 80 и тези, които работят в болници, лекарски кабинети, домове за социални грижи или имунизационни центрове – местата с висок риск от зараза. Именно тази е групата с най-висок приоритет, докато за полицаите важи само високият приоритет, а общинските съветници дори не фигурират в приоритетните групи.

Франция предлага само една доза от ваксина за прекаралите Covid

Френските здравни служители предлагат само една доза от антивирусната ваксина да се използва при хора, които вече са били заразени с ко...

Защото имало останали ваксини

Основанията за изтеглените по-напред имунизации в повечето случаи: в края на деня са останали излишни дози, които по-добре да не се прахосват. Ваксините се подготвят предварително за имунизациите, след което имат само няколко часа трайност. Ако хората се откажат от часа си, в края на деня остават излишъци, за които обаче няма правила как да бъдат оползотворявани.

В Долна Саксония например са се имунизирали един общински съветник и неговият заместник, а в Саксония-Анхалт са били ваксинирани кметът на Хале и десетима общински съветници. Кметове са се вредили и в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария.

Но не само политици са си направили имунизацията по-рано – в Саксония-Анхалт, Саксония и Хамбург са били ваксинирани полицаи, в Райнланд-Пфалц – пожарникари. В Бремен и Хесен пък наред с другите вече са били ваксинирани и служители на ръководни длъжности в болнични заведения.

Пациентските организации искат санкции

COVID-19: ЕМА стартира оценяването на ваксината на CureVac

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна оценка на ваксината срещу Covid-19 на компанията „КюърВак“ (CureVac), изв...

Германската Фондация за защита на пациентите настоява предредилите се да бъдат санкционирани. „Постоянно се разчува за случаи, при които хора са се имунизирали без да имат още това право“, казва председателят на фондацията Ойген Бриш. Разпоредбите за реда на ваксиниране са насочени към справедливото разпределение на препарата. „Затова е неразбираемо, че здравният министър Йенс Шпан не е предвидил в своя регламент санкции за ненавременните имунизации“. Това дори не се определя като нарушение на реда, възмущава се Бриш.

След като за тези случаи се разчу, здравният министър Шпан обяви намерението си да обмисли санкции – заедно с Бундестага - в рамките на консултациите по Закона за защита от зарази. От гледна точка на недостатъчните количества ваксини всичко друго, различно от това да се изхвърлят ваксини, е по-добрият вариант, каза Шпан. Но е важно също така в случая да има и правила.

Засега няма национална разпоредба за това какво да се прави с излишъците от ваксини. „Ще обсъдя въпроса с провинциите – дали да въведем обвързващи правила“, допълни Шпан. Например: ясен регламент за поведение в имунизационните центрове, когато има излишъци от ваксини. При определени обстоятелства това биха могли да бъдат дежурни пожарникари или полицаи, без това да пречи на тяхната работа, разбира се.

Какъв пример дават на обществото?

Според здравния министър, поведението на засегнатите политици е и „въпрос на политическа мъдрост“ и те би трябвало да се запитат дали не биха дали по-добър пример за солидарност, ако се ваксинират тогава, когато това е предвидено в разпоредбите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари