Daily Sabah: Най-сериозното изпитание за ЕС

2158
Daily Sabah: Най-сериозното изпитание за ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Месеци наред сме свидетели на събития, които доказват, че сме били прави в своите предупреждения към ЕС и западните политици. Подобно на язовир, Турция досега задържаше мигранти от юг и изток, които искаха да стигнат до Европа. В крайна сметка тя отвори портите.

Такова мнение изразява Мелих Алтънок, колумнист на турското издание Daily Sabah, по повод мигрантската ситуация по границите на Европа от последните дни.

Вестникът пише, че след като режимът на Башар Асад е убил 36 турски войски в Идлиб, Анкара е обявила, че няма да спира бежанци, които се опитват да преминат в Европа.

Припомняме, че Гърция беше първа засегната държава от решението на Турция, в която близо 4 милиона бежанци живеят със статут на временна закрила. Десетки хиляди се отправиха към сухопътната граница на Турция с Гърция и към Егейско море, където са разположени стотици гръцки острови.

Моралният сблъсък на ЕС с мигрантите и проблемът с Анкара

Европейският съюз (EС) все още има кошмари за лошо управлявания хаос от притока на мигранти и бежанци през 2015 г. Тогава всички видяхм...

Според данни на турските власти, почти 100 000 бежанци вече са напуснали Турция. Очаква се броят им да достигне милиони. Няма точна информация, колко от тези хора са стигнали до Европа. Гръцкото правителство обяви, че са блокирани повече от 10 000 опита за пресичане на границата.

И така, какви последици ще има тази инициатива, която Турция бе принудена да предприеме? Със сигурност тази интензивна миграционна вълна ще засегне дълбоко европейската политика. И не е нужно да си пророк, за да предвидиш, че Старият континент, където популистките и расистките тенденции нарастват, а състоянието на икономиката е тревожно, ще се сблъска със сериозни социални проблеми, счита още авторът на статията, цитиран от агенция БГНЕС.

Някои дори смятат, че това е краят на проекта Европейски съюз. Но все още не е късно за нищо, отбелязва Мелих Алтънок.

"Компетентните институции на ЕС трябва да действат спешно. На първо място, те трябва да предупредят гръцките сили за сигурност, които вече убиха двама бежанци (информация, която Гърция отрича - бел. ред.). След това трябва да призоват Атина да спазва международното право, тъй като тя обяви, че спира за един месец да разглежда нови искания за убежище, което е нарушение на Конвенцията за бежанците от 1951 г. и на правото на ЕС за бежанците", коментира още турското издание.

Според Daily Sabah важно е също така председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел и други като него, които декларираха, че границите на Евросъюза свършват на турската граница, трябва да получат сериозна политическа критика.

Албания с извънредни мерки заради евентуална вълна от мигранти

Албания подготвя най-добрия начин да се справи с евентуална вълна от мигранти, съобщава телевизия "Топ Ченъл". Според медията, четири ...

"Турция, която от години се грижи за милиони бежанци на своята територия, има търпение, защото спазва закона, произтичащ от преговорите за присъединяване към ЕС. Тя провежда политика на отворени врати на границата си със Сирия, като същевременно затваря граничните си пунктове с държави от ЕС като България и Гърция.

Следователно европейските политици трябва да признаят, че границите на Турция - бъдеща страна членка, от юридическа гледна точка, са и граници на ЕС. Невъзможно е да се приеме, че лодките, превозващи хиляди мигранти, които се опитват да стигнат до европейска територия, ще бъдат потопени от гръцките сили за сигурност", отбелязва колумнистът на вестника.

Според автора единственият начин да се спре този приток е да се предостави международна подкрепа на Анкара, за да запази тя на своя територия потенциалните 1 милион сирийци, които чакат в Идлиб, да преминат през Турция в Европа. За целта европейските политици трябва да заявят ясна подкрепа за присъствието на турските въоръжени сили, които защитават цивилните в зоната за сигурност по северната граница на Сирия.

След като бъдат изпълнени тези минимални изисквания, Турция несъмнено ще започне отново да обсъжда възстановяването на обичайната ситуация с бежанците, завършва анализът.

Още по темата: Моралният сблъсък на ЕС с мигрантите и проблемът с Анкара

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари