Der Standard: Всички искат да влияят на Балканите

4572
Der Standard: Всички искат да влияят на Балканите
Снимка: iStock/Guliver

Австрийското издание Der Standard съобщи, че Европейският съюз, Русия, Китай, САЩ и Турция използват търговия и политика, за да консолидират влиянието си на Балканите.

В публикацията е обърнато е внимание на това, че Русия не иска Македония да се присъедини към НАТО и следователно се опитва да подкопае историческото споразумение между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името.

Руска медия: Германия отменя "изолацията" на Русия

Изолацията на Русия от международните отношения в посока "запад" е тема табу, когато става въпрос за публични дипломатически контакти, ...

Припомня се, че македонският премиер Зоран Заев неотдавна съобщи, че гръцки бизнесмени, поддръжници на "руските дела", се опитват да накарат хората да провокират насилие в Македония допълва БГНЕС.

Вестникът допълва, че официални представители на руското посолство в Атина дори се опитаха да спечелят с пари политици, бизнесмени и монаси от Атон, за да действат срещу решаването на спора за името, и припомня, че Атина изгони тези дипломати през юли.

В статията в Der Standard се казва, че анализът на инвестициите и отношенията показва, че страните от Югоизточна Европа отдавна са дълбоко свързани с ЕС, като при това най-силно е политическото влияние на Запада. Доколкото много страни не са в ЕС, Русия се опитва да използва този вакуум, за да повлияе поради геополитическите си интереси.

Директорът на Центъра за Югоизточна Европа в университета в Грац Флориан Бибер заяви пред „Дер Щандарт“, че това е станало възможно поради липсата на ангажираност на ЕС и двусмисленото отношение на Съединените щати.

"Русия използва слабостта на другите", казва Бибер.

"Гръцката сага" или взе ли си поука еврозоната?

Гърция официално ще обърне днес, 20 август, нова страница в нейната сага с дълга, но еврозоната остава уязвима от бъдещи кризи, като ик...

Той смята, че руските действия в Гърция свидетелстват за нарастващата нервност на Москва.

"В случай на прилагане на договора между Гърция и Македония и нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово, Русия ще загуби важните лостове, и само Босна ще им остане за причиняване на проблеми", твърди Бибер.

В публикацията се казва, че в Босна и Херцеговина това отдавна пречи и много силно се усеща и излиза с твърдението, че най-добрият васал на Путин на Балканите е президентът на Република Сръбска Милорад Додик, който според този вестник прави всичко, за да предотврати интеграция на Босна и Херцеговина в НАТО или в ЕС.

Но в статията се казва, че в Босна и Херцеговина и турското правителство е активно.

Посочва се, че чрез медиите като „Став“, „Фактор“ и Анадолската агенция те провеждат клеветническа кампания срещу поддръжници на проповедника Фетхуллах Гюлен и се припомня, че при последното посещение на турския президент в Сараево през май, Изетбегович заяви, че Ердоган е бил изпратен от "Аллах".

Празният полет на генерала

Когато през май тази година 55-годишният президент на България Румен Радев отпътува на двудневно посещение в Москва, обществеността поб...

Статията добавя, че Китай, който е интензивно ангажиран, счита региона за приоритет, който трябва да им позволи да навлязат на западноевропейския пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари