Докъде ще стигне разделението между ваксинирани и неваксинирани

4124
Докъде ще стигне разделението между ваксинирани и неваксинирани
Снимка: Getty images

Коментарите в медиите през последните седмици показва ожесточаване в обществените дебати и увеличаване на разрива между ваксинарани и неваксинирани. Това пише в своя статия швейцарското издание Le Temps.

Според Eurotopics.net, "ако в Европа има достатъчно дози ваксини срещу коронавирус, то все по-малко хора ще се стремят към нея." Санитарната политика ще се опита да обърне тенденцията, жонглирайки със санкции, стимули и мерки за повишаване на осведомеността.

Стотици протестираха срещу задължителното ваксиниране в Канада

Стотици канадци взеха участие в протестите, които се проведоха в понеделник в различни градове на Канада, срещу задължителната ваксинац...

В САЩ ваксинирането срещу Covid-19 става задължително за федералните служители, докато компаниите, в които има над 100 служители изискват или ваксина, или тестване всяка седмица.

В Словения санитарните ограничения се ожесточават. Без отрицателен бърз тест неваксинираните няма да могат да получат медицинска помощ, пише още Le Temps. Всекидневникът Primorskenovice коментира, че това противоречи на Хипократовата клетва и етиката въобще, на хуманизма и уважението на основните човешки права. Всеки, който внася осигуровки в здравната каса има право на медицинско обслужване по всяко време и на всяко място, уточнява още изданието.

Според експерта по поведенческа медицина има две категории неваксинирани: антиваксъри, които едва ли ще размислят, тъй като убежденията им са основани на системата на ирационалното мислене и онези, които се страхуват от ваксината или още не са осъзнали сериозността на ситуацията. Повечето неваксинирани попадат във втората категория.

Италия също разглежда възможността за разширяване на задължителността на ваксинационния сертификат. Противодействието явно изхожда от десните, отбелязва жена-философ в изданието La Stampa: "Конспиративни лозунги, нихилистични намеци и преди всичко антисемитски забележки са напълно достатъчни, за да бъде разкрита природата и тенденцията на движението срещу ковид-пропуските."

Румъния постави България в червената зона, всички без сертификат - под карантина

Комитетът по извънредни ситуации в Румъния обяви, че сред държавите с нарастващ брой заболели вече е България. Така страната ни заедно ...

 "Неваксинираните имат право да умрат от коронавирус, но нямат право да причиняват смърт на трети лица, коментира турското издание Hurriyet Daily News без да пести изразителни сравнения: "Какво е разликата между инфектирания приятел, който не е знае, че е заразен и терористът, който се смесва с тълпата, за да извърши терористичен акт?"

Швейцарският журналист Жак Пиле отбелязва, че неваксинираните са зачеркнати от обществения живот като чумави: "При това, ако искат да пресекат границата, то пътуването им ще бъде максимално усложнено и оскъпено. Каквото и да мислим за ваксината как е възможно да не виждаме към какъв тип престъпления срещу свободата се оказахме съпричастни? Възникват куп инструменти за наблюдение, много от тях изобретени и използвани в Китай. Европейците ги приемат без колебания, без да се замислят за дългосрочните последици. Кой философ, кой мъдрец, кой мъж или жена, намирайки се на важен държавен пост ще се изправи, за да каже: "Стига, така ли искаме да живеем?".

Припомняйки за случай на лекар в Ирландия, който отказва да лекува неваксинирани, заразили се с коронавирус вестник Irish Independent пита: "Ако този лекуващ лекар би бил толкова малко снизходителен към пациентите си с наднормено тегло, пушачите, мързеливите, любителите на високите скорости, жените с рак на шийката на матката или ХИВ-позитивните? Много от тези случаи биха могли да бъдат предотвратени. Ще ни е необходима голяма търпимост и уважение към другите, за да се справим с тази пандемия. Пътят ще е дълъг, както в икономически, така и в психологичен план, затова е добре, ако тези, които водят свещената война срещу Covid, се опитат да намалят напрежението".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари